Aanvraag Verklaring arbeidsrelatie - schriftelijk

Downloaden

Het PDF-bestand kunt u lezen met Adobe Reader. Deze kunt u downloaden bij Adobe. De Belastingdienst is niet verantwoordelijk voor installatie en gebruik van de reader.

U voert werkzaamheden uit voor 1 of meer opdrachtgevers, bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer. De arbeidsrelatie tussen u en uw opdrachtgever kan gevolgen hebben voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen en de werknemersverzekeringen. De 'Verklaring arbeidsrelatie' van de Belastingdienst geeft u en uw opdrachtgever duidelijkheid hierover.

Let op!

De VAR gaat in 2016 verdwijnen vanwege nieuwe wet- en regelgeving. Totdat die ingaat, geldt er een overgangsregeling. Als u een VAR voor 2014 of 2015 hebt, kan het zijn dat u geen VAR voor 2016 hoeft aan te vragen. Lees meer hierover bij Komende nieuwe wet- en regelgeving in 2016: overgangsregeling.

Wilt u weten of u een VAR voor 2016 moet aanvragen, gebruik dan het hulpmiddel Wel of geen Verklaring arbeidsrelatie aanvragen.

Retouradres

Stuur het ingevulde en ondertekende formulier in een voldoende gefrankeerde envelop naar:

Belastingdienst/Centrale invoer
Postbus 2586
6401 DB Heerlen

Invulinstructie

U kunt dit formulier op uw computer invullen. Hiervoor hebt u Adobe Reader versie 9.0 of hoger nodig. Daarna moet u het formulier afdrukken, ondertekenen en versturen

Retouradres

Stuur het ingevulde en ondertekende formulier naar het adres dat in het formulier staat vermeld.

Problemen met invullen?

U kunt het formulier het beste op een computer invullen. Wij kunnen een goede werking op een tablet of smartphone niet garanderen. Lukt het niet om het formulier op uw computer in te vullen?

Sla het formulier dan eerst op. Dit doet u door met de rechtermuisknop op de link van het formulier te klikken en te kiezen voor 'Doel opslaan' (deze term kan per browser anders zijn).

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.