Sparen of verzekeren naast uw pensioen

Hebt u een pensioentekort? Of hebt u in het buitenland gewerkt en over deze periode geen pensioen opgebouwd? Dan kunt u sparen met een belastingvoordeel voor een inkomen naast uw pensioen.

Spaarvormen

U kunt op verschillende manieren sparen voor een inkomen naast uw pensioen:

Premieaftrek

Hebt u een lijfrenteverzekering, lijfrentespaarrekening of lijfrentebeleggingsrecht? Dan mag u de betaalde premies of stortingen aftrekken van uw inkomen in box 1 in uw aangifte inkomstenbelasting. U moet daarvoor wel voldoen aan de voorwaarden voor premieaftrek.

Regels voor lijfrente-uitkeringen

Op een bepaald moment kunt u de bedragen die u hebt gespaard via uw lijfrenteverzekering, lijfrentespaarrekening of lijfrentebeleggingsrecht, laten uitkeren. 
Als u een lijfrente-uitkering van een verzekeringsmaatschappij krijgt, gelden daar voor bepaalde regels. 
Als u een lijfrente-uitkering van een bank of beleggingsinstelling krijgt, gelden weer andere regels.

Belasting betalen over lijfrente-uitkeringen

U betaalt belasting over uw uitkeringen. Uw verzekeraar of bank houdt loonbelasting in op uw uitkeringen. Deze loonbelasting verrekent u in uw aangifte inkomstenbelasting.

Afkoop

Ontvangt u een afkoopsom van een verzekeraar, bank of beheerder van een beleggingsinstelling? Dan houdt deze loonbelasting in op uw afkoopsom. Deze loonbelasting verrekent u in uw aangifte inkomstenbelasting. Over de afkoopsom van een lijfrente moet u vaak ook revisierente betalen. Deze revisierente moet u aangeven in uw aangifte inkomstenbelasting.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.