Belastingdienst

Verklaring arbeidsrelatie (VAR) aanvragen

U vraagt de VAR aan met het formulier 'Aanvraag Verklaring arbeidsrelatie'. U kunt dit formulier online invullen en versturen. Hebt u als ondernemer digitaal aangifte gedaan voor de inkomstenbelasting? Dan kunt u het formulier ook vinden op het beveiligde gedeelte van de internetsite.

Als u wilt, kunt u de VAR op papier aanvragen. U kunt het aanvraagformulier downloaden.

Wanneer aanvragen?

U vraagt ieder jaar een nieuwe VAR aan. Zie ook: Geldigheid Verklaring arbeidsrelatie. Voor het lopende kalenderjaar kunt u de VAR tijdens het hele jaar aanvragen. Vanaf 1 september kunt u de VAR aanvragen voor het volgende kalenderjaar. Het kan ook zijn dat u automatisch een VAR voor het volgende jaar krijgt toegestuurd. Deze krijgt u dan uiterlijk half september. Hebt u half september geen VAR gekregen, vraag de VAR dan zelf aan. U kunt geen VAR aanvragen over een voorgaand kalenderjaar.

Wij beoordelen uw aanvraag aan de hand van de gegevens die u hebt ingevuld. Als het nodig is, vragen wij om meer informatie. U krijgt de VAR meestal binnen 5 werkdagen, maar uiterlijk binnen 8 weken.

Let op!

Als u een VAR krijgt, betekent dit niet dat u als ondernemer bij ons bent aangemeld. Dit moet u apart doen. Als u zich bij de Kamer van Koophandel aanmeldt, geeft de Kamer van Koophandel uw gegevens aan ons door. U hoeft zich dan niet apart bij ons aan te melden. Zie ook: Schrijf uw onderneming in bij de Kamer van Koophandel.