Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

2.00.00 Aanvang vervoer

2 Verzenden veraccijnsd met een e-VAD

2.1 Bestemmingen

Hebt u een vergunning gecertificeerde afzender? U kunt dan accijnsgoederen veraccijnsd (laten) overbrengen naar een vergunninghouder gecertificeerde geadresseerde in een andere lidstaat van de Unie of verzenden naar een gecertificeerde geadresseerde in Nederland via het grondgebied van een andere lidstaat.

Bij het vervoer van de veraccijnsde accijnsgoederen moet aan bepaalde formaliteiten worden voldaan. Het vervoer moet geschieden onder dekking van een e-VAD.

Naar boven

2.1.1 Gecertificeerde Geadresseerde

U kunt veraccijnsde accijnsgoederen naar een andere lidstaat of in Nederland via het grondgebied van een andere lidstaat vervoeren naar een gecertificeerde geadresseerde. De soort accijnsgoederen die u wilt verzenden moeten zijn opgenomen in de vergunning van de gecertificeerde geadresseerde. U kunt dit controleren door het vergunningnummer van de geadresseerde in te voeren in het SEED-systeem.

Sinds begin maart 2019 is er een nieuwe online TAXUD-service “ARC Follow-up” beschikbaar.

Via deze nieuwe online service kunt u de status op te vragen van een in EMCS geregistreerd e-VAD (= een accijnsgoederenbeweging veraccijnsd).

Het opvragen van de status doet u door middel van het invoeren van de desbetreffende unieke afgegeven vereenvoudigd administratieve referentie code (=VARC-nummer) die door EMCS is toegekend aan het desbetreffende e-VAD.

Ga hiervoor naar: https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/arc/arc_home.jsp

Naar boven

2.2 Indiening van een voorlopig e-VAD

Wilt u veraccijnsde accijnsgoederen naar een andere lidstaat of in Nederland via het grondgebied van een andere lidstaat (laten) vervoeren naar een gecertificeerde geadresseerde? U moet dan als vergunninghouder gecertificeerde afzender een voorlopig e-VAD indienen. U mag het voorlopige e-VAD niet eerder indienen dan zeven dagen voor de datum van verzending van de accijnsgoederen.

U dient een voorlopig e-VAD in door in het MijnDouane een formulier Voorlopig Elektronisch Administratief Document (IE815) in te vullen of met eigen software de gegevens door middel van een digitaal bericht naar EMCS te sturen. In het formulier vult u de gevraagde gegevens in.

Nadat u het voorlopige e-VAD juist hebt ingevuld, ontvangt u in uw MijnDouane of in uw eigen geautomatiseerde systeem bericht dat het is verzonden naar de Douane. Daarna verricht EMCS een geautomatiseerde controle van de gegevens die u in het voorlopige e-VAD hebt ingevuld.

Als EMCS een fout constateert in de gegevens van het voorlopige e-VAD, wordt u daarover geïnformeerd door middel van een “Algemeen weigeringsbericht” (IE 704). Dat bericht ontvangt u in het “Overzicht accijnsgoederentransport” in MijnDouane of in uw eigen geautomatiseerde systeem. U moet er dan voor zorgen dat de gegevens worden aangepast en dat het voorlopige e-VAD opnieuw wordt ingediend.

Als EMCS vaststelt dat de gegevens in het voorlopige e-VAD juist zijn, dan wordt het e-VAD geregistreerd en wordt er een Vereenvoudigd Administratieve ReferentieCode (VARC) aan toegekend. Tevens worden datum, tijdstip van registratie en een volgnummer aan het e-VAD toegevoegd. In EMCS krijgt het e-VAD de status “geaccepteerd”.

U ontvangt het door EMCS geregistreerde e-VAD in het “Overzicht accijnsgoederentransport” in MijnDouane of in uw eigen geautomatiseerde systeem door middel van het bericht “Elektronisch Administratief Document geaccepteerd” (IE 801).

EMCS stuurt het e-VAD via de lidstaat van bestemming naar de geadresseerde.

U moet de vervoerder een gedrukt exemplaar van het e-VAD verstrekken of een ander handelsdocument waarop de VARC duidelijk herkenbaar is vermeld. De VARC bestaat uit 21 posities. Het document moet op ieder moment van het vervoer aan de Douane of aan de bevoegde autoriteiten van een andere lidstaat kunnen worden getoond. U leest daarover meer in onderdeel 4.00.00

Het feitelijk vervoer kan aanvangen nadat u de vereenvoudigde administratieve referentiecode hebt ontvangen. Vangt het vervoer aan voordat u de vereenvoudigde administratieve referentiecode hebt ontvangen? De vervoerder heeft dan bij het vervoer in andere lidstaten accijnsgoederen voorhanden waarover de accijns nog niet is betaald en is dan gehouden om de accijns te betalen. Dat geldt ook voor enig ander persoon die bij het voorhanden hebben van de accijnsgoederen betrokken is.

Indien door automatiseringsproblemen EMCS niet beschikbaar is aan de kant van de overheid (Douane) of wanneer er automatiseringsproblemen zijn bij de gecertificeerde afzender dient de noodprocedure te worden toegepast. Hoe er in deze situatie gehandeld dient te worden kunt u lezen in onderdeel 6.00.00.

Naar boven

2.3 Bestemming wijzigen

Tijdens een overbrenging van accijnsgoederen kunt u als gecertificeerde afzender alleen de bestemming wijzigen in terug naar u als gecertificeerde afzender. Ook kunt u de locatie wijzigen van de gecertificeerde geadresseerde in dezelfde lidstaat.

U wijzigt de bestemming van de accijnsgoederen door een formulier “Wijziging van bestemming” (IE813) in te vullen. Naast de gegevens van u als gecertificeerde afzender of van de nieuwe locatie van de gecertificeerde geadresseerde kunt u ook de nieuwe reistijd, de nieuwe expediteur en vervoerder, de nieuwe wijze van vervoer, en de nieuwe details m.b.t. het vervoer invullen.

Nadat u het formulier juist hebt ingevuld, ontvangt u bericht dat het is verzonden naar de Douane. Daarna verricht EMCS een geautomatiseerde controle van de gegevens die u in de wijziging van bestemming hebt ingevuld.

Als EMCS een fout constateert in de gegevens van de wijziging van bestemming, wordt u daarover geïnformeerd door middel van een “Algemeen weigeringsbericht” (IE 704). Dat bericht ontvangt u in het “Overzicht accijnsgoederentransport” in MijnDouane of in uw eigen geautomatiseerde systeem. U moet er dan voor zorgen dat de gegevens worden aangepast en dat de wijziging van bestemming opnieuw wordt ingediend.

Als EMCS vaststelt dat de gegevens juist zijn, dan wordt het bericht van bestemmingswijziging geregistreerd. Tevens worden registratiedatum, -tijdstip en een volgnummer aan het bericht toegevoegd.

Het oorspronkelijke e-VAD wordt bijgewerkt volgens de informatie in uw bericht “Wijziging van bestemming” (IE813). Als de wijziging van bestemming het gevolg is van een gedeeltelijke weigering van de aflevering, dan wordt de hoeveelheid gewijzigd in de hoeveelheid die door de geadresseerde is geweigerd en door u is vermeld in het formulier “Wijziging van bestemming” (IE813). De VARC van het e-VAD wijzigt niet en de status van het e-VAD wordt ’geaccepteerd‘. Het e-VAD krijgt wel een nieuw volgnummer.

EMCS stuurt het gewijzigde e-VAD terug naar de gecertificeerde afzender of via de lidstaat van bestemming de nieuwe locatie naar de gecertificeerde geadresseerde. De gecertificeerde geadresseerde wordt geïnformeerd door middel van het bericht “Kennisgeving van wijziging van bestemming” (IE803)

Indien door automatiseringsproblemen EMCS niet beschikbaar is aan de kant van de overheid (Douane) of wanneer er automatiseringsproblemen zijn bij de gecertificeerde afzender dient de noodprocedure te worden toegepast. Hoe er in deze situatie gehandeld dient te worden kunt u lezen in onderdeel 6.00.00.

Naar boven

2.4 Ontvangen van een waarschuwing of afwijzing van een e-VAD

Na ontvangst van het door u ingediende e-VAD kan de gecertificeerde geadresseerde een waarschuwing afgeven of het e-VAD afwijzen. U ontvangt dan het bericht “Waarschuwing of afwijzing van een e-VAD” (IE 819). In het bericht is de reden voor de waarschuwing of de afwijzing vermeld.

Als de gecertificeerde geadresseerde het e-VAD heeft afgewezen en de goederen zijn reeds vertrokken dan moet u de bestemming van de goederen wijzigen (zie “Wijziging bestemming” in dit onderdeel). De bestemming kan zijn de gecertificeerde afzender van waaruit de goederen zijn vertrokken (dus terug naar uzelf). Na terugkomst dient u een bericht van ontvangst in te dienen. U leest daarover meer bij “Ontvangst van het bericht van ontvangst/uitvoer” in dit onderdeel.

Als de geadresseerde het e-VAD niet heeft afgewezen, maar een waarschuwing heeft ingediend, dan bent u niet verplicht om iets te doen, maar kunt u het volgende doen:

• De overbrenging kan gewoon worden voortgezet, gevolgd door aflevering bij de gecertificeerde geadresseerde. Deze zal dan in het bericht van ontvangst eventuele bevindingen vermelden (zie “Ontvangst van het bericht van ontvangst” in dit onderdeel).

• De bestemming van de goederen kan worden gewijzigd. U kunt dat doen als u hebt vastgesteld dat het e-VAD overeenkomt met wat werkelijk is verzonden, maar wat kennelijk niet wordt verwacht door die gecertificeerde geadresseerde (zie “Wijziging van bestemming” in dit onderdeel).

Naar boven