Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

30.50.10 Gecertificeerde geadresseerde

1 Gecertificeerde geadresseerde

1.1 Gecertificeerde geadresseerde

1.1.1 Algemeen

In de accijnswetgeving wordt beschreven onder welke voorwaarden accijnsgoederen vanuit andere lidstaten veraccijnsd naar Nederland mogen worden gebracht. Dit is onder meer toegestaan als de bestemming van deze goederen een gecertificeerde geadresseerde is. Om als gecertificeerde geadresseerde aangemerkt te worden moet op verzoek een vergunning zijn verstrekt door de inspecteur (WA, artikel 50h).

Met een ‘Vergunning gecertificeerde geadresseerde’ mogen meerdere zendingen accijnsgoederen die in een andere lidstaat van de Europese Unie (EU) zijn uitgeslagen tot verbruik:                    

  •   worden ontvangen van een gecertificeerde afzender die gevestigd is in een andere lidstaat van de Europese Unie (EU).                              

  • worden ontvangen van een gecertificeerde afzender die gevestigd is in Nederland en via het grondgebied van een andere lidstaat van de EU vervoert.

Een vergunning gecertificeerde geadresseerde is niet nodig voor het vervoer binnen Nederland van accijnsgoederen die zijn uitgeslagen tot verbruik.

Naar boven

1.1.2 Vergunning en voorwaarden

1.1.2.1 Begrip gecertificeerde geadresseerde

De WA, artikel 1a, lid 1, definieert het begrip gecertificeerde geadresseerde.

Hieruit blijkt dat een gecertificeerde geadresseerde een natuurlijk of rechtspersoon moet zijn, die op grond van de wet op de accijns afgegeven vergunning dan wel ingevolge de wettelijke bepalingen van de lidstaat van bestemming staat geregistreerd om bij de bedrijfsuitoefening van die persoon accijnsgoederen te ontvangen die op het grondgebied van de ene lidstaat tot verbruik zijn uitgeslagen en vervolgens naar het grondgebied van een andere lidstaat zijn overgebracht.

Dit houdt in dat een gecertificeerde geadresseerde een ondernemer moet zijn. Gevolg van die begripsbepaling is dat ook aan een douane-agent een vergunning kan worden verleend, mits hij maar bedrijfsmatig veraccijnsd accijnsgoederen ontvangt.

Een particulier daarentegen kan geen vergunning ontvangen aangezien er geen sprake is van het ontvangen van accijnsgoederen bij de bedrijfsuitoefening.

Naar boven
1.1.2.2 Administratie

De gecertificeerde geadresseerde moet in ieder geval een administratie voeren overeenkomstig artikel 50h, van de WA. In die administratie moeten op grond van artikel 9ca van het UBA in ieder geval aantekeningen worden opgenomen van

  • de ontvangen accijnsgoederen en de daarbij behorende facturen;

  • de e-VAD’s

  • het bewijs dat voor de ontvangen accijnsgoederen accijns op aangifte is voldaan behalve als de accijnsgoederen zijn vrijgesteld van accijns.

Naar boven
1.1.2.3 Zekerheid

Voordat er gebruik gemaakt kan worden van de vergunning, moet de vergunninghouder zekerheid stellen (WA, artikel 56, lid 1 en URA, artikel 22a).

Zie voor meer informatie onderdeel 30.80.00, Zekerheid, van dit Handboek.

Naar boven
1.1.2.4 Tabaksproducten

De vergunning gecertificeerde geadresseerde geldt voor alle accijnsgoederen behalve tabaksproducten omdat tabaksproducten die in een andere lidstaat zijn uitgeslagen tot verbruik niet zijn voorzien van Nederlandse accijnszegels.

Naar boven

1.1.3 Tijdelijk gecertificeerde geadresseerde

Voor een gecertificeerde geadresseerde die slechts incidenteel accijnsgoederen ontvangt, wordt de vergunning beperkt (WA, artikel 50h, lid 2). Zij ontvangen een vergunning tijdelijk gecertificeerde geadresseerde (éénmalige vergunning). In de vergunning wordt in dat geval het volgende opgenomen:

  • een duidelijke omschrijving van een hoeveelheid

  • accijnsgoederen

  • de hoeveelheid mag slechts afkomstig zijn van één afzender

  • de accijnsgoederen moeten binnen één tijdvak in één of meerdere zendingen worden ontvangen.

Naar boven

1.1.4 Verzoek om een vergunning

Indien een bedrijf aan de in paragraaf 3.3. genoemde voorwaarden voldoet kan hij een éénmalige vergunning voor een gecertificeerde geadresseerde aanvragen bij de inspecteur. Dit verzoek moet de gegevens bevatten zoals genoemd in artikel 50i van de WA en artikel 20e van de URA.

De aanvraagformulieren voor een vergunning gecertificeerde geadresseerde of gecertificeerde geadresseerde (tijdelijk) zijn te downloaden via de website van de Douane www.douane.nl.

Naar boven

1.1.5 Vervoer

Voor het vervoer van accijnsgoederen gebruikt de verzender een vereenvoudigd elektronisch administratief document (e-VAD). Het e-VAD is een elektronisch bericht. De gecertificeerde afzender stuurt het e-VAD naar de gecertificeerde geadresseerde via het Excise Movement and Control System (EMCS). Zie voor de procedures op douane.nl in het Handboek EMCS.

Naar boven

1.1.6 Aangifte doen en accijns betalen

Na ontvangst van de accijnsgoederen moet er voor de verschuldigde accijns elektronisch aangifte worden gedaan. Dit moet worden gedaan uiterlijk op de eerstvolgende werkdag na de ontvangst van de accijnsgoederen. Voor minerale oliën moet er ook voorraadheffing worden betaald. Bij de ontvangst of het overbrengen van de accijnsgoederen kan sprake zijn van een onregelmatigheid. In dat geval merken we de accijnsgoederen aan als goederen die zijn uitgeslagen tot verbruik. Ook dan moet er ook de verschuldigde accijns worden betaald. Daarvoor wordt de aangifte het formulier ‘Dag en weekaangifte accijns en verbruiksbelasting’ gebruikt. Dit formulier is te vinden in Mijn Douane.