Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

4.10.00 Bindende tariefinlichtingen

6 Verificatie bij in- of uitvoer

6.1 Procedure waarbij de aangever een BTI overlegt

Als een natuurlijk persoon of een rechtspersoon bij een aangifte brengen in het vrije verkeer of ten uitvoer een beroep doet op een BTI, verloopt de procedure als volgt:

  1. De douane controleert of:

    1. de goederen in de aangifte identiek zijn aan de omschrijving in de BTI. Is dit niet het geval dan kan de BTI niet worden gebruikt;

    2. deze persoon bevoegd is om een beroep te doen op die BTI. Is dit niet het geval dan kan de BTI niet worden gebruikt;

    3. de geldigheidstermijn van zes jaar niet verstreken is;

    4. de BTI niet is ingetrokken, tenzij een overgangstermijn van toepassing is.

  2. De douane vermeldt de referentie (vak 2 van het BTI-formulier) in het vak "controle op het kantoor van bestemming / vertrek" van de douaneaangifte dan wel in de daarmee overeenkomende rubrieken binnen DSI / DSU of de geautomatiseerde c.q. de schriftelijke periodieke aangifte. Als de BTI niet kan worden gebruikt dan wordt de reden ook vermeld.

Als deze persoon terecht een beroep doet op de BTI dan past de douane de goederencode toe die daarin staat (zie verder paragraaf 6.4).

Naar boven

6.2 Procedure bij beroep op een ongeldige BTI

Als voor een ingetrokken BTI een overgangsmaatregel geldt, kan de rechthebbende de BTI nog gebruiken. Het team Bindende tariefinlichtingen heeft de rechthebbende daarover schriftelijk ingelicht.

Als de douane twijfelt of er sprake is van een overgangsmaatregel, dan wordt hierover informatie ingewonnen bij het team Bindende Tariefinlichtingen (zie paragraaf 7.1).

Als er een overgangsmaatregel van kracht is blijkt dat uit de schriftelijke mededeling aan de rechthebbende.

In deze mededeling heeft het team Bindende Tariefinlichtingen het volgende vastgelegd:

  • voor welke BTI de overgangsmaatregel geldt;

  • welke goederencode de rechthebbende in de aangiften moet vermelden;

  • wanneer de overgangstermijn afloopt;

  • relevante gegevens over de koop- en verkoopovereenkomst.

Wanneer de rechthebbende terecht een beroep doet op een ongeldige BTI met een overgangstermijn, dan geldt de overgangsmaatregel alleen voor:

  • de bepaling van de rechten bij invoer;

  • de berekening van de restituties bij uitvoer en van alle andere bedragen die bij in- of uitvoer worden toegekend in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid;

  • het gebruik van in- of uitvoervergunningen of voorfixatiecertificaten bij het vervullen van douaneformaliteiten.

Naar boven

6.3 Ambtelijke werkzaamheden

Als het team Bindende Tariefinlichtingen een overgangsmaatregel heeft vastgesteld dan is het volgende van toepassing:

  1. In de douaneaangifte of rubrieken binnen DSI / DSU of de geautomatiseerde c.q. de schriftelijke periodieke aangifte wordt de aantekening "toepassing artikel 12, lid 6 van het CDW" geplaatst.

  2. De volgende gegevens worden op de achterzijde van de schriftelijke mededeling, de overgangsbeschikking die de rechthebbende ontvangen heeft, vermeld:

    1. de hoeveelheid goederen, waarvoor aangifte is gedaan;

    2. het nummer en de datum van de aangifte.

De douane kan de toepassing van de overgangsmaatregel achteraf administratief controleren met een controle na de invoer (CNI), een controle na de uitvoer (CNU) of een administratieve controle (AC).

Naar boven

6.4 Procedure bij twijfel over de juistheid van een indeling

Het kan voorkomen dat de douane vindt dat de goederencode in de BTI onjuist is en dat de BTI moet worden ingetrokken. De douane handelt dan als volgt:

  1. De BTI wordt altijd ter beoordeling voorgelegd aan het team Bindende Tariefinlichtingen. Dit team beoordeelt de BTI en deelt het resultaat van de beoordeling mee.

  2. Hoe de douaneaangifte daarna wordt behandeld hangt af van de situatie. Er zijn drie mogelijkheden:
    1. als de BTI vermoedelijk is afgegeven op basis van onjuiste of onvolledige gegevens, wordt de verificatie aangehouden totdat het team Bindende Tariefinlichtingen de BTI heeft beoordeeld;

    2. de indeling was juist op de datum van afgifte van de BTI maar is inmiddels gewijzigd. De verificatie wordt aangehouden totdat het team Bindende Tariefinlichtingen de BTI heeft beoordeeld;

    3. de douaneadministratie die de BTI heeft afgegeven heeft de goederen vermoedelijk onjuist ingedeeld. Er kan sprake zijn van een ambtelijke fout. De douane past de indeling toe die in de BTI staat en neemt vervolgens contact op met het team Bindende Tariefinlichtingen. Zij kunnen, als de BTI afgevende instantie buiten Nederland is gelegen, actie ondernemen naar de betreffende douaneadministratie.

Naar boven

6.5 Zoeken in het EBTI-systeem

Alle in Nederland en in de andere lidstaten afgegeven BTI’s zijn opgenomen in het EBTI-systeem. Dit systeem is te benaderen door medewerkers van het team Bindende Tariefinlichtingen en het Douane Laboratorium. U kunt hier terecht met de volgende vragen:

  • is de overgelegde BTI geldig?

  • is er een overgangsmaatregel van toepassing?

  • is er voor een specifieke goederencode een BTI afgegeven?

  • is er beeldmateriaal beschikbaar van de goederen?

Het is mogelijk via internet de EBTI database van de Europese Unie te raadplegen. Op deze site kunnen door het invullen van een of meer zoekcriteria de op een bepaalde goederencode afgegeven BTI’s worden geraadpleegd. Alleen de gegevens die op de BTI aanvraag niet als vertrouwelijk zijn aangegeven worden zichtbaar.

Naar boven