Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

2.50.00 Geautoriseerde marktdeelnemer

6 Mutual Recognition Agreements

6.1 Algemeen

Mutual Recognition Agreements (kortweg MRA’s) zijn overeenkomsten tussen de Europese Unie en derde landen, waarbinnen afspraken zijn gemaakt over de wederzijdse erkenning van elkaars veiligheidscertificeringen.

De Europese Commissie werkt met een aantal landen aan wederzijdse erkenning van veiligheidscertificeringen. Wanneer een AEO-houder bij de aanvraag heeft aangegeven dat zijn gegevens voor wederzijdse erkenning mogen worden uitgewisseld, dan kan deze AEO-houder bij uitvoer naar de derde landen waarmee de EU overeenkomsten voor wederzijdse erkenning is afgesloten voor faciliteiten in aanmerking komen. De EU heeft overeenkomsten afgesloten met:

  • Japan

  • Verenigde Staten

  • China (echter nog geen nadere afspraken over de praktische invulling gemaakt)

Naar boven

6.2 Overeenkomst met Japan

In Japan wordt ook het AEO-systeem gebruikt en zijn de faciliteiten gelijkwaardig aan de faciliteiten in de Europese Unie. Japanse AEO-houders zijn aangesloten op het geautomatiseerde systeem NACCS (Nippon Automated Cargo and Port Consolidated System).

Wanneer een AEO-houder in zijn aanvraag heeft aangegeven dat zijn gegevens voor wederzijdse erkenning van veiligheidscertificeringen mogen worden uitgewisseld, dan vindt de uitwisseling van de gegevens met Japan geheel automatisch plaats.

Om voor facilitering in Japan in aanmerking te komen moet de houder van een AEO-veiligheidscertificaat of een AEO-combicertificaat zaken doen met een AEO-houder in Japan. Daarnaast moet hij bij het uitwisselen van de informatie ook het aan hem toegekende EORI-nummer meezenden, zodat hij in de Japan als AEO-houder erkend wordt. Bij binnenkomst in de Japan wordt deze gecertificeerde goederenstroom door Japanse Douane in mindere mate geselecteerd voor controle.

Goederen die vanuit Japan door een AEO-houder worden verzonden naar een AEO-veiligheidscertificaathouder of AEO-combicertificaathouder in de Europese Unie ondergaan bij binnenkomst in de Europese Unie een vergelijkbare verminderde controleselectie. Ook hier zal de Japanse AEO-houder een EORI-achtig nummer als herkenningsnummer voor zijn AEO-status moeten meesturen.

Naar boven

6.3 Overeenkomst met de Verenigde Staten

De AEO-veiligheidscertificering van de Europese Unie is de tegenhanger van de Amerikaanse Customs-Trade Partnership Against Terrorism (C-TPAT)

Wanneer een AEO-houder in zijn aanvraag heeft aangegeven dat zijn gegevens voor wederzijdse erkenning van veiligheidscertificeringen mogen worden uitgewisseld, dan vindt de uitwisseling van de gegevens met de Verenigde Staten geheel geautomatiseerd plaats.Om voor facilitering in aanmerking te komen moet de houder van een AEO-veiligheidscertificaat of een AEO-combicertificaat zaken doen met een houder van een C-TPAT-certificate. Daarnaast moet hij bij het uitwisselen van de informatie ook het aan hem toegekende EORI-nummer meezenden, zodat hij in de Verenigde Staten als AEO-houder erkend wordt.

Bij binnenkomst in de Verenigde Staten wordt deze gecertificeerde goederenstroom door de Amerikaanse selectietool CBP (Customs and Border Protection) in mindere mate geselecteerd voor controle. Goederen die vanuit de Verenigde Staten door een C-TPAT gecertificeerde worden verzonden naar een AEO-veiligheidscertificaathouder of AEO-combicertificaathouder ondergaan bij binnenkomst in de Europese Unie een vergelijkbare vermindere controleselectie. Ook hier zal de Amerikaanse C-TPAT gecertificeerde een EORI-achtig nummer als herkenningsnummer voor zijn “C-TPATstatus” moeten meesturen.

Naar boven