Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

110.00.09 Kaderovereenkomst inzake de samenwerking tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Ministerie van Financien

7 Bijlage 6 behorende bij de Kaderovereenkomst tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het Ministerie van Financiën (MvF) van 22 juni 2004.

Het betreft hier de samenwerking inzake de fytosanitaire controles op planten en plantaardige producten. Het betreft de samenwerking tussen in alfabetische volgorde:

  • de "Algemene Inspectiedienst" van LNV (AID);

  • de Belastingdienst/Douane van MvF (Douane);

  • directoraatGeneraal Belastingdienst van MvF (DGBel);

  • de Directie Agroketens en Visserij van LNV (AKV);

  • de Directie Juridische zaken van LNV (JZ);

  • de keuringsdiensten:

  • de stichting "KwaliteitsControleBureau" (KCB);

  • de stichting "Bloembollenkeuringsdienst" (BKD);

  • de stichting "Nederlandse Algemene Kwaliteitsdienst Tuinbouw" (Naktuinbouw);

  • de stichting "Nederlandse Algemene Keuringsdienst" (NAK);

  • de "Plantenziektenkundige Dienst" van LNV (PD);

  • de "Rijksauditdienst" (RAD).

Naar boven

7.1 Regelgeving

  1. Relevante regelgeving

    Op de werkzaamheden betreffende de samenwerking is de volgende internationale, Europese en nationale regelgeving van toepassing:

    Internationaal verdrag

    • International Plant Protection Convention (IPPC) vallend onder de Food and Agriculture Organisation (FAO) van de VN.

    Europese regelgeving

    • Richtlijn 2000/29/EG van de Raad betreffende de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de Europese Unie (EU) van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen;

    • Richtlijn 2004/103/EG van de Commissie betreffende de controle van de identiteit en de fytosanitaire controles van in deel B van bijlage V bij Richtlijn 2000/29/EG van de Raad opgenomen planten, plantaardige producten en andere materialen, die kunnen worden uitgevoerd op een andere plaats dan de plaats van binnenkomst in de Gemeenschap of op een dichtbijgelegen plaats en tot vaststelling van de eisen met betrekking tot deze controles;

    • Richtlijn 2008/61/EG van de Commissie tot vaststelling van de voorwaarden waaronder bepaalde in de bijlagen I tot en met V bij Richtlijn 2000/29/EG van de Raad vermelde schadelijke organismen, planten, plantaardige producten en andere materialen voor proefnemingen of wetenschappelijke doeleinden en voor selectiewerkzaamheden in de Gemeenschap of in bepaalde beschermde gebieden daarvan mogen worden binnengebracht of naar een andere plaats overgebracht;

    • Richtlijn 98/22/EG van de Commissie tot vaststelling van de minimumeisen voor de uitvoering in de Gemeenschap van fytosanitaire controles van planten, plantaardige producten of andere materialen uit derde landen, in niet op de plaats van bestemming gevestigde controleposten;

    • Richtlijn 2004/105/EG van de Commissie tot vaststelling van de modellen van officiële fytosanitaire certificaten of fytosanitaire certificaten voor wederuitvoer waarvan in Richtlijn 2000/29/EG van de Raad vermelde planten, plantaardige producten of andere materialen uit derde landen vergezeld moeten gaan;

    • Verordening (EG) nr. 1756/2004 van de Commissie tot vaststelling van de gedetailleerde voorwaarden inzake de vereiste aanwijzingen en de criteria inzake type en niveau van de beperking van de fytosanitaire controles op bepaalde in bijlage V, deel B van Richtlijn 2000/29/EG van de Raad genoemde planten, plantaardige producten of andere materialen;

    • Verordening (EEG) 2454/93 van de Commissie, houdende vaststelling van enkele bepalingen ter uitvoering van Verordening nr. 2913/92 van de Raad tot vaststelling van het communautair douanewetboek (CDW).

    Nationale regelgeving:

    • Plantenziektenwet (Pzw);

    • Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten (Riuvp);

    • Mandaatbesluit LNV Plantenziektenkundige Dienst en de keuringsdiensten;

    • Besluit aanwijzing ambtenaren en personen belast met toezicht Plantenziektenwet;

    • Algemene douanewet (Adw);

    • Algemeen douanebesluit (Adb);

    • Algemene douaneregeling (Adr).

  2. Doel van de regelgeving

    Toezicht houden op de identiteit van en de fytosanitaire controles op levende planten, plantaardige producten en andere materialen bij binnen en buiten het grondgebied van de EU brengen. Dit om introductie en verspreiding van organismen, schadelijk voor planten, plantaardige producten en andere materialen, te voorkomen.

Naar boven

7.2 Taak en bevoegdheden

  1. Taak

    De taak van Douane bestaat uit:

    • het op basis van risicosignalen van de PD beschikbaar stellen van douaneinformatie, zodat de PD fytosanitaire zendingen kan selecteren (middels het convenantenscherm van SBB/Prisma);

    • het beschikbaar stellen van ruimte en middelen aan de PD om de hiervoor genoemde activiteit te kunnen uitvoeren;

    • in bepaalde gevallen uitvoeren van de "documentencontrole" (Dcontrole);

    • het bewaken dat fytosanitair inspectieplichtige producten pas douanetechnisch worden aanvaard na goedkeuring door de PD of de keuringsdiensten overeenkomstig de Adw.

    Douaneambtenaren verrichten zelf geen opsporingsactiviteiten, voor zover het vermoedelijke overtredingen van de Plantenziektewet betreft. Deze worden uitgevoerd door de AID.

    De taak van AKV:
    AKV is verantwoordelijk voor internationale beleidsvoorbereiding en vertegenwoordiging en de aansturing van de uitvoerende diensten van LNV op het gebied van de fytosanitaire controles.

    De taak van het DGBel
    DGBel is verantwoordelijk voor de besturing van de uitvoering van de wetgeving waarvan de uitvoering aan de Belastingdienst is opgedragen. De Belastingdienst heft en int belastingen en premies en keert voorlopige teruggaven en toeslagen uit. Verder houdt de Belastingdienst zich bezig met de opsporing van fraude en het houden van toezicht op de in, uit en doorvoer van goederen.

    De taak van JZ:
    JZ is verantwoordelijk voor de wet en regelgeving van LNV en voor de interpretatie daarvan ten behoeve van de uitvoering.

    De taak van de AID
    De opsporingsambtenaren van de AID zijn belast met de opsporing van strafbare feiten die genoemd zijn bij of krachtens de Plantenziektenwet.

    De taak van de keuringsdiensten:
    De keuringsdiensten zijn belast met een aantal taken die onder mandaat van de minister van LNV worden uitgevoerd en die operationeel door de PD worden aangestuurd, zoals: afgifte plantenpaspoorten, uitvoeren exportinspecties en importinspecties.

    De taak van de PD:
    De PD is verantwoordelijk voor de aansturing van en toezicht op de keuringsdiensten op de door hen uit te voeren overheidstaken. Daarnaast houdt de PD toezicht op de naleving van de fytosanitaire wetgeving en is ze verantwoordelijk voor een adequate bestrijding van ziekten en plagen zoals genoemd in "bijlage 1 van de Richtlijn 2000/29/EG".

    De taak van de RAD:
    De RAD voert onder andere controles uit ten behoeve van de uitvoering van taken door de verschillende handhavingsdiensten.

  2. Bevoegdheden

    De AID ontleent haar toezichtbevoegdheid aan het "Besluit aanwijzing ambtenaren en personen belast met toezicht Plantenziektenwet" en haar opsporingsbevoegdheid aan de Wet Economische Delicten en het Wetboek van Strafvordering.

    De Douane ontleent haar toezichtbevoegdheid aan het "Besluit aanwijzing ambtenaren en personen belast met toezicht Plantenziektenwet" en haar controlebevoegdheden aan de Adw en kan informatie overdragen op grond van de Adw.

    De medewerkers van de keuringsdiensten ontlenen hun toezichtbevoegdheden aan het "Besluit aanwijzing ambtenaren en personen belast met toezicht Plantenziektenwet" en hun handelingsbevoegdheden aan het "Mandaatbesluit LNV Plantenziektenkundige Dienst en de keuringsdiensten".

    De PD heeft een toezichthoudende bevoegdheid op grond van het "Besluit aanwijzing ambtenaren belast met toezicht Plantenziektenwet" en op grond van het "Mandaatbesluit LNV Plantenziektenkundige Dienst en de keuringsdiensten".

    De directeur van de PD heeft daarnaast een zelfstandige bevoegdheid in de Pzw tot het opleggen van maatregelen bij in en uitvoer.

Naar boven

7.3 Uitvoering

  1. Toezicht

    De Douane maakt gebruik van uiteenlopende vormen van toezicht. Voor de taak van deze bijlage kunnen relevant zijn:

    • horizontaal toezicht gebaseerd op afspraken met het bedrijfsleven;

    • controle van de administraties van bedrijven;

    • controle van de aangiftes;

    • fysieke controle van goederen.

    Douanetoezicht is gebaseerd op risicobeheersing. Bij de taak bedoeld in deze bijlage kunnen risico’s op overtreding van fytosanitaire bepalingen aan de orde zijn.

    Jaarlijks wordt een "handhavingsplan Fytosanitair" opgesteld in samenwerking met de PD. Dit handhavingsplan is gebaseerd op een risicoanalyse, die in samenwerking met de PD wordt uitgevoerd. Op basis van het handhavingsplan komen controleopdrachten tot stand voor de relevante douaneprocessen.

    Douanetoezicht in het proces aangiftebehandeling:

    • De Douane zorgt ervoor dat er, zonder fytosanitaire vrijgave, geen fytosanitair inspectieplichtige producten worden geplaatst onder één van de in artikel 13 lid 1 RL 2000/29/EG genoemde douaneregelingen.

    • Bij uitvoer zorgt de Douane ervoor dat op basis van door de PD aangeleverde risicosignalen, zendingen worden geselecteerd en niet eerder worden vrijgegeven dan na akkoord van de PD. Hierdoor heeft de PD de mogelijkheid een zending aan een nadere controle te onderwerpen.

    • De Douane voert de Dcontrole uit indien de vooraanmelding schriftelijk is gedaan en de "identiteits en fytosanitairecontrole" (IFcontrole) wordt verlegd naar een erkende inspectieplaats.

    • De Douane voert de Dcontrole uit indien de IFcontrole wordt verlegd naar een andere lidstaat.

    Het douanetoezicht in het proces fysiek toezicht:

    • Tijdens het generieke toezicht wordt gecontroleerd of reizigers (bagage) niet meer fytosanitair inspectieplichtige producten meenemen dan waarvoor vrijstelling bestaat van het overleggen van een fytosanitair certificaat;

    • en of geen fytosanitair inspectieplichtige producten worden meegenomen waarvoor een invoerverbod van toepassing is.

    Handhavingscommunicatie met betrekking tot deze taak is primair de verantwoordelijkheid van de PD.

    Toezicht door de Plantenziektenkundige Dienst bestaat uit

    • het via het convenantenscherm van Douane Manifest (DMF) selecteren van fytosanitair inspectieplichtige producten en producten waarvoor een invoerverbod van toepassing is;

    • het bewaken dat inspectieplichtige planten en plantaardige producten zijn aangemeld volgens de "Voorwaarden voor het gebruik van het Clientimport systeem van de PD", of dat een schriftelijke vooraanmelding is gedaan;

    • aansturen van de fytosanitaire werkzaamheden die door de keuringsdiensten worden uitgevoerd en het houden van toezicht daarop;

    • goedkeuren van erkende (fyto) inspectieplaatsen;

    • verlenen van ondersteuning aan de Douane bij het afhandelen van die zaken, waarbij de Douane een vermoedelijke overtreding van de fytosanitaire wetgeving constateert;

    • afhandelen van nietroutinematige zaken waarbij de keuringsdienst een overtreding van de fytosanitaire wetgeving heeft geconstateerd;

    • verrichten van fysiek toezicht bij het vernietigen van niet communautaire fytosanitaire goederen en de aftekening van de bij die vernietiging behorende douanemededeling;

    • het regisseren, coördineren en uitvoeren van de bestrijding van ziekten en plagen genoemd in "Bijlage 1 van de Richtlijn 2000/29/EG".

    Het toezicht door de keuringsdiensten bestaat uit:

    • het ontvangen en bewerken van schriftelijke en elektronische vooraanmeldingen;

    • uitvoeren van de Dcontrole bij elektronische vooraanmeldingen en bij schriftelijke vooraanmeldingen als geen sprake is van verlegging;

    • toestemming geven tot het verleggen van de IFcontrole naar een erkende inspectieplaats anders dan de plaats van binnenkomst;

    • uitvoeren van de IFcontroles;

    • opleggen van routinematige maatregelen bij overtreding van fytosanitaire wetgeving en het houden van toezicht op de uitvoering daarvan;

    • op verzoek van de Douane verstrekken van een afschrift van het door de inspecteur van één van de keuringsdiensten opgemaakte inspectierapport van een zending;

    • verrichten van fysiek toezicht bij het vernietigen van niet communautaire fytosanitaire goederen en de aftekening van de bij die vernietiging behorende douanemededeling.

  2. Afhandeling overtredingen

    Douane en PD maken operationele afspraken over:

    • de wijze waarop de Douane de zending aan de PD overdraagt ingeval van het vermoeden van een strafbaar feit;

    • de wijze waarop de PD de Douane op de hoogte houdt van de afwerking van een overgenomen zaak.

    De rol van de AID is: Overtredingen waarbij strafrechtelijke handhaving gewenst is, worden door de PD gemeld aan de AID. Dit is het geval bij de meer ernstige overtredingen, waarbij sprake is van fraude of moedwillig misbruik en waarbij de inzet van de aan de PD ter beschikking staande handhavingsinstrumenten niet effectief is. De AID treedt in overleg met het Openbaar Ministerie dat een beslissing neemt over het opstarten van een opsporingsonderzoek.

  3. Douanevoorschrift

    In overleg tussen Douane en PD is in het Handboek VGEM, onderdeel Fytosanitair, meer specifiek beschreven hoe de Douane uitvoering geeft aan de taak als genoemd in paragraaf 2 van deze bijlage. De PD geeft zijn instemming aan de tekst van dit voorschrift.

Naar boven

7.4 Planning, evaluatie en verantwoording

  1. Doelstellingen en prioritering

    Jaarlijks stelt de Douane in overleg met de PD het "handhavingsplan Fytosanitair" op. Binnen de Douane wordt het "handhavingsplan Fytosanitair" formeel vastgesteld door Douane/Landelijk kantoor. De handhavingdoelstellingen uit het plan worden ingebracht bij de besluitvorming over de prioritering van de taken van de Douane. De Douane koppelt het resultaat hiervan terug aan de PD.

    De Douane voert deze taak, rekening houdend met het handhavingplan, uit binnen de kaders van haar normale bedrijfsvoering.

  2. Evaluatie en verantwoording

    De Douane draagt zorg voor de evaluatie van de handhaving, zoals die is vastgelegd in het "handhavingsplan Fytosanitair". De Douane verantwoordt zich op basis hiervan aan het ministerie van LNV en de PD.

Naar boven

7.5 Informatieuitwisseling

  1. AEO en HTD

    De Douane consulteert de PD over bedrijven:

    • die een certificaat hebben aangevraagd in het kader van de regeling Geautoriseerde Marktdeelnemer/Authorised Economic Operator (hierna: AEO) als bedoeld in artikel 14bis van Verordening 2454/93;

      Wanneer de PD relevante gegevens heeft die een beletsel kunnen vormen voor het aangaan van afspraken dan wel de afgifte van het AEOcertificaat deelt zij dit mee aan het Landelijk centrum AEO (hierna: LCAEO) van de Douane. Het LCAEO koppelt aan de PD terug wat met de gegevens is gedaan en of afspraken tot stand zijn gekomen dan wel het certificaat is verleend. De PD wijst voor deze informatieuitwisseling een contactpersoon aan en maakt deze bekend aan het LCAEO. Procedures en termijnen worden nader overeengekomen tussen het LCAEO en PD.

    • die met de Douane afspraken willen maken in het kader van Horizontaal Toezicht Douane (HTD).

  2. Informatieuitwisseling

    De Douane

    • stelt aan de PD desgevraagd voor analyse relevante gegevens beschikbaar uit databestanden en dossiers in relatie tot de taak Fytosanitair;

    • informeert de PD over wijzigingen van wetgeving, handhavingbeleid, nieuwe trends of nieuw ontstane risico’s.

    De PD

    • stelt aan de Douane ten behoeve van risicovinding, risicoanalyse en evaluatie relevante gegevens beschikbaar;

    • informeert de Douane over wijzigingen van wetgeving, handhavingsbeleid, nieuwe trends of nieuw ontstane risico’s;

    • informeert de Douane over de wijze van afhandeling van overgedragen zaken en het uiteindelijke resultaat daarvan.

Naar boven

7.6 Scholing en helpdesk

  1. Opleiding en scholing

    De Douane is verantwoordelijk voor de inzet van gekwalificeerd personeel voor de uitvoering van de taken die voortvloeien uit deze bijlage. De PD levert desgevraagd steun bij de opleiding van douanemedewerkers op het gebied van fytosanitaire controles op planten en plantaardige producten.

  2. Helpdeskfunctie

    De helpdeskfunctie met betrekking tot het toezicht op de fytosanitaire controles op planten en plantaardige producten wordt vervuld door de PD.

Naar boven

7.7 Overleg en beheer

  1. Overleg

    Tenminste één keer per jaar vindt overleg plaats tussen betrokkenen bij LNV en MvF over de handhaving en het toezicht op fytosanitaire controles op planten en plantaardige producten en het functioneren van de samenwerking volgens deze bijlage en het handhavingplan.

  2. Betrokkenen

    Beleid
    Namens LNV:

    • Directie AKV

    • Directie JZ

    Namens het MvF:

    • DGBel

    Uitvoering
    Namens LNV:

    • PD

    • AID

    Namens het MvF:

    • Belastingdienst/Douane

  3. Beheer van deze bijlage

    Ministerie van LNV

    • Directie Juridische Zaken

    Belastingdienst/Douane Landelijk kantoor

    • Team Handhavingsregie

   

Den Haag, ..… februari 2010

Rotterdam, ..… februari 2010

namens het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

namens de DirecteurGeneraal Belastingdienst,

de directeur van de directie Agroketens en Visserij

de directeur Vaktechniek en Internationaal van Belastingdienst/Douane/Landelijk kantoor

Ir. C.A.C.J. Oomen

mr. A. van Berckel - van de Langemheen

Naar boven