Waarover betaalt u btw?

U betaalt btw over uw omzet. Uw omzet is de vergoeding die u in rekening brengt voor de goederen en diensten die u levert. Over sommige goederen en diensten betaalt u geen btw. Bijvoorbeeld bij vrijstelling of verlegging van btw. Ook als u zakendoet met het buitenland gelden andere regels.

Uw omzet

Uw omzet is de vergoeding die u in rekening brengt voor de goederen en diensten die u levert. Het omzetbedrag is altijd exclusief btw. Afhankelijk van het btw-tarief dat ervoor geldt, betaalt u hierover een bedrag aan btw. Levert u een combinatie van goederen en diensten? Dan kunnen hiervoor verschillende btw-tarieven gelden. Lees meer hierover bij Combinatie van goederen en diensten. Ook lease kan zowel over goederen als diensten gaan. Meer hierover leest u bij Lease.

Bemiddeling en bijzondere omzet

Levert u de goederen of diensten niet rechtstreeks, maar bemiddelt u hierbij? Wat dit betekent voor de btw die u moet betalen, leest u bij Bemiddeling. In een aantal gevallen ontvangt u wel een vergoeding, terwijl u daar geen goederen of diensten voor hebt geleverd. Of u krijgt meer betaald dan de vergoeding. Lees meer over Bijzondere omzet.

Buitenland

Levert u goederen of diensten aan buitenlandse ondernemers? Of koopt u in het buitenland goederen of diensten van ondernemers? Dan moet u daarover mogelijk btw betalen. Meer hierover leest u bij Zakendoen met het buitenland.

Privégebruik, personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken

Over goederen die u privé gebruikt of voor uw personeel en relaties, betaalt u meestal btw. U hebt voor deze goederen namelijk eerder btw afgetrokken als voorbelasting. Voor dit gebruik moet u dan btw betalen. Meer hierover leest u bij Privégebruik en Personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.