Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

1 30.50.00 Gecertificeerde afzender

1.1 Algemeen

In de accijnswetgeving wordt beschreven onder welke voorwaarden accijnsgoederen vanuit Nederland veraccijnsd naar andere lidstaten mogen worden gebracht. Dit is toegestaan als de verzender van deze goederen een gecertificeerde afzender is. Om als gecertificeerde afzender aangemerkt te worden moet op verzoek een vergunning zijn verstrekt door de inspecteur (WA, artikel 50j).

Met een ‘Vergunning gecertificeerde afzender’ mogen meerdere zendingen accijnsgoederen die in Nederland zijn uitgeslagen tot verbruik:

  • worden verzonden naar een gecertificeerde geadresseerde die gevestigd is in een andere lidstaat van de Europese Unie (EU);

  • worden verzonden naar een gecertificeerde geadresseerde die gevestigd is in Nederland via het grondgebied van een andere lidstaat van de EU.

Een vergunning gecertificeerde afzender is niet nodig voor het vervoer van accijnsgoederen die zijn uitgeslagen tot verbruik waarbij het vervoer geheel binnen Nederland plaatsvindt.

Naar boven

1.2 Vergunning en voorwaarden

1.2.1 Begrip gecertificeerde afzender

De WA, artikel 1a, lid 1, definieert het begrip gecertificeerde afzender.

Hieruit blijkt dat een gecertificeerde afzender een natuurlijk of rechtspersoon moet zijn, die op grond van de wet op de accijns afgegeven vergunning dan wel ingevolge de wettelijke bepalingen van de lidstaat van verzending staat geregistreerd om bij de bedrijfsuitoefening van die persoon accijnsgoederen te verzenden die op het grondgebied van de ene lidstaat tot verbruik zijn uitgeslagen en vervolgens naar het grondgebied van een andere lidstaat zijn overgebracht.

Dit houdt in dat een gecertificeerde afzender een ondernemer moet zijn. Gevolg van die begripsbepaling is dat ook aan een douane-agent een vergunning kan worden verleend, mits hij maar bedrijfsmatig veraccijnsd accijnsgoederen verzendt.

Aan een particulier daarentegen kan geen vergunning worden afgegeven aangezien er geen sprake is van het verzenden van accijnsgoederen bij de bedrijfsuitoefening.

Naar boven

1.2.2 Administratie

De gecertificeerde afzender moet in ieder geval een administratie voeren overeenkomstig artikel 50j, van de WA. In die administratie moeten op grond van artikel 9c van het UBA in ieder geval aantekeningen worden opgenomen van

  • de verzonden accijnsgoederen en de daarbij behorende facturen;

  • de e-VAD’s

Naar boven

1.2.3 Tabaksproducten

De vergunning gecertificeerde afzender geldt voor alle accijnsgoederen behalve tabaksproducten.

Naar boven

1.3 Tijdelijk gecertificeerde afzender

Voor een gecertificeerde afzender die slechts incidenteel accijnsgoederen verzendt, wordt de vergunning beperkt (WA, artikel 50j, lid 2). Zij ontvangen een vergunning tijdelijk gecertificeerde afzender (éénmalige vergunning). In de vergunning wordt in dat geval het volgende opgenomen:

  • een duidelijke omschrijving van een hoeveelheid

  • accijnsgoederen

  • de hoeveelheid mag slechts naar één welomschreven

  • geadresseerde

  • de accijnsgoederen moeten binnen één tijdvak in één of meerdere zendingen worden verzonden.

Naar boven

1.4 Verzoek om een vergunning

Indien een bedrijf aan de in paragraaf 3.3. genoemde voorwaarden voldoet kan hij een éénmalige vergunning voor een gecertificeerde afzender aanvragen bij de inspecteur. Dit verzoek moet de gegevens bevatten zoals genoemd in artikel 50k van de WA en artikel 20f van de URA.

De aanvraagformulieren voor een vergunning gecertificeerde afzender of gecertificeerde afzender (tijdelijk) zijn te downloaden via de website van de Douane www.douane.nl.

Naar boven

1.5 Vervoer

Voor het vervoer van accijnsgoederen gebruikt de verzender een vereenvoudigd elektronisch administratief document (e-VAD). Het e-VAD is een elektronisch bericht. De gecertificeerde afzender stuurt het e-VAD naar de gecertificeerde geadresseerde via het Excise Movement and Control System (EMCS). Zie voor de procedures op douane.nl in het Handboek EMCS.

Naar boven