Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

25.00.00 Terugkerende goederen

11 Bijlage 1. Carnet ATA en CPD/China-Taiwan carnet

In onderdeel I van deze bijlage vindt u aanwijzingen voor het gebruik van carnets ATA. In onderdeel II vindt u aanwijzingen voor het gebruik van CDP/China-Taiwan carnets.

Naar boven

11.1 I. Carnet ATA

Overeenkomst carnet ATA

Onder auspiciën van de Internationale Douaneraad en de Verdragsluitende Partijen bij de Algemene Overeenkomst betreffende Tarieven en Handel is een overeenkomst tot stand gekomen betreffende het carnet ATA voor de tijdelijke invoer van bepaalde goederen (Trb. 1962, 81). De letters ATA betekenen: Admission Temporaire-Temporary Admission). Bij deze overeenkomst, die beoogt het internationale verkeer voor die goederen te vereenvoudigen, is een systeem ontworpen dat in velerlei opzicht overeenstemt met de al vele jaren in werking zijnde regeling van de carnets de passages en douane. Het carnet ATA kan worden gebruikt voor de tijdelijke invoer van goederen.

Uitgifte carnets ATA

Carnets ATA kunnen in een aan de overeenkomst deelnemend land, worden uitgegeven door organisaties die door de douane-autoriteiten van dat land zijn toegelaten tot de uitgifte van carnets ATA. Voor de belasting en de andere bedragen, die in een deelnemend land met betrekking tot de in carnets ATA vermelde goederen verschuldigd worden, is de organisatie die in dat land door de douane-autoriteiten als aansprakelijke organisatie is toegelaten mede aansprakelijk.

In Nederland is de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Amsterdam te Amsterdam toegelaten als organisatie van uitgifte en als aansprakelijke organisatie. De aansprakelijkheid omvat zowel de carnets die in Nederland worden afgegeven - waartoe elke In Nederland gevestigde Kamer van Koophandel en Fabrieken bevoegd is - als de carnets die in andere landen zijn afgegeven onder aansprakelijkheid van een organisatie die in paragraaf "Toegestane carnets ATA" bij het desbetreffende land is vermeld.

Functie carnet ATA

Het carnet ATA doet dienst als aangifte bij de invoer en de wederuitvoer van de goederen waarop het betrekking heeft en kan tevens dienen ter verkrijging van vrijstelling van belasting bij de wederinvoer van eerder uit het vrije verkeer uitgevoerde goederen. Een carnet ATA geldt als document voor het gehele douanegebied van de Gemeenschap. Een carnet ATA kan voor uitvoer slechts worden aanvaard als het uitvoer betreft uit het douanegebied van de Gemeenschap al dan niet over het grondgebied van één of meerdere lidstaten.

Het carnet ATA biedt de volgende voordelen:

  • Het carnet geldt algemeen voor alle deelnemende landen.

  • Het carnet kan in verschillende landen achtereenvolgens worden gebruikt.

  • Bij de tijdelijke invoer van de goederen waarop het carnet betrekking heeft, hoeft als gevolg van het systeem van wederzijdse aanvaarding van de aansprakelijkheid, geen zekerheid te worden gesteld.

De hiervoor bedoelde overeenkomst bevat alleen bepalingen van formele aard. Of en in hoeverre de vrijstelling kan worden verleend, hangt af van de hierover bestaande vrijstellingsbepalingen.

Indeling carnet ATA

Het carnet ATA bestaat uit:

  1. een groene omslag waarop aan de voorzijde een aantal gegevens moet worden vermeld door de organisatie van uitgifte. Op bladzijde 2 van de omslag moet een lijst worden ingevuld die de omschrijving, et cetra bevat van alle goederen waarvoor het carnet moet dienen (de zogenaamde algemene lijst);

  2. een aantal gele uitvoerbladen en gele wederinvoerbladen die bestemd zijn voor de uitvoer respectievelijk de wederinvoer in het land waar het vervoer van de goederen onder geleide van het carnet begint;

  3. een aantal witte invoerbladen en witte wederuitvoerbladen die bestemd zijn voor de tijdelijke invoer in respectievelijk de wederuitvoer uit de verschillende landen waar de goederen tijdelijk met vrijstelling van belasting worden ingevoerd;

  4. een aantal blauwe bladen die bestemd zijn voor de doorvoer van goederen door de verschillende landen zodat zij hun bestemming kunnen bereiken.

Op de achterzijde van de gele, witte en blauwe bladen moeten in de lijsten de goederen worden vermeld. Als de ruimte op bladzijde 2 van de omslag en op de achterzijde van de bladen niet voldoende is, kunnen aanvullingsbladen worden gebruikt.

Het carnet kan behalve in de Nederlandse taal ook in de Duitse, Engelse of Franse taal zijn ingevuld. Een vertaling wordt gevorderd als de invulling in een andere taal heeft plaatsgevonden.

De omschrijving van de goederen mag in de lijsten in meer dan een taal worden gegeven. Ook kan de organisatie van uitgifte onmiddellijk een door haar gewaarmerkte vertaling aan de verschillende lijsten toevoegen.

Een model van het carnet ATA en van de verschillende lijsten is als bijlage A aan deze bijlage toegevoegd.

Voorzijde omslag carnet ATA

  1. Op de voorzijde van de omslag vermeldt de organisatie van uitgifte de volgende gegevens:

    1. de naam van de aansprakelijke organisatie in het land van uitgifte;

    2. de naam van de internationale organisatie waarbij de organisatie van uitgifte is aangesloten;

    3. het nummer van het carnet ATA;

    4. de datum tot en met welke het carnet ATA geldig is; de datum mag niet later zijn gesteld dan een jaar na de datum van uitgifte;

    5. de naam van de organisatie die het carnet ATA uitgeeft;

    6. de naam van degene aan wie het carnet ATA wordt uitgegeven - de titularis - en de naam van degene die hem vertegenwoordigt;

    7. de bestemming van de goederen;

    8. de landen waarvoor het carnet geldig is en de namen van de in die landen gevestigde organisaties die ten opzichte van hun douane-administratie de aansprakelijkheid hebben aanvaard voor de carnets ATA, uitgegeven door of onder verantwoordelijkheid van de onder a genoemde organisatie.

  2. Het carnet moet door de volgende personen worden ondertekend:

    • de persoon die daartoe door de organisatie van uitgifte is gemachtigd;

    • de titularis van het carnet.

Algemene lijst

  1. Van de algemene lijst moeten in de kolommen 1 tot en met 6 de gegevens van de goederen waarvoor het carnet moet dienen, worden ingevuld. Na de uitgifte kunnen in deze lijst geen goederen meer worden bijgeschreven.

    In het carnet ATA hoeft, zoals ook al blijkt uit de inrichting van het carnet, slechts de handelsbenaming van de goederen te worden vermeld.

  2. Aan alle goederen moeten volgnummers worden toegekend. De goederen worden onder deze volgnummers in de eerste kolom van de algemene lijst ingeschreven. Er zijn nu twee situaties mogelijk waarin u verschillende handelingen moet uitvoeren:

    1. De goederen bestaan uit afzonderlijke delen (daaronder begrepen reservedelen en toebehoren).

      Er kan met één volgnummer worden volstaan. In de volgende tabel vindt u een overzicht van wat u moet invullen.

      Algemene lijst

      Handeling

      Tweede kolom

      Vermeld de soort en de waarde en voor zover nodig het brutogewicht van elk deel.

      Vierde en vijfde kolom

      Vermeld het totale gewicht en de totale waarde.

      "Aanwijzingen betreffende het gebruik van het carnet ATA" op bladzijde 3 van de omslag

      Het verdient aanbeveling om op de goederen (afzonderlijke delen daaronder begrepen) het daarbij behorende volgnummer duidelijk te vermelden.

    2. De goederen behoren tot dezelfde soort.

    Deze goederen kunnen tot een of meer groepen worden samengevoegd, mits elk goed een afzonderlijk volgnummer houdt. Als de samengevoegde goederen niet van dezelfde waarde of hetzelfde gewicht zijn, moeten de waarde en voorzover nodig het gewicht van elk afzonderlijk goed worden vermeld in de tweede kolom.

  3. Om de algemene lijst af te sluiten, moeten de totalen van de derde en vijfde kolom van de lijst onderaan in cijfers en in letters worden vermeld.

Gele, witte en blauwe bladen carnet ATA

De gele, witte en blauwe bladen van het carnet bestaan uit een stam en uit een uitscheurbare strook. Er zijn twee mogelijke situaties:

  1. Als er sprake is van tijdelijke uitvoer gevolgd door wederinvoer, dan heeft men nodig:

    • een uitvoerstrook en een wederinvoerstrook.

  2. Als er sprake is van tijdelijke invoer gevolgd door wederuitvoer, dan heeft men nodig:

    • een invoerstrook en een wederuitvoerstrook.

  3. Als er sprake is van doorvoer, dan heeft men nodig:

    • een doorvoerstrook bij binnenkomst en een doorvoerstrook bij het uitgaan.

Onderdeel G van de bladen wordt door de organisatie van uitgifte van het carnet ingevuld. De onderdelen A tot en met F van de stroken en de lijsten worden door de gebruiker van het carnet ingevuld. De stam en onderdeel H zijn voor gebruik door de douane.

Onderdeel F van de stroken kan zijn ondertekend door de titularis van het carnet of door degene die daartoe door de titularis schriftelijk is gemachtigd. Deze machtiging moet op de omslag zijn vermeld of op de stroken of losse bladen waarvan een exemplaar aan de ambtenaren moet worden overhandigd. Deze gemachtigde persoon kan iemand anders zijn dan degene die als vertegenwoordiger op de voorkant van de omslag in onderdeel B is vermeld.

De goederen die worden uitgevoerd of ingevoerd, kunnen een gedeelte zijn van de goederen die in de algemene lijst zijn vermeld. De nummers van de uit te voeren of in te voeren goederen moeten steeds in onderdeel F worden vermeld.

De invulling van lijsten vindt op dezelfde wijze plaats als hiervoor met betrekking tot de algemene lijst is aangegeven. Daarbij kan een van de volgende methoden worden gebruikt:

  1. alleen de te verzenden of mee te nemen goederen worden ingeschreven onder vermelding van de nummers waaronder zij voorkomen in de algemene lijst;

  2. alle goederen die voorkomen in de algemene lijst worden vermeld.

Aanvullingsbladen bij de omslag

De aanvullingsbladen bij de omslag en de bladen worden afgegeven in dezelfde kleuren als de omslag en de bladen van het carnet en hebben dezelfde afmetingen als het carnet. Zij worden achter de bladen waar zij bijhoren, in het carnet gehecht.

De inschrijving van de goederen op de algemene lijst op bladzijde 2 van de omslag en op de achterzijde van de gele, witte en blauwe bladen, wordt voortgezet op de lijsten van de aanvullingsbladen.

Het aantal gebruikte aanvullingsbladen moet in cijfers en in letters worden vermeld voor wat betreft de algemene lijst onderaan op bladzijde 2 van de omslag en voor wat betreft de lijsten op de stroken onderaan op de achterzijde van de omslag.

Het groene aanvullingsblad

  1. Vermeld op het groene aanvullingsblad in het bovenste vak de volgende gegevens:

    1. het nummer van het carnet ATA waartoe het aanvullingsblad behoort;

    2. de naam van de internationale organisatie waarbij de organisatie van uitgifte is aangesloten;

    3. de handtekeningen van de titularis en de persoon die daartoe door de organisatie van uitgifte is gemachtigd;

    4. het volgnummer van het aanvullingsblad.

  2. Vul de lijst op het aanvullingsblad op dezelfde wijze in als in paragraaf "Voorzijde omslag carnet ATA", stap 1 tot en met 6 zoals op bladzijde 2 van de omslag is bepaald.

De gele, witte en blauwe aanvullingsbladen

  1. Vermeld op de gele, witte en blauwe aanvullingsbladen de volgende gegevens:

    1. de strook waar het aanvullingsblad bijhoort;

    2. het nummer van het carnet ATA waarbij het aanvullingsblad behoort;

    3. het volgnummer van het aanvullingsblad.

  2. Vul de lijst op de gele, witte en blauwe aanvullingsbladen op dezelfde wijze in als is voorgeschreven voor de lijsten op de achterzijde van de stroken van de gele, witte en blauwe bladen van het carnet ATA.

Carnet ATA aan ambtenaren aanbieden

Voordat het carnet ATA na de uitgifte kan worden gebruikt, moet het, tezamen met de goederen waarvoor het moet dienen, dat wil zeggen. die vermeld zijn op de algemene lijst, aan de ambtenaren worden aangeboden.

Wederuitvoerstrook voor gedeeltelijke uitvoer

Evenals in sommige andere landen is het ook in Nederland toegestaan de tijdelijk ingevoerde goederen in gedeelten uit te voeren. Er kunnen dus meer wederuitvoerstroken ter aanzuivering van eenzelfde invoerstrook dienen.

In dit geval mag de hoeveelheid goederen die is vermeld op de wederuitvoerstrook niet groter zijn dan die op de daarbij behorende invoerstrook.

  1. De invoerstroken waarvan de wederuitvoerstrook voor uitvoer in gedeelten is gebruikt, zijn overbodig en moeten worden verwijderd.

  2. Op de wederuitvoerstrook in onderdeel F moet worden vermeld ter aanzuivering van welke invoerstrook deze dient.

    Voorbeeld

    Invoer 100 stuks (1/100) - Invoerstrook 1

    100 stuks

    Wederuitvoer 20 stuks (1/ 20) - Wederuitvoerstrook 1

    20 stuks

    80 stuks

    Invoer 20 stuks (1/20) - Invoerstrook 2

    20 stuks

    100 stuks

    Wederuitvoer 100 stuks (1/100) - Wederuitvoerstrook 2

    20 stuks (1/20)

    - Wederuitvoerstrook 3

    80 stuks (21/100)

    0 stuks

  3. Invoerstrook 3 moet voor verder gebruik ongeschikt worden gemaakt. Op wederuitvoerstrook 3 moet worden vermeld dat deze ter aanzuivering van invoerstrook 1 dient.

Carnet ATA is verloren gegaan

Als een carnet ATA waarmee de goederen binnen zijn gebracht, verloren is gegaan, zal de inspecteur, op verzoek van de organisatie van uitgifte, onder de door hem te stellen voorwaarden toestemming verlenen om een nieuw carnet ATA te aanvaarden ter vervanging van het verloren gegane carnet. De geldigheidsduur van de nieuwe carnet verstrijkt op de vervaldatum van het vervangen carnet. Zowel op de omslag als uit alle bladen van het nieuwe carnet moet duidelijk blijken, dat deze dient ter vervanging van het verloren gegane carnet.

In plaats van een carnet dat is uitgegeven ter vervanging van het verloren gegane carnet ATA, kan de wederuitvoer van de met tijdelijke vrijstelling ingevoerde goederen ook gebeuren onder overlegging van een exemplaar voor aangever van de aangifte ten uitvoer EX 2. Het exemplaar voor aangever moet alle gegevens bevatten die ook op de wederuitvoerstrook van het verloren gegane carnet ATA zouden zijn vermeld, zoals de naam van de organisatie van uitgifte, het nummer van het carnet enzovoort.

Verstrijking van voor wederuitvoer gestelde termijn

Als goederen voor wederuitvoer worden aangeboden onder overlegging van een carnet ATA en de voor wederuitvoer gestelde termijn is verstreken, dan kunnen de volgende gevallen worden onderscheiden:

  1. De wederuitvoer vindt plaats binnen veertien dagen na de daarvoor gestelde termijn. De wederuitvoerstrook en de stam worden dan voor uitvoer afgetekend zonder dat verdere maatregelen worden getroffen, mits de vrijstellinggenietende een aannemelijke reden voor zijn verzuim kan geven.

  2. De wederuitvoer vindt plaats meer dan veertien dagen na de daarvoor gestelde termijn. De organisatie van uitgifte zal door tussenkomst van de Nederlandse aansprakelijke organisatie een verzoek om zuivering moeten doen.

Carnet ATA voor douanegoederen

De regeling voor het gebruik van carnets ATA verzet zich er niet tegen dat in Nederland carnets ATA worden uitgegeven voor douanegoederen en voor goederen die al zijn ingevoerd met voorwaardelijke vrijstelling van belasting onder voorwaarde van wederuitvoer. De uitgifte kan pas gebeuren nadat de inspecteur toestemming heeft gegeven.

Een carnet ATA dat wordt uitgegeven voor douanegoederen mag geen gele bladen (uitvoerblad en wederinvoerblad) bevatten. De uitgifte van het carnet en de behandeling van het carnet bij invoer en bij wederuitvoer gebeuren overigens op de gewone wijze. Als de goederen zijn opgenomen in een rekening of een document, gebeurt de creditering c.q. zuivering daarvan aan de hand van de ingehouden witte invoerstrook.

Toegestane carnets ATA

Een carnet ATA mag worden aanvaard als het is afgegeven in een hierna vermeld land en als de daarbij vermelde organisatie voorkomt in de lijst van aansprakelijke organisaties op de achterzijde van de omslag van het carnet.

Zie voor deze lijst onderdeel 14.60.00, bijlage 3 van dit Handboek.

Naar boven

11.2 II. CPD/China-Taiwan carnet

Bij de in onderdeel I van deze bijlage bedoelde overeenkomst (Trb. 1962, 81) betreffende het carnet ATA voor de tijdelijke invoer van goederen, genoemd in de bijlage 96 TVo. CDW, zijn verscheidene landen aangesloten. In de paragraaf "Toegestane carnets ATA" zijn de landen genoemd die partij zijn bij deze overeenkomst.

China-Taiwan is geen partij bij de hiervoor bedoelde ATA-overeenkomst. Om het handelsverkeer van die goederen tussen de Europese Gemeenschap en China-Taiwan te vereenvoudigen is een procedure vastgesteld die overeenkomt met die, die voor het gebruik van het carnet ATA geldt.

Afgifte CPD/China-Taiwan carnets

De Kamers van Koophandel van de lidstaten van de Europese Gemeenschap en de China External Trade Development Council van China-Taiwan (CETRA) hebben zich op basis van wederkerigheid aansprakelijk gesteld voor de namens deze organisaties af te geven CPD/China-Taiwan carnets. In Nederland heeft de Kamer van Koophandel voor Amsterdam te Amsterdam zich garant gesteld voor de door CETRA en de in Nederland afgegeven carnets.

Carnet CPD/China-Taiwan voor tijdelijke invoer in douanegebied van de Gemeenschap

De CPD/China-Taiwan carnets zullen door CETRA worden uitgegeven voor de tijdelijke invoer in het douanegebied van de Gemeenschap van goederen uit China-Taiwan waarvoor bij de invoer uit andere landen een carnet ATA zou kunnen worden gebruikt. Voor de tijdelijke invoer van goederen in China-Taiwan zullen CPD/China-Taiwan carnets door de Kamers van Koophandel in de Gemeenschap worden afgegeven in de gevallen waarvoor bij uitvoer naar landen buiten het douanegebied van de Gemeenschap een carnet ATA zou kunnen worden gebruikt.

Aangifte tijdelijke invoer

De aangifte voor de tijdelijke invoer kan worden gedaan door inlevering van een door CETRA afgegeven CPD/China-Taiwan carnet. Bij de wederinvoer van terugkerende goederen in Nederland kan met gebruikmaking van een door de Kamers van Koophandel in Nederland afgegeven CPD/China-Taiwan carnet de aangifte voor het vrije verkeer worden gedaan door overlegging van dat carnet. Op de aangifte voor het vrije verkeer wordt geen document afgegeven.

De in onderdeel I van deze bijlage vermelde aanwijzingen voor het gebruik van de carnets ATA gelden ook voor de CPD/China-Taiwan carnets.

Een model van het CPD/China-Taiwan carnet en de verschillende lijsten is als bijlage B aan deze bijlage toegevoegd. De lay-out van dat carnet komt overeen met die van het carnet ATA. De stam die bij het carnet ATA aan de bovenzijde van de stroken is bevestigd, is in het CPD/China-Taiwan carnet als onderdeel van de omslag opgenomen.

Toegestane CPD/China-Taiwan carnets

Het CPD/China-Taiwan carnet mag worden aanvaard als het is afgegeven in een hierna vermeld land en als de daarbij vermelde organisatie voorkomt op de lijst van aansprakelijke organisaties op de voorzijde van de omslag van het carnet.

Zie voor deze lijst onderdeel 14.60.00, paragraaf 11.1 van dit Handboek.

Naar boven

11.3 Bijlage A bij bijlage I

Voorbeelden van de aanvraag en het carnet A.T.A. zijn opgenomen in onderdeel 14.60.00, bijlage 1 van dit Handboek.

Naar boven

11.4 Bijlage B bij bijlage I

Voorbeelden van de aanvraag en het CPD/China-Taiwan carnet zijn opgenomen in onderdeel 14.60.00, bijlage 4 van dit Handboek.

Naar boven