Belastingdienst

Aangifte btw en opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP)

Voor de aangifte btw (omzetbelasting) en de opgaaf ICP bepaalt het jaar waarover u aangifte doet of u dat met SBR moet doen.

Aangifte btw en opgaaf ICP over 2014 met SBR

Vanaf 1 januari 2014 hebt u software nodig die geschikt is voor SBR en een PKIoverheid services servercertificaat (Digipoort) voor:

  • de aangifte btw over 2014 en latere jaren
  • de opgaaf ICP over 2014 en latere jaren

Aangifte btw en opgaaf ICP over 2013 met KPN BAPI-certificaat

Voor de aangifte btw en de opgaaf intracommunautaire prestaties over 2013 en eerdere jaren hebt u het BAPI-certificaat van KPN nodig. Er zijn 2 situaties:

  • Als u nu een KPN BAPI-certificaat hebt, kunt u dit certificaat tot 1 juni 2014 gebruiken. Daarna gebruikt u software die geschikt is voor SBR en een PKIoverheid services servercertificaat. Zie ook: U gebruikt nu een KPN BAPI-certificaat.
  • Als u nu een pincode hebt, kunt u deze pincode gebruiken tot 1 februari 2014. Daarna gebruikt u software die geschikt is voor SBR en een PKIoverheid services servercertificaat. Zie ook: U gebruikt nu een pincode.

Bent u al over op SBR? Dan kunt u de aangifte btw en de opgaaf ICP over 2013 nu al versturen met SBR en hoeft u dat niet meer te doen met een KPN BAPI-certificaat. Informeer bij uw softwareleverancier of uw software hiervoor al geschikt is.

Gebroken boekjaren bij aangifte btw

Werkt u of uw klant met gebroken boekjaren? Dan is SBR ook verplicht voor het aangiftetijdvak dat begint in 2013 en eindigt in 2014, bijvoorbeeld voor het kwartaal november 2013 tot en met januari 2014. Voor deze aangifte hebt u software nodig die geschikt is voor SBR en een PKIoverheid services servercertificaat.

Voor intermediairs: elektronische kopieaanslag wordt Servicebericht Aanslag

Ontvangt u elektronische kopieaanslagen (EKA's) van de aangiften van uw klant? Voor de aangifte btw over 2013 en eerdere jaren kunt u gewoon gebruik blijven maken van de EKA. Voor de aangiften btw over 2014 kunt u nog kiezen tussen EKA’s en SBA’s. Van de aangiften btw over 2015 en latere jaren sturen wij alleen nog SBA’s. Lees meer hierover bij Elektronische kopieaanslagen en Serviceberichten Aanslag.