Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

110.00.09 Kaderovereenkomst inzake de samenwerking tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Ministerie van Financien

2 Bijlage 1. bij de kaderovereenkomst tussen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Financiën inzake de samenwerking bij fysieke controles ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 1276/2008

Het betreft de samenwerking tussen in alfabetische volgorde:

  • de Auditdienst van LNV (AD) (de Certificerende Instantie);

  • de Belastingdienst/Douane (Douane);

  • de Dienst Regelingen, het erkende betaalorgaan (DR);

  • de Directie FinancieelEconomische Zaken van LNV (FEZ);

  • de Directie Juridische zaken van LNV (JZ);

  • de EU Desk van de Algemene Inspectiedienst van LNV (EU Desk);

  • de productschappen / "delegated bodies":

    • Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA),

    • Productschap Zuivel (PZ),

    • Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren (PVE),

    • Productschap Tuinbouw (PT);

  • de Programmadirectie GLB van LNV;

  • de Rijksauditdienst (RAD);

  • het Coördinerend Bureau / de Programmadirectie GLB van LNV (CB);

ten aanzien van controles op aangiften ten uitvoer van landbouwgoederen met aanspraak op restituties.

Naar boven

2.1 Regelgeving

a. Relevante wetgeving

Op de werkzaamheden betreffende de samenwerking zijn de volgende nationale wetgeving, verordeningen en werkdocumenten van de Europese Commissie van toepassing:

Verordening (EG) nr. 1234/2007 (GMOverordening)
Verordening (EG) nr. 1290/2005 (Financieringsverordening)
Verordening (EG) nr. 885/2006
Verordening (EG) nr. 800/1999 (Restitutieverordening)
Verordening (EEG) nr. 1848/2006
Verordening (EG) nr. 1276/2008 (Fysieke controles)
Werkdocument nr. AGRI/17933/2000NL rev. 2 d.d. 24 juni 2003
Werkdocument nr. SI D 39896 rev.1 d.d. 19 januari 2004
Verordening (EEG) nr. 2913/92 (Communautair douanewetboek)
Verordening (EG) nr. 450/2008 (Gemoderniseerd douanewetboek)
Verordening (EEG) nr. 2454/93 (Toepassingsverordening CDW)

Algemene Douanewet (Adw)
Algemeen Douanebesluit (Adb)
Algemene Douaneregeling (Adr)

b. Doel van de wetgeving

Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad van 22 oktober 2007 houdende een gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten en specifieke bepalingen voor een aantal landbouwproducten.
Dit is de Integrale GMOverordening.

Verordening (EG) nr. 1290/2005 van de Raad van 21 juni 2005 betreffende de financiering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Regelgevend kader voor de financiering van de uitgaven in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Omvat bepalingen met betrekking tot de erkenning van de betaalorganen, de goedkeuring van de rekeningen en de verantwoording van onregelmatigheden.
Aanpassing en codificatie van de verordening betreffende de financiering van het GLB (Verordening (EEG) nr. 729/70) naar aanleiding van de besluiten over "Agenda 2000".

Verordening (EG) nr. 885/2006 van de Commissie van 21 juni 2006 houdende uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1290/2005 van de Raad met betrekking tot de erkenning van de betaalorganen en andere instanties en de goedkeuring van de rekeningen inzake het ELGF en het ELFPO.

Bij de hervorming van de procedure voor de goedkeuring van de rekeningen die tot stand is gebracht bij Verordening (EG) nr. 1287/95 is voorzien in de vaststelling van uitvoeringsbepalingen aangaande de erkenning van betaalorganen, de verklaring betreffende de jaarrekeningen en de goedkeuring van de jaarrekeningen.

Verordening (EG) nr. 800/1999 van de Commissie van 15 april 1999 houdende gemeenschappelijk uitvoeringsbepalingen van het stelsel van restituties bij uitvoer van landbouwproducten.
Dit is de algemene restitutieverordening.

Verordening (EG) nr. 1848/2006 van de Commissie van 14 december 2006 betreffende onregelmatigheden in het kader van de financiering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en terugvordering van bedragen die in dat kader onverschuldigd zijn betaald, alsmede de organisatie van een informatiesysteem op dit gebied en houdende intrekking van Verordening (EEG) nr. 595/91 van de Raad.

Door middel van een systeem van meldingen (elk kwartaal aan de Europese Commissie) van onregelmatigheden, inzicht te verkrijgen in de aard van de bedrieglijke handelwijzen en de financiële gevolgen van de onregelmatigheden zodat de onverschuldigde bedragen worden teruggevorderd.

Verordening (EG) nr. 1276/2008 van de Commissie van 17 december 2008 inzake de controle aan de hand van fysieke controles bij de uitvoer van landbouwproducten waarvoor restituties of andere bedragen worden toegekend.

Het stellen van regels inzake uitvoering van fysieke controles die moeten worden verricht om na te gaan of de transacties waarvoor uitvoerrestituties en andere bedragen in verband met de uitvoer worden betaald, daadwerkelijk en overeenkomstig de voorschriften plaatsvinden.

Werkdocument 17933/2000: Door het Directoraat A1 Goedkeuring van de ELGFrekeningen gegeven opsomming van essentiële en aanvullende controles inzake diverse Garantieregelingen, waaronder uitvoerrestituties.

Werkdocument Europese Commissie nr. SI D 39896 rev.1 d.d. 19 januari 2004: Een opsomming van de gegevens die vermeld moeten worden in het verslag over 2003 ex artikel 16 van Verordening (EG) nr. 1276/2008.

Douanewetgeving

Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad van 12 oktober 1992 tot vaststelling van het communautair douanewetboek (CDW).

Verordening (EG) nr. 450/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2008 tot vaststelling van het communautair douanewetboek.
Dit is het gemoderniseerd douanewetboek, dat tussen 24 juni 2008 en 24 juni 2013 gefaseerd wordt ingevoerd en nu gedeeltelijk van toepassing is.

Verordening (EEG) nr. 2454/93 van de Commissie van 2 juli 1993 houdende vaststelling van enkele bepalingen ter uitvoering van Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad tot vaststelling van het communautair douanewetboek
Dit is de toepassingsverordening van het communautair douanewetboek.

Algemene douanewet / Algemeen Douanebesluit / Algemene douaneregeling
Deze verordeningen en nationale wet en regelgeving regelen de bevoegdheden van de Douane betreffende controle op de juistheid, volledigheid en tijdigheid van gegevens van goederen die met restitutie worden uitgevoerd.

Algemene Douaneregeling artikel 1:8 en Hoofdstuk 3: Uitvoeringsvoorschriften ter zake van in en uitvoer van bepaalde landbouwgoederen en koppeling met de douanewetgeving. Specifiek is hierin onder meer bepaald het gebruik van douanebevoegdheden bij controle van landbouwbepalingen.

Naar boven

2.1.1 Taak en bevoegdheden

a. Taak diverse diensten

De AD voert, in de functie van certificerende instantie, overeenkomstig de Verordeningen (EG) nr. 1290/2005 en nr. 885/2006 een accountantsonderzoek uit naar de jaardeclaratie van een betaalorgaan aan het ELGF en geeft een oordeel af over de getrouwheid van de verantwoording van het betaalorgaan.

De Douane voert controles uit op aangiften ten uitvoer van landbouwgoederen met aanspraak op restituties. De Douane voert overeenkomstig Verordeningen (EG) nr. 800/99 en nr. 1276/2008 conformiteitcontroles, fysieke controles, substitutiecontroles en zegelcontroles uit en informeert de betaalorganen ter zake hiervan.

De productschappen / "delegated bodies" verwerken administratief, overeenkomstig Verordeningen (EG) nr. 1290/2005 en nr. 885/2006, de aangiften ten uitvoer van landbouwgoederen met aanspraak op restituties en leggen daarover verantwoording af. Overeenkomstig de Gedragscode medebewind en de tussen de productschappen / "delegated bodies" en DR gesloten convenanten betrekken zij waar nodig DR daarbij. DR betaalt de restituties uit.

FEZ is namens de minister belast met de erkenning van betaalorganen en het Coördinerend Bureau, alsmede de aanwijzing van de certificerende instantie.

JZ is verantwoordelijk voor de wet en regelgeving van LNV en in laatste instantie voor de interpretatie daarvan ten behoeve van de uitvoering.

De EU Desk draagt onder andere zorg voor de registratie en doorgeleiding naar DR van alle onregelmatigheidsmeldingen die in Nederland door controlediensten worden opgemaakt.

De Programmadirectie GLB is verantwoordelijk voor de beleidsontwikkeling ten aanzien van het markt en prijsbeleid van plantaardige en dierlijke producten inzake het GLB.

De RAD voert binnen de Douane onder andere controles uit ten behoeve van de uitvoering van taken door DR, de productschappen / "delegated bodies" en de AD.

Het CB draagt o.a. zorg voor de coördinatie van de betaalorganen ten behoeve van de harmonisering van de uitvoering van het GLB in de lidstaat Nederland.

b. Specifieke taakuitvoering

In overleg met LNV is in het "Handboek Douane", onderdeel "Restituties", meer specifiek beschreven hoe de Douane uitvoering geeft aan deze taak.

c. Bevoegdheden

De AD is door de directeur FEZ, namens de minister van LNV, aangewezen als de certificerende instantie. In die hoedanigheid geeft de AD jaarlijks bij ieder betaalorgaan een accountantsverklaring af bij de ELGFjaardeclaratie en stelt zij per betaalorgaan een certificerend rapport op ten behoeve van de Europese Commissie (volgens de Verordeningen (EG) nr. 1290/2005 en nr. 885/2006).

De Douane ontleent haar controlebevoegdheden aan de Adw: het bepaalde bij of krachtens de Adw inzake de grondige opneming van goederen, de verificatie van aangiften en documenten, de monsterneming, de verzegeling of bewaking van goederen, de door belanghebbende te verlenen medewerking en de bevoegdheden van de Douane, is van overeenkomstige toepassing ter verzekering en regeling van de volgens hoofdstuk 3 van de Adr toe te passen maatregelen.

De Douane is belast met de verificatie van de in de Adr voorgeschreven aangiften, documenten, bij die aangiften overgelegde formulieren en overige bescheiden, het nader onderzoek ter zake, de grondige opneming van de goederen en schatting van de gegevens, tenzij terzake anders is bepaald.

De Douane kan informatie overdragen op grond van de Adw. Bij het constateren van een strafbaar feit maakt de Douane gebruik van haar opsporingsbevoegdheden op grond van het Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar Belastingdienst/ Douane 2007.

DR is verantwoordelijk voor de EUconforme betaling van de uitvoerrestituties, het voeren van een administratie en het afleggen van een jaarverantwoording (volgens de Verordeningen (EG) nr. 1290/2005 en nr. 885/2006).

De productschappen / "delegated bodies" zijn belast met het toekennen van de restitutiebetalingen ten laste van of het innen van de vorderingen ten gunste van het ELGF, inclusief het monitoren van het minimaal te realiseren percentage fysieke controles aan de hand van de informatie die van de Douane wordt ontvangen, zoals voorgeschreven in Verordening (EG) nr. 1276/2008 en het afleggen van verantwoording over de uitgaven aan DR.

De RAD zal binnen dit samenwerkingsverband de opdracht worden gegeven bij de onderdelen van de Douane een audit uit te voeren naar het systeem van kwaliteitsborging, de bestuurlijke informatievoorziening en de geautomatiseerde systemen. De RAD voert deze audit uit op basis van een separate opdracht van DG Belastingdienst. In deze opdracht worden de doelstelling, centrale vraagstelling, normatiek, object en scope, betrokken partijen, werkwijze, organisatie en planning en rapportage van de door de RAD uit te voeren audit nader uitgewerkt. De RAD brengt zijn mededeling uit aan het Ministerie van Financiën, DG Belastingdienst.

Het CB is binnen het Ministerie van LNV erkend als coördinerende instantie. Het CB is belast met het centraal verzamelen van de ter beschikking van de Commissie te stellen gegevens en het bevorderen van een geharmoniseerde toepassing van de communautaire voorschriften op het terrein van het GLB.

Naar boven

2.1.2 Uitvoering

a. Wijze van handhaving

De reikwijdte van deze bijlage heeft betrekking op een juiste, tijdige en volledige uitvoering van het GLB in Nederland.
De uitvoering van controles vindt plaats conform Verordeningen (EG) nr. 800/99 en nr. 1276/2008 en de overige geldende Europese wetgeving en voorschriftgeving Douane.

b. Taakverdeling

DR, de productschappen / "delegated bodies", de Douane, de RAD en de AD werken als volgt samen:

  1. Wat betreft DR en de productschappen / "delegated bodies": ter zake van het doen uitvoeren en verantwoorden van betalingen ten laste van het ELGF ex Verordeningen (EG) nr. 1290/2005, nr. 885/2006 en nr. 1276/2008 en alle samenhangende regelgeving.

  2. Wat betreft de Douane: ter zake van de planning, de coördinatie en de uitvoering, als optredende controledienst, conform Europese douanewetgeving, onder andere:

    • het (minimaal) vereiste percentage controles (fysieke controles, substitutiecontroles, conformiteitscontroles en zegelcontroles) zoals bepaald in Verordening (EG) nr. 1276/2008 en werkdocument 17933/2000NL rev. 2 d.d. 24 juni 2003;

    • de behandeling van aangiften ten uitvoer, formulieren L/Fen elektronische Sagittaaangiften aan de hand van bescheiden;

    • de behandeling van controleexemplaren T5;

    • het melden van conceptonregelmatigheden in het kader van Verordening (EG) nr. 1848/2006 en wel als volgt:

      • Het Douane Informatiecentrum stuurt twee maanden na afloop van een kwartaal alle onregelmatigheden als bedoeld in Verordening (EG) nr. 1848/2006 en ontdekt tijdens de controle van de aangiften en/of de fysieke opname van de goederen, vergezeld van een conceptmelding naar de EU Desk.
      • Na toetsing stuurt de EU Desk de melding samen met het onderliggende rapport door naar het betrokken productschap / de "delegated body" en stuurt een kopie naar het CB (LNV).
      • Het productschap / de "delegated body" beslist welke financiële gevolgen hieraan verbonden zullen worden, vult de conceptmelding aan en stuurt dit door naar het betaalorgaan met inachtneming van de terugkoppelingsplicht ex Verordeningen (EG) nr. 800/99 en nr. 1276/2008.
      • Het CB stuurt de meldingen met complexe juridische aspecten naar JZ, die de meldingen na beoordeling terugstuurt naar het CB.
      • Het CB meldt onregelmatigheden van meer dan 10.000 euro aan de Europese Commissie (OLAF).
  3. Wat betreft de RAD: ter zake van de planning, coördinatie en uitvoering van audits op en het periodiek verstrekken van een mededeling over de kwaliteitsborging van de uitgevoerde controles door de Douane op de onderwerpen zoals genoemd onder punt 3.b.2 en de betrouwbare werking van en informatievoorziening uit het Sagitta uitvoersysteem. Deze taken worden uitgevoerd op basis van een separate opdracht verstrekt door DG Belastingdienst.

  4. Wat betreft de AD: het plannen en uitvoeren van bijeenkomsten van collegiaal overleg met de RAD.

Naar boven

2.1.3 Jaarplanning

In de jaarplanning van de Douane en van DR en de productschappen / "delegated bodies" worden per kalenderjaar opgenomen de werkzaamheden die vereist zijn ingevolge Verordening (EG) nr. 1276/2008.
Het minimum prestatieniveau op het gebied van de controles is vastgelegd in bovenstaande Europese wetgeving. De uitvoeringsprioriteit is, gelet op de geldende Europese wetgeving, hoog.

Naar boven

2.1.4 Informatieuitwisseling

Voor wat betreft de Douane:

  1. Het verstrekken van informatie over de uitgevoerde controles en borging van kwaliteit en kwantiteit:

    Per uitgevoerde douanecontrole op aangiften ten uitvoer van landbouwgoederen met aanspraak op restituties worden gegevens aan het betaalorgaan verstrekt door middel van het geautomatiseerd systeem Sagitta Uitvoer. Alle behandelde controleexemplaren T5 worden naar de productschappen / "delegated bodies" verzonden. Per kwartaal verstrekt de Douane een overzicht van de percentages uitgevoerde fysieke controles. De kwartaaloverzichten worden één maand na afloop van een kwartaal toegezonden.

    Geadresseerden van de kwartaaloverzichten zijn DR en de productschappen / "delegated bodies"

  2. Beperkt beheersverslag

    De Douane verstrekt, voor zover nodig, bij de kwartaalrapportage (zie punt 5.1) een toelichting. Deze toelichting heeft de vorm van een beperkt beheersverslag waarin, voor zover nodig, informatie wordt gegeven over alle knelpunten en verwachte knelpunten die invloed (kunnen) hebben op de kwaliteit en kwantiteit van de uit te voeren controles en/of de verslaglegging. Tevens wordt aandacht besteed aan de aanpak van de punten en maatregelen ter voorkoming van nieuwe knelpunten.

    De geadresseerden van beperkte beheersverslagen zijn DR en de productschappen / "delegated bodies".

  3. Evaluatieverslag

    Ingevolge artikel 16 van Verordening (EG) nr. 1276/2008 wordt jaarlijks, vóór 1 mei, een evaluatieverslag over de uitvoering van fysieke controles ex Verordening (EG) nr. 1276/2008 naar de Commissie gezonden. De vereiste inhoud van het evaluatieverslag is opgenomen in werkdocument 39896 rev.1 d.d. 19 januari 2004.

    De voorzitter van het managementteam van de Douaneeenheid Rotterdam levert het cijfermatige aandeel van de Douane in het evaluatieverslag aan bij DG Belastingdienst. DG Belastingdienst vult het beleidsmatige deel aan en levert het geheel aan bij het CB. Het CB verstuurt het concept evaluatieverslag naar de geadresseerden. Tijdstip van het opleveren van het aandeel in het evaluatieverslag jaar (= t ): 15 maart van kalenderjaar ( = t+1 ).

    Geadresseerden van het evaluatieverslag zijn:

    • Directie Juridische Zaken van LNV

    • DR

    • Productschappen / "delegated bodies"

    • Directie Financieel Economische Zaken van LNV

    • Auditdienst van LNV

    • Belastingdienst/Douane

    • DG Belastingdienst

    • Coördinerend Bureau

      • Voor wat betreft de Rijksauditdienst:

  4. RAD

    De RAD voert bij de onderdelen van de Douane, in een kalenderjaar, audits uit op de onderwerpen genoemd in 3.b.2. De nadere uitwerking van deze audits zal plaatsvinden in de opdrachtbrief die door DG Belastingdienst aan de RAD zal worden verstrekt.

    Tijdstippen van het leveren van de RADmededelingen:

    • 15 mei (periode 16 oktober tot en met 31 maart van het ELGFbegrotingsjaar);

    • 1 december (periode 1 april tot en met 15 oktober van het ELGFbegrotingsjaar) inclusief "Third Party Mededeling" (TPM) over de beveiliging, het beheer, de procesgang van verwerking van gegevens en de (geautomatiseerde) informatievoorziening naar betaalorganen vanuit het Sagittasysteem gedurende het ELGFbegrotingsjaar.

    Geadresseerden: De RADmededelingen zullen worden verstrekt aan de opdrachtgever DG Belastingdienst, de MT's van de onderzochte douanekantoren en het Douane Informatiecentrum. Het DIC draagt zorg voor verdere verspreiding van de mededelingen aan de Auditdienst van LNV, DR en de productschappen / "delegated bodies".

  5. CB

    Het CB draagt conform artikel 4, eerste lid, onderdeel a van Verordening (EG) nr. 885/2006 zorg voor de verspreiding van de relevante communautaire teksten en richtsnoeren en de wijzigingen daarop voor de uitvoering van taken door de erkende betaalorganen en de Douane inzake het GLB.

    Geadresseerden:

    • DR

    • Productschappen / "delegated bodies"

    • Belastingdienst/ Centrum voor Proces en Productontwikkeling (B/CPP)

    • Auditdienst van LNV

    • Directie Financieel Economische Zaken van LNV

    • Directie Juridische Zaken van LNV

    • Rijksauditdienst (RAD)

Naar boven

2.1.5 Scholing en helpdesk

a. Deskundigheidsbevordering

Hierin is voorzien in de reguliere opleidingen en bijscholingen van de Douane.

b. Douane Laboratorium

Indien monstername is voorgeschreven en de hoogte van de restitutie afhankelijk is van een bepaald gehalte, neemt de Douane binnen het raam van de fysieke controle representatieve monsters om de bestanddelen ervan in het laboratorium van de Douane te doen analyseren. Het Douane Laboratorium rapporteert de resultaten terug in de vorm van een advies.

c. Helpdeskfunctie

Er zijn op elke eenheid "Douanecoördinatoren Gemeenschappelijk Landbouwbeleid". DR en de productschappen / "delegated bodies" hebben vaste contactpersonen voor de verschillende onderdelen van de Douane.

Naar boven

2.1.6 Overleg

a. Overleg
  1. Tenminste één keer per jaar of op verzoek vindt overleg plaats tussen de onderdelen van de Douane, DR en de productschappen / "delegated bodies" over de handhaving, het toezicht op restitutiegoederen en het functioneren van de samenwerking volgens deze bijlage bij de kaderovereenkomst. Bij dit overleg zijn vanuit de Douane in ieder geval het DIC, B/CPP en de voorzitter van de Kennisgroep GLB aanwezig. De bijlage kan zo nodig, na deze evaluatie, worden aangepast.

  2. Voorafgaand aan het versturen van het evaluatieverslag naar de Commissie vindt er overleg plaats over de inhoud van het concept evaluatieverslag. De deelnemers aan het overleg zijn: de douaneeenheid Rotterdam van de Belastingdienst/Douane, DR en de productschappen / "delegated bodies", de AD, FEZ, CB, JZ en DG Belastingdienst van het Ministerie van Financiën.

    Doel van het overleg is het evalueren van de kwaliteit, kwantiteit, tijdigheid van de controles, kwaliteit en tijdigheid van de informatievoorziening, effectiviteit van het proces van sturing en beheersing van de fysieke controles en naleving van de gemaakte afspraken.

    Op de agenda staan tenminste de volgende punten:

    • Samenwerking gedurende het jaar en de communicatie tussen betaalorganen en de Douane;

    • Bespreking van het evaluatieverslag en de kwartaalcijfers van het afgeronde jaar;

    • Voorstellen voor aanpassing van de werkwijze, informatievoorziening en de bijlage.

    Het evaluatieoverleg wordt georganiseerd en voorgezeten door JZ.

  3. Deze paragraaf laat alle vormen van overleg tussen DR, de productschappen / "delegated bodies" en de Douane in daartoe aanleiding gevende gevallen onverlet.

  4. Collegiaal overleg AD/RAD

    Halfjaarlijks voeren de AD en de RAD een collegiaal overleg. Dit overleg zal plaatsvinden in juni en december. Doel van het overleg is de AD inzicht te geven in de planning, controleaanpak en controleresultaten van de accountantswerkzaamheden betreffende de in punt 3.b.2 genoemde onderwerpen. Daarnaast informeert de AD de RAD over aandachtspunten voor de controle voortvloeiend uit regelgeving en ontwikkelingen binnen de Europese Commissie.

    Naar aanleiding van het collegiaal overleg stellen de AD en de RAD een gezamenlijk verslag op waarin aandachtspunten en afspraken kunnen worden opgenomen.

  5. EUcontrolebezoek

    De coördinatie van de voorbereiding en ontvangst van controlebezoeken van Europese controleinstanties vindt plaats door het CB.

    Binnen het Ministerie van Financiën is de coördinatie opgedragen aan DG Belastingdienst. Vervolgens zal bij de uitvoering van de controle de Douane worden betrokken.

b. Signalering

Naar behoefte worden door B/CPP, in overleg met de voorzitter van de Kennisgroep GLB van de Douane, interpretatie en beleidsvragen ten aanzien van relevante Europese voorschriften inzake controles op aangiften ten uitvoer van landbouwgoederen met aanspraken op restituties voorgelegd aan het CB.
Binnen maximaal 60 dagen komt het CB met een voorlopige of definitieve zienswijze ten aanzien van de door de Douane uit te voeren handelwijze inzake de betreffende controle(s).

c. Terugkoppeling aan Douane

De productschappen / "delegated bodies" adviseren tijdig en juist op ad hoc basis de Douane omtrent risico’s welke voor de selectie van te controleren exportzendingen van landbouwgoederen waarop restituties kunnen worden aangevraagd, van belang zijn. Het advies wordt uitgebracht aan de Douane Informatie Afdeling (DIA) van de Douane Noord.

d. Risicoanalyse

Bij de planning en uitvoering van zijn controles maakt de Douane gebruik van risicoanalyse, zoals bedoeld in Verordening (EG) nr. 1276/2008. De Douane kan, naar behoefte, gebruik maken van kennis en expertise van het Ministerie van LNV, en de productschappen / "delegated bodies".

e. Contactpersonen

Bij DR en elk van de productschappen / "delegated bodies" wordt een coördinator aangesteld en bekend gemaakt aan de Douane.
De Douane stelt per eenheid een coördinator GLB aan en maakt deze contactpersonen aan DR en de productschappen / "delegated bodies" bekend.
Voor het beheer van deze bijlage zijn voor het Ministerie van LNV JZ en voor de Douane het Douane Informatiecentrum de eerst verantwoordelijken.

Partijen komen overeen dat met ondertekening van deze bijlage de op 22 juni 2004 ondertekende bijlage ten aanzien van de controles op aangiften ten uitvoer van landbouwgoederen met aanspraak op restituties, is beëindigd.

   

Den Haag, … … …

Rotterdam, … … …

   

Namens het Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit,

Namens de DirecteurGeneraal
Belastingdienst,

de directeur Juridische Zaken

het lid van het managementteam Belastingdienst/Douane Rotterdam

Mr. J.L.D. Heukers

Mr. B.S. Wiersema

Bij deze bijlage is één annex gevoegd: het model van de mededelingen van de RAD.

Naar boven

2.2 Annex

Mededelingen RAD

Halfjaarlijkse mededeling inzake kwaliteitsborging en informatievoorziening

Als uitkomst van het halfjaarlijkse onderzoek naar de kwaliteitsborging van, en de betrouwbare informatievoorziening over de uitgevoerde fysieke controles op exportzendingen van landbouwgoederen waarop restitutie zal worden aangevraagd, komt de RAD met de navolgende mededeling:

"in de periode van 1 april jjjj tot en met 15 oktober jjjj c.q. in de periode van 16 oktober jjjj tot en met 31 maart jjjj + 1 Heeft de RAD onderzoeken ingesteld naar de kwaliteitsborging binnen de Douane voor wat betreft de procedures bij uitvoer van landbouwgoederen met restitutie en de informatievoorziening dienaangaande. Naar oordeel van de RAD heeft de douane in deze periode wel c.q. niet voldaan aan de procedures gericht op de naleving van de vereisten ingevolge de Verordeningen (EG) nr. 1276/2008, nr. 800/99 en nr. 1848/2006 en bijlage 4 bij Werkdocument nr. AGRI/179333/2000NL rev. 2 d.d. 24 juni 2003 en de informatievoorziening dienaangaande."

Third Party mededeling inzake Sagitta Uitvoer

Als uitkomst naar het onderzoek naar de beveiliging, het beheer en de procesgang in en rondom het geautomatiseerde systeem Sagitta Uitvoer komt de RAD met de volgende mededeling:

"Op grond van het door de RAD verrichte onderzoek naar de opzet en werking van de beveiliging, het beheer en de procesgang in en rondom het geautomatiseerde systeem Sagitta Uitvoer is de RAD van oordeel dat er gedurende het ELGFbegrotingsjaar jjjj / jjjj + 1 sprake is geweest van een betrouwbare gegevensverwerking en een toereikende informatievoorziening."

Naar boven