Verklaring arbeidsrelatie (VAR)

Werkt u voor opdrachtgevers, bijvoorbeeld als freelancer of zelfstandige zonder personeel? Dan kan het onduidelijk zijn of uw opdrachtgevers loonheffingen moeten inhouden en betalen over uw inkomsten. De VAR geeft u en uw opdrachtgevers hierover duidelijkheid.

Komende nieuwe wet- en regelgeving: overgangsregeling

In 2016 gaat de wet- en regelgeving voor de VAR veranderen. Wat dit betekent, leest u bij VAR verdwijnt in 2016 en Komende nieuwe wet- en regelgeving in 2016: overgangsregeling.

VAR aanvragen

Wilt u een VAR aanvragen? Lees dan eerst Wie kan een VAR aanvragen en waarvoor?

Wilt u weten of u voor dit jaar of voor 2016 een VAR moet aanvragen? Gebruik dan het hulpmiddel Wel of geen Verklaring arbeidsrelatie aanvragen.

Er zijn 4 soorten VAR. Welke dat zijn leest u bij Wat staat er in de VAR? Bij het bepalen van de soort VAR die u krijgt, is het onder andere van belang of er een dienstbetrekking is. Lees meer hierover bij Beoordeling dienstbetrekking.

U bent niet verplicht een VAR aan te vragen. Wel kunnen uw opdrachtgevers erom vragen. Als u een VAR hebt gekregen, bent u niet verplicht om deze altijd te gebruiken.

Bent u het niet eens met de afgegeven VAR, dan kunt u daartegen in bezwaar gaan. 

Veranderingen in uw situatie moet u zo snel mogelijk aan ons doorgeven door een nieuwe VAR aan te vragen.

Let op!

Wilt u een VAR aanvragen voor 2015 of 2016 en hebt u al een VAR voor 2014? Dan hoeft u misschien geen nieuwe VAR aan te vragen. Meer hierover leest u bij Geldigheid Verklaring arbeidsrelatie

Geldigheid VAR

Vanwege de komende nieuwe wet- en regelgeving is er een overgangsregeling. Hoe lang uw VAR geldig is, leest u bij Geldigheid Verklaring arbeidsrelatie.

Uitzending, detachering of bemiddeling

Het is van belang om te weten of u werkt via uitzending of detachering of via bemiddeling. Dit heeft namelijk gevolgen voor uw VAR. U vindt hier meer informatie over:

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.