Aangifte doen

U betaalt belasting over uw inkomsten. Meestal betaalt u dit al gedurende het jaar, via uw werkgever of via een voorlopige aanslag. Ook als u geen inkomsten hebt, hebt u te maken met belasting. Om te zien of u aangifte moet doen om geld terug te krijgen of te betalen, gebruikt u de aangifte-app, de online aangifte of het aangifteprogramma inkomstenbelasting.

Wanneer moet u aangifte doen?

Om belasting te betalen of terug te krijgen moet u jaarlijks aangifte doen. Meestal ontvangt u hierover automatisch bericht. Maar ook als u geen bericht ontvangt, kan het zijn dat u aangifte moet doen.

Het is afhankelijk van uw situatie welke aangifte u gebruikt

Uitstel aanvragen

Hebt u een aangiftebrief gehad? Dan moet uw aangifte voor de uiterste inleverdatum bij ons binnen zijn. Deze datum staat op de aangiftebrief. Lukt het niet om op tijd aangifte te doen? Dan kunt u uitstel aanvragen. U krijgt dan langer de tijd om aangifte te doen.

Aanvullen of wijzigen

Hebt u aangifte gedaan, maar bent u iets vergeten in te vullen? Of wilt u nog iets wijzigen? Wat u dan het beste kunt doen, leest u bij: Aangifte aanvullen of wijzigen.

Niet, te laat of onvolledig aangifte doen

Wat er gebeurt als u niet of te laat aangifte doet, hangt af van uw situatie. Hebt u een aangiftebrief ontvangen, maar niet op tijd aangifte gedaan? Dan riskeert u een boete. Moet u aangifte doen, maar stuurt u geen aangifte op? Dan maken wij een schatting van uw inkomen. U krijgt dan naast de aanslag een boete. U krijgt ook een boete als u opzettelijk een onvolledige of onjuiste aangifte opstuurt.
 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.