Belastingdienst

Export margegoederen naar EU-landen

De margeregeling voor gebruikte goederen, kunst, verzamelvoorwerpen en antiek werkt binnen de hele EU. U kunt dus binnen de EU goederen verkopen op dezelfde manier als u dat in Nederland doet.

Export naar EU-land

Bij export van margegoederen brengt u geen btw in rekening, maar vermeldt u op de factuur de term 'margeregeling'. Wil uw buitenlandse klant liever een factuur met btw? U stuurt dan een factuur met 0% btw. De klant betaalt de btw in eigen land. U moet opgaaf ICP doen. U mag de btw die aan u in rekening is gebracht, aftrekken.

Wat moet u doen bij export onder de normale btw-regeling?

Hoewel u de goederen hebt ingekocht zonder btw of de btw niet als voorbelasting hebt afgetrokken, mogen ze niet meer als margegoederen in uw administratie staan. Trek het inkoopbedrag van de margegoederen die u verkocht met btw over de verkoopprijs, af van het totaalbedrag aan marge-inkopen. Neem de verkochte goederen in uw administratie op als normaal belaste goederen. Hebt u de goederen ingekocht met btw, maar de btw niet afgetrokken? U kunt die btw alsnog in uw aangifte als voorbelasting aftrekken.

Nieuwe en gebruikte vervoermiddelen

Soms worden weinig gebruikte vervoermiddelen (zoals auto's) toch als 'nieuw' beschouwd. Wilt u weten wanneer dat het geval is? Kijk dan bij Nieuwe vervoermiddelen.

Zie ook