Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

10.10.00 Bier

3 Beschrijving van bier

3.1 Algemeen

Bier is een alcoholhoudende drank die, volgens de in bierbrouwerijen gebruikelijke bereidingswijzen (brouwmethode), is verkregen door alcoholische gisting van een aftreksel dat is vervaardigd door het in water koken van zetmeel- en suikerhoudende grondstoffen met hop, hopextracten of vergelijkbare aromatische stoffen.

Tijdens het brouwproces wordt het zogenoemde wort verkregen. Wort bevat de moutsuikers verkregen uit het zetmeel van mout en eventueel ander niet-gemoute granen (bijvoorbeeld maïs of rijst). Wort wordt soms in de loop van het gistingsproces gearomatiseerd door toevoeging van krieken (kersen) of andere stoffen. De toevoeging van hop geeft aan het bier een bittere en pittige smaak en bevordert de houdbaarheid. Soms worden ook suiker, kleurstoffen, kooldioxide of andere zelfstandigheden toegevoegd. Deze stoffen bepalen in grote mate de eigenschappen van het bier, zoals smaak en alcoholgehalte.
Het stamwort is de totale hoeveelheid opgeloste stoffen die voor de gisting van het bier in wort aanwezig is. De sterkte van het stamwort wordt uitgedrukt in graden c.q. procenten Plato (zie paragraaf 4.2).

Naar het gistingsproces dat bij het brouwen wordt gevolgd, wordt onderscheid gemaakt tussen bier verkregen door:

  • ondergisting, dat wil zeggen bij lage temperatuur en met behulp van ondergist (ondergistingsbier of bier van lage gisting)

  • bovengisting, dat wil zeggen bij hogere temperatuur en met bovengist (bovengistingsbier of bier van hoge gisting)

Er bestaan verschillende soorten bier, zoals licht en donker, zoet en bitter, licht en zwaar. Bier wordt meestal verhandeld op vaten, op flessen of in blikken, maar soms ook in bulk (kelderbier). Het kan voorkomen onder de benaming ‘ale’, ‘stout’, ‘IPA’ en andere.

Naar boven

3.2 Bier in de WA

Zowel de WA als de Richtlijn 92/83/EEG beschrijven bier door gebruik te maken van de codes van de Gecombineerde Nomenclatuur (GN-code), zoals die van toepassing waren op 19 oktober 1992 (WA, artikel 1a, lid 1, letter m). Sindsdien is de reikwijdte van deze GN-codes niet gewijzigd.

Bier van GN-code 2203

Als bier wordt aangemerkt elk product van GN-code 2203 (bier van mout) dat een effectief alcoholgehalte heeft van meer dan 0,5% vol. Het is niet van belang of het bier al dan niet geschikt is voor menselijke consumptie. Zoals blijkt uit de toelichting bij GN-code 2203, worden concentraten van bier eveneens als bier in de zin van GN-code 2203 aangemerkt.

Bier van GN-code 2206

Als bier wordt ook aangemerkt elk product van GN-code 2206 dat bestaat uit een mengsel van bier (GN code 2203) en een niet-alcoholhoudende drank, en dat ook een effectief alcoholgehalte heeft van meer dan 0,5% vol (bijvoorbeeld shandy en Radler).

Naar boven