Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

20.05.00 Vis

8 Behandeling aangiften voor het vrije verkeer van vis

8.1 Aangifte voor het vrije verkeer

De Douane controleert de aangifte voor het vrije verkeer o.a. op de juiste indeling in het tarief. Daarnaast of de hiervoor vereiste bescheiden aanwezig, geldig zijn en of deze overeenkomen met de aangegeven goederen.

Hiervoor dwingt AGS/DMS bij aangifte IVV af dat bepaalde bescheidcodes moeten worden vermeld in AGS-vak 44/ DMS-veld 213 (support doctype) of 380 (aanvullende informatie).

Voor IOO-vis moet één van de volgende bescheidcodes worden vermeld:

  • Bescheidcode C673 met nummer van het vangstcertificaat

    of
  • Bescheidcode Y927 met de vermelding van “andere goederen dan bedoeld bij Vo. 1005/2008“.

Voor de vissoorten Zwaardvis en Grootoogtonijn geldt dat náást de hierboven vereiste bescheiden ook één van de volgende bescheidcodes en het nummer van het bescheid worden vermeld:

Zwaardvis

  • Bescheidcode C039 (Statistisch document ICCAT Zwaardvis) of

  • Bescheidcode C042 (Wederuitvoercertificaat ICCAT zwaardvis)

Grootoogtonijn

  • Bescheidcode C040 (Statistisch document ICCAT Grootoogtonijn of statistisch document IOTC Grootoogtonijn) of

  • Bescheidcode C043 (Iccat-, IOTC- of IATTC-certificaat voor de wederuitv. van Grootoogtonijn) of

  • Bescheidcode Y910 (Grootoogtonijn die is gevangen door ringzegenvaartuigen en met de hengel vissende vaartuigen en die in hoofdzaak bestemd is voor verdere verwerking door conservenfabrieken)

Voor de Atlantische Blauwvintonijn is alleen één van de volgende bescheiden vereist.

  • Bescheidcode C041 (Iccat-wederuitvoercertificaat Blauwvintonijn) of

  • Bescheidcode C047 (Iccat-vangstdocument voor Blauwvintonijn) of

  • Bescheidcode C092 (Iccat-overhevelingsaangifte)

Voor de Antarctische diepzeeheek (Dissostichus spp.) is alleen het volgende bescheid vereist.

  • Bescheidcode C641 (Vangstdocument Dissostichus).

Het niet vermelden van de bescheidcode leidt niet direct tot het niet aanvaarden van de aangiften. Het niet juist gebruiken van deze codes kan wel gevolgen hebben voor de juistheid van de aangifte.

Omdat de IOO-Vis ook valt onder de veterinaire wetgeving mag de Douane deze alleen onder een douaneregeling plaatsen met ‘toestemming’ van de NVWA. Deze toestemming wordt door de NVWA vastgelegd in het Gemeenschappelijk Gezondheidsdocument van Binnenkomst (GGB) bescheidcode N853.

De Douane ziet dan ook toe dat door de NVWA vastgelegde beslissing aansluit op de voor een douaneregeling aangegeven zending IOO-Vis.

Naar boven

8.2 Uitvoeraangifte

De exporteur van vis moet in een aantal gevallen bij de NVWA een Nederlands vangstcertificaat aanvragen. Bij uitvoer geldt, net als in het vrije verkeer brengen, een taricmaatregel. De voor bepaalde goederencode geldende maatregelen zijn te vinden in TARIC-database van DG TAXUD en in Douanetariefvoorziening (DTV).

Ook hierdoor dwingt AGS/DMS bij af dat bepaalde bescheidcodes moeten worden vermeld in AGS-vak 44/ DMS-veld 213 (support doctype) of 380 (aanvullende informatie). Met NVWA is nader afgesproken dat, ook als de zending naar een derde land gaat dat geen re-export vangstcertificaat vereist bij invoer, bij uitvoer altijd het nummer van het vangstcertificaat vermeld moet worden.

Naast de reguliere verificatiewerkzaamheden kent de Douane geen, op dit voorschrift gebaseerde, andere taak bij de behandeling van de aangifte ten uitvoer.

Naar boven