Motorrijtuigenbelasting

Zet u een motorrijtuig op uw naam? Dan hoeft u niet apart aangifte motorrijtuigenbelasting te doen. Het op naam zetten is meteen uw aangifte. De Belastingdienst krijgt namelijk automatisch de benodigde gegevens van de RDW.

Wij sturen u korte tijd later een rekening. Daarop staat het bedrag dat u aan motorrijtuigenbelasting moet betalen. Het maakt daarbij niet uit of u met het motorrijtuig gebruikmaakt van de weg of dat het stilstaat op privéterrein.

Let op!

U blijft zelf verantwoordelijk voor het op tijd betalen van motorrijtuigenbelasting. Hebt u een motorrijtuig op uw naam laten zetten en krijgt u niet binnen 1 maand een rekening van ons? Neem dan contact op met ons.

Hoeveel motorrijtuigenbelasting betaal ik?

Hoeveel motorrijtuigenbelasting u moet betalen hangt af van het soort motorrijtuig dat u hebt. Daarnaast zijn onder andere de volgende factoren van invloed:

  • het gewicht
  • de brandstof
  • hoe milieuvervuilend het motorrijtuig is
  • in welke provincie de houder is gevestigd

Wilt u weten hoeveel motorrijtuigenbelasting u moet betalen? Dat kan met het hulpmiddel Motorrijtuigenbelasting berekenen.

De motorrijtuigenbelasting voor een vrachtauto vindt u in de tabellen bij Motorrijtuigenbelasting vrachtauto.

Hoe betaal ik mijn motorrijtuigenbelasting?

U kunt uw motorrijtuigenbelasting betalen via een automatische incasso of met een rekening.

Rekeningnummer wijzigen

Bij Rekeningnummer wijzigen voor de motorrijtuigenbelasting leest u hoe u een ander rekeningnummer aan ons doorgeeft.

Openstaande rekeningen

Er is nog geen online overzicht van uw openstaande rekening(en) motorrijtuigenbelasting. Daar werken we wel aan. Wilt u weten hoeveel u nog moet betalen? Bel dan de BelastingTelefoon Auto.

Betaal op tijd

U moet de motorrijtuigenbelasting op tijd betalen. De uiterste betaaldatum staat op de rekening die wij u sturen. Als u niet, niet volledig of te laat betaalt, kunt u een naheffingsaanslag krijgen. Als u ons machtigt de motorrijtuigenbelasting automatisch af te schrijven, voorkomt u dat u niet op tijd betaalt.

Motorrijtuig voor een onderneming

Hebt u een personenauto, bestelauto, vrachtauto of autobus gekocht voor uw onderneming? Lees dan Motorrijtuigenbelasting voor personenauto, bestelauto, vrachtauto en autobus.

Wanneer krijgt u een naheffingsaanslag?

Hebt u geen of te weinig motorrijtuigenbelasting betaald? Bijvoorbeeld omdat u de inbouw van een gasinstallatie niet hebt doorgegeven aan de RDW? Of omdat u gebruikmaakt van de weg tijdens de schorsing van uw motorrijtuig? Dan krijgt u een naheffingsaanslag met een boete.

Wij controleren met onder meer camerabeelden en douanegegevens. Ook kunnen wij bij u langskomen om het motorrijtuig te onderzoeken. Daarnaast hebben we informatie zoals bekeuringen en processen-verbaal.

Bezwaar en beroep

U kunt bezwaar maken tegen een naheffingsaanslag. En tegen een afwijzing van uw verzoek voor een vrijstelling of bijzonder tarief. Wijzen wij uw bezwaar of verzoek af en bent u het daar niet mee eens? Dan kunt u binnen 6 weken na de datum van de afwijzing in beroep gaan bij de rechtbank.

Vrijstelling voor oldtimers en andere motorrijtuigen

Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, krijgt u vrijstelling. Dit betekent dat u geen of minder motorrijtuigenbelasting betaalt.

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.