Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

110.00.15 Kaderovereenkomst inzake de samenwerking tussen de VROM-Inspectie van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en het Directoraat-Generaal Belastingdienst van het Ministerie van Financien

5 Bijlage 4. behorende bij de Kaderovereenkomst tussen de VROM-Inspectie en de Belastingdienst van 1 april 2009

DE SAMENWERKING INZAKE DE REACH-VERORDENING

     

  1. 1. Wet- en regelgeving

a.

Relevante wetgeving

  • Verordening (EG) nr. 1907/2006 van 18 december 2006 van het Europees Parlement en de Raad inzake de registratie en beoordeling van en de autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen (hierna REACH-Verordening).
  • Wet milieubeheer hoofdstuk 9.3.

b.

Doel van de wetgeving

Het doel van de REACH-Verordening is het beschermen van mens en milieu tegen de risico’s van chemische stoffen.Om dit doel te bereiken regelt de REACH-Verordening de registratie, beoordeling - en autorisatie van chemische stoffen en beperkende maatregelen ten aanzien van chemische stoffen.

De Wet milieubeheer hoofdstuk 9.3 geeft het wettelijk kader voor de implementatie van REACH-Verordening.

  1. 2. Bevoegdheden en taak

a.

Bevoegdheden

Bevoegdheden Douane

De Douane ontleent haar controlebevoegdheden aan de Algemene douanewet (Adw). De Douane kan informatie overdragen op grond van de Adw. Bij het constateren van een strafbaar feit maakt de Douane gebruik van haar opsporingsbevoegdheden op grond van het Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar Belastingdienst/Douane.

Bevoegdheden VROM-Inspectie

Ambtenaren van de VROM-Inspectie zijn ingevolge het Besluit aanwijzing ambtenaren VROM-regelgeving bevoegd tot toezicht en maken bij de uitvoering van hun taak gebruik van de bevoegdheden opgenomen in hoofdstuk 5, afdeling 5.2 van de Algemene wet bestuursrecht.

b.

Taak Douane

Informatieverstrekking

Op verzoek van de VROM-Inspectie levert de Douane via het Douane-informatiecentrum gegevens uit databestanden met betrekking tot de invoer van goederen in de EU in relatie tot de REACH-Verordening.

Registratieverplichting

De Douane kan te zijner tijd op verzoek van de VROM-Inspectie toezicht houden op de registratieverplichting genoemd in de REACH-Verordening. Over de wijze en het tijdstip waarop deze taak wordt gerealiseerd worden op dat moment nadere afspraken gemaakt. De wijze van uitvoering van deze taak past in ieder geval binnen het kader van het zogenaamde "papierloos" aangeven zoals dat bij de Douane wordt toegepast.

Annex XVII

Een van de stoffen genoemd in Annex XVII bij de REACH-Verordening waarvoor beperkende bepalingen gelden is cadmium. Voor wat betreft Cadmium zijn door de VROM-Inspectie en de Douane reeds specifieke afspraken gemaakt over het douanetoezicht om te voorkomen dat goederen met een te hoog cadmiumgehalte in het vrije verkeer van de EU worden gebracht (invoer in de EU). Deze controles kunnen worden ingesteld vanaf het moment van binnenbrengen in de EU, en daarna, zolang de goederen onder douanetoezicht staan.

Op verzoek van de VROM-Inspectie kan de Douane het toezicht uitbreiden tot andere stoffen genoemd in Annex XVII.

  1. 3. Uitvoering

a.

Douanetoezicht

De Douane maakt gebruik van uiteenlopende vormen van toezicht. Voor de in deze bijlage genoemde taken kunnen de volgende vormen van toezicht relevant zijn:

  • Horizontaal toezicht, gebaseerd op afspraken met het bedrijfsleven, al dan niet in de vorm van certificering;

  • Controles van de administratie van bedrijven;

  • Controles van de aangiftes;

  • Fysieke controles van goederen.

Uitgangspunt voor het douanetoezicht is risicobeheersing. Dit is relevant voor de in deze bijlage genoemde taken waar het risico op overtreding van het invoerverbod aan de orde kan zijn. Jaarlijks wordt dan ook een handhavingsplan REACH-Verordening opgesteld in samenwerking met de VROM-Inspectie. Dit plan is gebaseerd op een risicoanalyse die in samenwerking met de VROM-Inspectie wordt uitgevoerd. In het handhavingsplan wordt het douanetoezicht uitgewerkt voor de relevante douaneprocessen. Op basis van het handhavingsplan komen controleopdrachten tot stand.

Handhavingscommunicatie met betrekking tot de onderhavige taak is primair de verantwoordelijkheid van de VROM-Inspectie.

b.

Monstername en laboratorium-onderzoek

Monsterneming en -analyse vindt in overleg met de VROM-Inspectie plaats om de juistheid van de samenstelling van de stof in relatie tot de documenten te controleren. In principe geschiedt de analyse door het Douane laboratorium.

Bemonsterde zendingen worden in afwachting van de uitslag van het onderzoek niet vrijgegeven. Het Douane laboratorium rapporteert aan de douaneregio binnen een nader vast te stellen termijn na ontvangst van het monster over de uitkomst van het onderzoek.

c.

Afhandeling overtredingen

De Douane kan overtredingen strafrechtelijk afhandelen door het opstellen van een proces-verbaal tegen de overtreder.

De Douane kan namens de VROM-Inspectie aan de overtreder een standaardbrief verzenden waarin om medewerking wordt verzocht om de gevolgen van de overtreding ongedaan te maken. De VROM-Inspectie neemt bij overtredingen het bestuursrechtelijke traject voor haar rekening.

Bij twijfel over de vaststelling van een overtreding van de Wet milieubeheer, hoofdstuk 9.3, schakelt de Douane het Landelijk Meld- en Informatiepunt van de VROM-Inspectie (LMIP) in. Het LMIP geeft de Douane aanwijzingen voor het verdere optreden en de afhandeling.

d.

Douane-voorschrift

In overleg met de VROM-Inspectie is in het handboek VGEM, onderdeel Milieugevaarlijke stoffen, meer specifiek beschreven hoe de Douane uitvoering geeft aan deze taak. De VROM-Inspectie geeft haar instemming aan de tekst van dit voorschrift.

  1. 4. Planning, evaluatie en verantwoording

a.

Doelstellingen en prioritering

Jaarlijks stelt de Douane in overleg met de VROM-Inspectie het handhavingsplan REACH-Verordening op. Binnen de Douane wordt dit handhavingsplan formeel vastgesteld door de landelijke vergadering van risicomanagers. De handhavingsdoelstellingen uit het plan worden ingebracht bij de besluitvorming over de prioritering van de taken van de Douane. De Douane koppelt het resultaat hiervan terug aan de VROM-Inspectie.

b.

Evaluatie en verantwoording

De Douane draagt zorg voor de evaluatie van de handhaving zoals die is vastgelegd in het handhavingsplan REACH-Verordening. De Douane verantwoordt zich op basis hiervan aan de VROM-Inspectie.

De Douane en de VROM-Inspectie bespreken jaarlijks de samenwerking. Dit heeft tot doel na te gaan of de afspraken in deze bijlage nog actueel en toereikend zijn en of er knelpunten en wensen ten aanzien van de samenwerking zijn.

  1. 5. Informatie-uitwisseling

a.

Horizontaal toezicht en AEO

De Douane consulteert de VROM-Inspectie over bedrijven:

  • die een certificaat hebben aangevraagd in het kader van de regeling Geautoriseerde Marktdeelnemer/Authorised Economic Operator (hierna: AEO) als bedoeld in artikel 14bis van Verordening 2454/93;

  • die met de Douane afspraken willen maken in het kader van horizontaal toezicht Douane.

Wanneer de VROM-Inspectie relevante gegevens heeft die een beletsel kunnen vormen voor het aangaan van afspraken dan wel de afgifte van het AEO-certificaat deelt zij dit mee aan het Landelijk centrum AEO (hierna: LCAEO) van de Douane. Het LCAEO koppelt aan de VROM-Inspectie terug wat met de gegevens is gedaan en of afspraken tot stand zijn gekomen dan wel het certificaat is verleend. De VROM-Inspectie wijst voor deze informatie-uitwisseling een contact-persoon aan en maakt deze bekend aan het LCAEO. Procedures en termijnen worden nader overeengekomen tussen het LCAEO en de VROM-Inspectie.

b.

Informatie-uitwisseling

De Douane

  • stelt aan de VROM-Inspectie desgevraagd voor analyse relevante gegevens beschikbaar uit databestanden en dossiers in relatie tot de REACH-Verordening;

  • informeert de VROM-Inspectie over wijzigingen van wetgeving, handhavingbeleid, nieuwe trends of nieuw ontstane risico’s.

De VROM-Inspectie

  • stelt aan de Douane ten behoeve van risicovinding, risicoanalyse en evaluatie relevante gegevens beschikbaar;

  • informeert de Douane over wijzigingen van wetgeving; handhavingbeleid, nieuwe trends of nieuw ontstane risico’s;

  • informeert de Douane over de wijze van afhandeling van overgedragen zaken en het uiteindelijke resultaat daarvan.

  1. 6. Scholing en helpdesk

a.

Opleiding en scholing

De Douane is verantwoordelijk voor de inzet van gekwalificeerd personeel voor de uitvoering van de taken die voortvloeien uit deze bijlage. De VROM-Inspectie levert desgevraagd steun bij de opleiding van douanemedewerkers op het gebied van de REACH-Verordening.

b.

Helpdesk - functie

De helpdeskfunctie met betrekking tot het toezicht op de REACH-Verordening wordt vervuld door het LMIP van de VROM-Inspectie.

  1. 7. Slotbepalingen

a.

Overleg

Tenminste één keer per jaar vindt overleg plaats tussen de VROM-Inspectie en de Douane over de handhaving en het toezicht op de REACH-Verordening en het functioneren van de samenwerking volgens deze bijlage en het handhavingplan.

b.

Beheer van deze bijlage

  • VROM-Inspectie: cluster Beleidsontwikkeling en Communicatie van de Directie Strategie en Beleid;

  • Douane: Douane Informatiecentrum (Convenantbeheer en risicobeheersing VGEM).

c.

Ingangsdatum en intrekking bijlage

Deze bijlage wordt van kracht met ingang van 1 juni 2009. Bijlage 4 inzake het Cadmiumbesluit, ondertekend op 1 april 2004, komt met de inwerkingtreding van deze bijlage te vervallen

   

Den Haag, 15-06-2009

Roosendaal, 27-05-2009

Namens de Inspecteur-Generaal VROM,

Namens de Directeur-Generaal Belastingdienst,

de directeur Strategie en Beleid,

het lid van het managementteam Belastingdienst/Douane Zuid

voor deze,

het clusterhoofd Beleidsontwikkeling en Communicatie,

V.A.A. Heitkamp

Mr. Drs. B.C. de Graaf