Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

5.00.00 Geconstateerde onregelmatigheden

2 Geconstateerde onregelmatigheden

2.1 Ontbreken bericht van ontvangst (IE 818) bij veraccijnsd vervoer

Een “Bericht van ontvangst” (IE818) behoort u te ontvangen direct na ontvangst en uiterlijk 5 werkdagen na het in ontvangst nemen van de goederen door de gecertificeerde geadresseerde. Als moment van ontvangst wordt het tijdstip bedoeld waarop de gecertificeerde geadresseerde exact weet welke goederen hij ontvangen heeft. Dit bericht van ontvangst vormt voor u in beginsel het bewijs dat het vervoer volgens van toepassing zijnde regels in de applicatie EMCS is beëindigd.

Eén van de oorzaken van het uitblijven van het bericht van ontvangst kan zijn dat de gecertificeerde geadresseerde het e-VAD heeft afgewezen en u als gecertificeerde afzender geen nieuwe bestemming heeft gegeven aan het afgewezen e-VAD. Een andere oorzaak kan zijn dat de zending geheel of gedeeltelijk is geweigerd door de gecertificeerde geadresseerde. Ook is het mogelijk dat de gecertificeerde geadresseerde heeft verzuimd om het bericht van ontvangst in te sturen.

Van de gecertificeerde afzender wordt verwacht dat hij onderzoekt wat de reden kan zijn dat het bericht van ontvangst nog niet is ingediend. U zult contact op moeten nemen met de gecertificeerde geadresseerde en/of de vervoerder om te achterhalen wat er aan de hand is. U zult er voor zorg moeten dragen dat voor het desbetreffende e-VAD alsnog een bericht van ontvangst wordt ingediend door de oorspronkelijke gecertificeerde geadresseerde of de gewijzigde locatie van de gecertificeerde geadresseerde of door uzelf in het geval u de goederen heeft teruggenomen.

Indien er in EMCS geen bericht van ontvangst wordt geregistreerd kan er mogelijk sprake zijn van een onregelmatigheid, die wordt aangemerkt als uitslag tot verbruik hetgeen betekent dat accijns verschuldigd is. Zonder dit bericht van ontvangst kan de gecertificeerde afzender geen teruggaaf vragen van de accijns.

Let op!

Let op! Indien er alsnog een bericht van ontvangst wordt ingestuurd laat dit onverlet dat u of degene die zekerheid heeft gesteld mogelijk de accijns alsnog moet betalen wanneer er onregelmatigheden aan het licht komen bij een door de Douane ingestelde administratieve controle.
Naar boven

2.2 Bijstand van de Douane

Indien u als gecertificeerde afzender weet wat de reden is voor het uitblijven van het “Bericht van ontvangst/uitvoer” (IE 818) maar het lukt u niet om dit bericht alsnog te verkrijgen dan kunt u bijstand vragen bij de CUA. U kunt in deze situatie een email sturen naar: cua@douane.nl.

Vermeld in de email op welke e-VAD’s het gaat en voeg de bescheiden bij waaruit blijkt dat de accijnsgoederen zijn aangekomen bij de gecertificeerde geadresseerde in de Unie.

Indien het niet meer mogelijk is om een “Bericht van ontvangst” (IE 818) door de geadresseerde in EMCS te laten registreren dan zal de CUA dit onder voorwaarden handmatig verzorgen. U wordt hierover geïnformeerd via het bericht “Handmatig gesloten zending” (IE881).

Let op!

Let op! Zonder bericht van ontvangst kan de gecertificeerde afzender geen verzoek tot teruggaaf indienen van reeds betaalde accijns.
Naar boven

2.3 Het leveren van alternatief bewijs

Mocht er geen nooddocument retour ontvangen zijn dan kan een alternatief bewijs voor de levering van de accijnsgoederen worden verstrekt door middel van een aftekening door de bevoegde autoriteiten van de lidstaat van bestemming, op basis van afdoend bewijs, dat de goederen de bestemming hebben bereikt. Zonder dit bewijs kunt u de in betaalde accijns in Nederland niet terugvragen. Zorg ervoor dat er altijd bewijs bij het verzoek tot teruggaaf aanwezig is dat de accijns in de lidstaat van bestemming is afgedragen. Zet het aangiftenummer op het nooddocument van ontvangst.

U kunt een verzoek tot teruggaaf doen via MijnDouane.

Naar boven

2.4 Verschuldigdheid van accijns

Wanneer de goederen vanuit een andere lidstaat zijn aangekomen bij de gecertificeerde geadresseerde en er is een “Bericht van ontvangst” (IE 818) ingediend via EMCS dan moet er door de gecertificeerde geadresseerde een aangifte worden gedaan voor de verschuldigde accijns in MijnDouane. Uiterlijk de eerstvolgende werkdag na de dag van ontvangst van de goederen.

Naar boven