Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

110.00.09 Kaderovereenkomst inzake de samenwerking tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Ministerie van Financien

11 Bijlage 10 bij de Kaderovereenkomst tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Ministerie van Financiën inzake het verbod op de invoer naar en uitvoer uit de Gemeenschap van katten en hondenbont en van producten die dergelijk bont bevatten

Bijlage bij de kaderovereenkomst inzake de samenwerking tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het Ministerie van Financiën bij de uitvoering van nietfiscale douanetaken ten behoeve van LNV.

Naar boven

11.1 Regelgeving

  1. Relevante regelgeving

    Verordening (EG) Nr. 1523/2007 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2007, houdende een verbod op het in de handel brengen, de invoer naar en de uitvoer uit de Gemeenschap van katten en hondenbont en van producten die dergelijk bont bevatten.

    In dat verband is de volgende regelgeving van belang:

    • Gezondheids en welzijnswet voor dieren 1992

    • Regeling houdende strafbaarstelling van overtreding van bepalingen van verordening (EG) Nr. 1523/2007

    Algemene Douanewet

  2. Doel van de regelgeving:

    • Het verbieden van het in de handel brengen, de invoer naar en de uitvoer uit de Gemeenschap van katten en hondenbont en van producten die dergelijk bont bevatten om belemmeringen voor de werking van de interne markt weg te nemen.

    • Het invoerverbod geldt niet met betrekking tot invoer waaraan elk handelskarakter vreemd is, dat wil zeggen invoer die een incidenteel karakter draagt en uitsluitend betrekking heeft op goederen bestemd voor persoonlijk gebruik van de reizigers dan wel voor gebruik door leden van hun gezin of bestemd om ten geschenke te worden aangeboden, mits uit de aard of de hoeveelheid der goederen geen commerciële bijbedoelingen blijken.

    • Het vertrouwen van de consument dat bontproducten die consumenten kopen geen katten en hondenbont bevatten, te herstellen.

Naar boven

11.2 Taak en bevoegdheden

  1. Taak douane

    De belastingdienst/Douane (hierna te noemen: de Douane) houdt toezicht op de invoer in het vrije verkeer van de EU en op de uitvoer van communautaire goederen uit de EU en kan daarbij controleren op het verbod op katten en hondenbont zoals omschreven in Verordening (EG) Nr. 1523/2007.

    Wanneer de Douane constateert dat niet is voldaan aan de gestelde eisen, dan draagt de Douane de zaak ter afhandeling over aan de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

  2. Bevoegdheden

    Handelen in strijd met artikel 3 van verordening (EG) Nr. 1523/2007 is krachtens artikel 81m van de Gezondheids en welzijnswet voor dieren (GWWD) verboden. Deze strafbaarstelling is neergelegd in de regeling van de Minister van LNV houdende strafbaarstelling van overtreding van bepaling van verordening (EG) Nr. 1523/2007.

    Handelen in strijd met deze artikelen is ingevolge artikel 1a, onderdeel 1°, van de Wet op de economische delicten strafbaar gesteld. Op grond van artikel 1:3 van de Algemene Douanewet kunnen douanebevoegdheden worden ingezet ter handhaving van verboden of beperkingen die krachtens de GWWD zijn gesteld. Op grond van die bepaling heeft de Douane toezichthoudende bevoegdheden.

Naar boven

11.3 Uitvoering

  1. Afgifte vergunningen en ontheffingen

    Verordening (EG) Nr. 1523/2007 biedt geen mogelijkheden voor de lidstaten om van de in die verordening gestelde verbodsbepalingen af te wijken. Het Ministerie van LNV kan dus geen ontheffing verlenen of een vergunning verstrekken voor de in of uitvoer van katten en hondenbont of producten die een dergelijk bont bevatten.

  2. Douanetoezicht

    De Douane controleert op naleving van Verordening (EG) Nr. 1523/2007 binnen de kaders van het generieke toezicht. Dit houdt in dat de Douane bij reguliere douanecontroles ook zal controleren op mogelijke schendingen van het verbod op katten en hondenbont zoals omschreven in Verordening (EG) Nr. 1523/2007.

  3. Afhandeling overtredingen

    Nadat de Douane een vermoedelijke inbreuk heeft geconstateerd en de VWA hierover heeft geïnformeerd, voert de VWA nader onderzoek uit om vast te stellen of er een inbreuk op het in of uitvoerverbod heeft plaatsgevonden. De Douane en VWA maken lokaal afspraken over de overdracht van goederen, waarbij mogelijk sprake is van inbreuk op het verbod.

Naar boven

11.4 Planning, evaluatie en verantwoording

  1. Doelstelling en prioritering

    Het Ministerie van LNV heeft betreffende de handhaving nog geen specifieke wensen voor de Douane.

  2. Evaluatie en verantwoording

    De Belastingdienst/het Douane Informatiecentrum (DIC) draagt zorg voor de verantwoording aan het Ministerie van LNV voor de handhaving zoals die is vastgelegd in het Handhavingsplan katten hondenbont. Deze verantwoording geschiedt in de vorm van een evaluatierapport.

    De Douaneregio’s dragen, via het DIC, zorg voor de verstrekking van verantwoordingsinformatie over de realisatie van de overeengekomen jaarplandoelstelling aan het Ministerie van LNV, Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid.

Naar boven

11.5 Informatieuitwisseling

Voor de informatieuitwisseling met het Ministerie van LNV en de VWA is geen aparte ontheffing noodzakelijk, omdat het Ministerie van LNV en de VWA eveneens overheidsdiensten zijn. Op grond van artikel 1:33 ADW bestaat voor dergelijke informatieuitwisseling een algemene ontheffing.

De Douanestelt aan het Ministerie van LNV desgevraagd gegevens beschikbaar uit databestanden en dossiers in relatie tot het verbod op in en uitvoer van katten en hondenbont.

Het Ministerie van LNV stelt aan de Douane ten behoeve van risicovinding, risicoanalyse en evaluatie relevante gegevens beschikbaar; informeert de Douane via het management van Belastingdienst/Douane Rotterdam over wijzigingen van wetgeving, handhavingsbeleid, nieuwe trends of nieuw ontstane risico's.

Naar boven

11.6 Scholing en helpdesk

  1. Opleiding en scholing

    De douanemedewerkers worden geïnformeerd over de voor hen van belang zijnde maatregelen ten aanzien van de uitvoering van Verordening (EG) Nr. 1523/2007, door opname van de regelgeving in het boekwerk Wetgeving VGEM en door opname van ambtelijke instructies in het Handboek VGEM.

  2. Helpdeskfunctie

    De helpdeskfunctie voor de Douane is belegd bij de Afdeling Import van de VWA.

Naar boven

11.7 Overleg en beheer

  1. Overleg

    Ten minste eenmaal per kalenderjaar vindt op verzoek van het Ministerie van LNV overleg plaats tussen het Ministerie van LNV, het Ministerie van Financiën, de Douaneregio’s en het DIC. Bij dit overleg is naast de betrokken beleidsdirecties ook de VWA aanwezig.
    Daarnaast vindt, indien gewenst, informeel overleg plaats tussen het Ministerie van LNV en de Douane.

  2. Beheer van deze bijlage

    Ministerie van LNV:
    Directie Juridische Zaken

    Douane:
    Het Douane Informatiecentrum

[……………..plaats, datum]

   

Namens het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

de directeur Landbouw,

Namens de DirecteurGeneraal van de Belastingdienst,

het lid van het managementteam van Belastingdienst/Douane Rotterdam,

Ir. C.A.C.J. Oomen

Mr. B.S. Wiersema

Naar boven