Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

20.07.00 Niet-commerciële verkeer van gezelschapsdieren

1 Inleiding

1.1 Doel van het voorschrift

Dit voorschrift geeft instructies voor de Douane voor de controles van niet-commerciële gezelschapsdieren uit derde landen.

Naar boven

1.2 Convenant

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is verantwoordelijk voor het beleid, de uitvoering en de handhaving van de wetgeving op het gebied van gezelschapsdieren. De samenwerking tussen dit ministerie en het ministerie van Financiën is vastgelegd in een convenant.

In bijlage 4 bij dit convenant is de samenwerking met LNV en de taak van de Douane bij het toezicht op niet-commercieel verkeer van gezelschapsdieren uitgewerkt.

Deze bijlage is in dit voorschrift uitgewerkt tot instructies.

Naar boven

1.3 Taak Douane

De taak van de Douane ziet toe op de controle van veterinaire eisen die zijn gesteld bij het niet-commerciële verkeer van gezelschapsdieren zoals die zijn omschreven in Verordening (EU) Nr. 576/2013. Wanneer de Douane constateert dat niet is voldaan aan de gestelde eisen, dan draagt de Douane de zaak ter afhandeling over aan de NVWA.

De Douane is belast met de documenten- en overeenstemmingscontrole van niet-commercieel gehouden gezelschapsdieren zoals die zijn genoemd in bijlage I van Verordening (EU) Nr. 576/2013, die worden ingevoerd vanuit derde landen. De Douane voert de identificatiecontrole van het dier uit met behulp van een afleesapparaat (chipreader) en zendt bij hoog-risicolanden op rabiës de rapporten van de laboratoriumuitslagen naar de NVWA ter controle. Op basis van lokale instructies kunnen hier nadere afspraken over zijn gemaakt. Bij dieren getatoeëerd voor 1 juli 2011 hoeft er geen transponder aanwezig te zijn. Waar transponder staat, kan ook tatoeage (gezet voor 1 juli 2011) gelezen worden.

Naar boven