Verklaring arbeidsrelatie (VAR) aanvragen

Elk jaar kon u vanaf 1 september een nieuwe VAR aanvragen voor het volgende jaar. Of u kreeg automatisch een nieuwe VAR voor het volgende jaar van ons. Vanwege de komende nieuwe wet- en regelgeving hoeft u misschien voor 2016 geen VAR aan te vragen. Blijft u hetzelfde werk doen onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden, dan mag u uw VAR voor 2014 of 2015 ook in 2016 blijven gebruiken totdat de nieuwe wet- en regelgeving ingaat. U hoeft in dat geval dus geen nieuwe VAR voor 2016 aan te vragen. Lees meer hierover bij Komende nieuwe wet- en regelgeving in 2016: overgangsregeling.

Wanneer aanvragen?

Gaat u dit jaar werken onder andere omstandigheden of voorwaarden? Of gaat u andere werkzaamheden uitvoeren? Of hebt u nog geen VAR, maar hebt u er wel een nodig? Dan vraagt u hiervoor wel gewoon een nieuwe VAR voor 2016 aan. De VAR blijft geldig tot de nieuwe wet- en regelgeving in 2016 ingaat.

Wilt u weten of u voor 2016 een VAR moet aanvragen? Gebruik dan het hulpmiddel Wel of geen Verklaring arbeidsrelatie aanvragen.

Hoe aanvragen?

U vraagt de VAR aan met het formulier 'Aanvraag Verklaring arbeidsrelatie'. U kunt dit formulier online invullen en versturen. Hebt u als ondernemer digitaal aangifte gedaan voor de inkomstenbelasting? Dan kunt u het formulier ook vinden op het beveiligde gedeelte van de internetsite.

Als u wilt, kunt u de VAR op papier aanvragen. U kunt het aanvraagformulier downloaden.

U kunt geen VAR aanvragen over een voorgaand kalenderjaar.

Let op!

Werkt u volgens 1 van de algemene modelovereenkomsten, voorbeeldovereenkomsten of individuele overeenkomsten? U hoeft dan geen VAR aan te vragen.

Wanneer krijgt u uw VAR?

Wij beoordelen uw aanvraag aan de hand van de gegevens die u hebt ingevuld. Als het nodig is, vragen wij om meer informatie. U krijgt de VAR meestal binnen 5 werkdagen, maar uiterlijk binnen 8 weken.

Op de VAR beschikking staat dat deze 1 kalenderjaar geldig is. Dit is een standaard tekst. De VAR kan langer of korter geldig zijn. Een VAR voor 2015 kan bijvoorbeeld geldig zijn tot de nieuwe wet- en regelgeving in 2016 ingaat, een VAR voor 2016 is korter dan een jaar geldig. Zie voor meer informatie Geldigheid Verklaring arbeidsrelatie.

Let op!

Als u een VAR krijgt, betekent dit niet dat u als ondernemer bij ons bent aangemeld. Dit moet u apart doen. Als u zich bij de Kamer van Koophandel aanmeldt, geeft de Kamer van Koophandel uw gegevens aan ons door. U hoeft zich dan niet apart bij ons aan te melden. Zie ook: Schrijf uw onderneming in bij de Kamer van Koophandel.

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.