Naambeeld Belastingdienst/Toeslagen

Vermogen

Hebt u of iemand in uw huishouden vermogen, zoals spaargeld of beleggingen? Als dat bedrag te hoog is, kunt u geen huur-, zorgtoeslag en kindgebonden budget krijgen.

Wat is mijn vermogen?

Tot uw vermogen hoort onder meer spaargeld, schenkingen, beleggingen en een vakantiehuis. Ook vermogen dat u hebt in het buitenland telt mee. De waarde van uw eigen woning telt niet mee. Het gaat om uw vermogen op 1 januari van het jaar waarin u de toeslag wilt krijgen.

Let op!

Groene beleggingen tellen voor de toeslagen mee als vermogen.

Soms telt een deel van het vermogen niet mee. Dit noemen we bijzonder vermogen.

Huurtoeslag

Voor de huurtoeslag telt het vermogen van u, uw toeslagpartner en mogelijke medebewoners mee. Ook het vermogen van kinderen onder de 18 jaar telt mee.

Kijk voor de huurtoeslag in de tabel Hoeveel vermogen mag ik hebben?

Zorgtoeslag en kindgebonden budget

Het vermogen telt ook mee voor de zorgtoeslag en kindgebonden budget. Het gaat om het vermogen van u en uw toeslagpartner. Hebt u kinderen onder de 18 jaar met vermogen? Dan telt dit vermogen ook mee. 

Kijk voor de zorgtoeslag in de tabel Hoeveel vermogen mag ik hebben?

Kijk voor het kindgebonden budget in de tabel Hoeveel vermogen mag ik hebben?

Kinderopvangtoeslag

Uw vermogen telt niet mee voor de berekening van de kinderopvangtoeslag.

Te veel vermogen? Stop uw toeslag

Hebt u op 1 januari 2014 te veel vermogen? Dan hebt u geen recht (meer) op toeslag. U moet voor het hele jaar de toeslag stoppen. Het gaat om het vermogen van uzelf en dat van uw toeslagpartner. Voor de huurtoeslag telt ook het vermogen van uw medebewoner mee.

Is uw vermogen op 1 januari 2014 gedaald onder de vrijstellingsgrens? Dan kunt u voor het hele jaar toeslag aanvragen.

Ik heb niet het hele jaar een toeslagpartner

Hebt u maar voor een deel van het jaar een toeslagpartner? Dan telt zijn vermogen niet mee. Hebt u huurtoeslag en woont uw medebewoner maar een deel van het jaar bij u? Dan telt zijn vermogen ook niet mee.