Home Schenken

Schenken

Kreeg of deed u een schenking? Wanneer geeft u dat door? En hoe? Hier vindt u alles over de schenkbelasting.

Aangifte schenkbelasting

Als u meer dan een bepaald bedrag krijgt of schenkt, moet u aangifte doen en schenkbelasting betalen.

 

Ik doe een schenking

Schenkt u aan uw kind(eren)? In 2016 mag u ieder kind € 5.304 belastingvrij schenken. Anderen mag u per persoon € 2.122 belastingvrij schenken.

Ik ontving een schenking

Kreeg u in 2016 een vrijgesteld bedrag van uw ouders voor onderhoud of verbetering van uw woning? Dit geld mag u tot 1 januari 2019 daaraan besteden.

Geef de schenking op tijd aan

Uw aangifte moet bij ons binnen zijn vóór 1 maart van het jaar dat volgt op het kalenderjaar waarin u de schenking deed of kreeg.

€ 100.000 vrijstelling eigen woning

Vanaf 1 januari 2017 mag u aan iemand, die tussen 18 en 40 jaar oud is, onder bepaalde voorwaarden eenmalig maximaal € 100.000 belastingvrij schenken voor de eigen woning.

Als iemand vóór 1 januari 2010 een schenking van zijn ouders ontving en daarvoor een beroep op de eenmalig verhoogde vrijstelling heeft gedaan, dan kan het fiscaal voordelig zijn als de ouders vóór 1 januari 2017 nogmaals een bedrag aan het kind schenken. Dat moet dan  bestemd zijn voor de eigen woning van dat kind. Dit zorgt er namelijk voor dat na 1 januari 2017 een hoger bedrag belastingvrij voor de eigen woning mag worden geschonken.

Schenking uit het buitenland

Ontving u een schenking van iemand die niet in Nederland woont? In bepaalde situaties hoeft u geen aangifte schenkbelasting te doen

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.