Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

110.00.16 Kaderafspraken inzake de samenwerking tussen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Ministerie van Financien bij de uitvoering van de niet-fiscale douanetaken

6 Bijlage 5. behorende bij de Kaderafspraken tussen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Ministerie van Financiën van 17 oktober 2002

DE SAMENWERKING INZAKE DE VEILIGHEID VAN CONSUMENTENPRODUCTEN

Het betreft de samenwerking tussen:

  • de Belastingdienst/Douane (hierna Douane);

  • de directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (hierna VWS);

  • de Voedsel en Warenautoriteit (hierna VWA).

   

  1. 1. Regelgeving en doel

  1. a. Regelgeving

  • Verordening (EG) nr. 765/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 9 juli 2008 tot vaststelling van de eisen inzake accreditatie en markttoezicht betreffende het verhandelen van producten en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 339/93 (PbEU 2008, L 218);

  • Warenwet en daarop gebaseerde besluiten en regelingen;

  • Communautair douanewetboek (Verordening (EEG) nr. 2913/92, hierna CDW) en daarop gebaseerde besluiten en regelingen;

  • Nationale douanewetgeving.

  1. b. Doel van de regelgeving

Ter bescherming van de consument worden aan consumentenproducten die in de Europese Unie op de markt worden gebracht voorwaarden en veiligheidseisen gesteld. Het doel hiervan is te voorkomen dat consumentenproducten op de Europese markt worden gebracht die een gevaar voor de gezondheid en de veiligheid van de consument opleveren.

  1. 2. Taak en bevoegdheden

  1. a Taak

Taak Douane

De Douane houdt toezicht bij binnenbrengen en bij het in het vrije verkeer brengen in de EU van consumentenproducten. Dit toezicht bestaat uit het informeren van de VWA over relevante zendingen die vervolgens door de VWA kunnen worden gecontroleerd.

Taak VWA

De VWA levert risico-indicatoren aan de Douane. De VWA stelt controles in naar aanleiding van de selecties die de Douane heeft gedaan. De VWA treedt waar nodig straf- of bestuursrechtelijk op bij overtredingen die zij daarbij constateert.

  1. b. Bevoegdheden

Bevoegdheden Douane

De Douane ontleent zijn controlebevoegdheden aan de Adw. De Douane kan op grond van de Adw informatie overdragen aan de VWA.

Bevoegdheden VWA

De VWA ontleent haar controlebevoegdheden op consumentenproducten aan de Warenwet. Bij het constateren van een strafbaar feit maakt de VWA gebruik van haar opsporingsbevoegdheden op grond van het Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar VWA 2007.

  1. 3. Uitvoering

  1. a. Toezicht

  1. Selectie van zendingen op grond van risico-indicaties

    • De Douane draagt zorg voor de primaire selectie van zendingen risicovolle consumentenproducten uit de aangiften voor het binnenbrengen of voor het in het vrije verkeer brengen. De VWA levert daartoe risico-indicatoren aan de Douane. Nadere selectie van de daadwerkelijk te controleren zendingen geschiedt door de VWA. De VWA bepaalt vervolgens of zij controles wil gaan instellen op die zendingen.

    • De Douane stelt in het kader van deze procedure zelf geen controles in op zendingen uit hoofde van de Warenwet.

  2. Andere controlesituaties

    • Bij douanecontroles van zendingen die om andere redenen worden ingesteld dan volgens de bovenbeschreven risico-indicaties wordt door de Douane in principe nagegaan of aan de regelgeving die is genoemd in onderdeel 1a is voldaan.

    • Incidenteel kunnen controleacties worden uitgevoerd op verzoek van VWA, en in samenwerking met haar controleurs.

    De Douane stelt in het kader van deze procedure zelf geen controles in op zendingen uit hoofde van de Warenwet.

  3. Nieuwe spoed- of noodmaatregelen

    • De Douane verleent in principe bijstand bij spoed- of noodmaatregelen. De VWA richt bij nieuwe spoed- of noodmaatregelen een verzoek aan het Landelijk kantoor Douane en zorgt voor uitgewerkte instructies. De maatregel wordt vervolgens verwerkt in deze bijlage.

  4. Overig

    • Indien nodig stelt de Douane jaarlijks een uitvoeringsplan consumentenproducten op in samenwerking met de VWA. Dit uitvoeringsplan is gebaseerd op gegevens van de VWA.

    • Handhavingscommunicatie met betrekking tot het toezicht op consumentenproducten is de verantwoordelijkheid van de VWA.

  1. b. Afhandeling overtredingen

Bij het vermoeden van een overtreding van de Warenwet raadpleegt de Douane de VWA. De VWA geeft de Douane aanwijzingen voor het verdere optreden. De Douane maakt op verzoek van de VWA een proces-verbaal van bevinding en overdracht op. Een en ander is alleen relevant in gevallen als bedoeld onder 3a2. Als de VWA constateert dat douanewetgeving wordt overtreden verzoekt zij de Douane straf- of bestuursrechtelijk op te treden.

  1. c. Douane-voorschrift

In overleg met de VWA wordt in het douanevoorschrift omschreven hoe de Douane uitvoering geeft aan deze taak. VWA geeft zijn instemming aan de tekst van dit voorschrift.

  1. 4. Planning, evaluatie en verantwoording

  1. a. Doelstellingen en prioritering

Jaarlijks stelt de Douane de omvang van het verwachte toezicht vast voor de taak van deze bijlage en verwerkt deze in het overkoepelende Handhavingsplan Douane. Als gelet op de totaliteit van douanetaken in dit plan en de daarbinnen te stellen prioriteiten wordt verwacht dat de handhavingsinspanning voor consumentenproducten niet of niet volledig kan worden uitgevoerd, wordt dit besproken met de VWA. Afwijking van de bedoelde handhavingsinspanning behoeft toestemming van VWS.

  1. b. Evaluatie en verantwoording

De Douane stelt jaarlijks een evaluatie op over zijn activiteiten voortvloeiend uit het uitvoeringsplan. De Douane, VWS en de VWA bespreken op basis van deze evaluatie periodiek de samenwerking teneinde na te gaan of de afspraken in deze bijlage nog actueel en toereikend zijn en of er knelpunten en wensen zijn ten aanzien van de samenwerking.

  1. 5. Informatie-uitwisseling

  1. a. Horizontaal toezicht en AEO

Partijen consulteren elkaar over bedrijven die afspraken willen maken over horizontaal toezicht of die bij de Douane een certificaat hebben aangevraagd in het kader van de regeling Geautoriseerde Marktdeelnemer/Authorised Economic Operator als bedoeld in artikel 14bis van Verordening 2454/93.

Wanneer partijen over relevante gegevens beschikken die een beletsel kunnen vormen voor het aangaan van een dergelijk convenant c.q. het afgeven van het certificaat delen zij dit elkaar mee. Partijen koppelen aan elkaar terug of het convenant c.q. de certificering tot stand is gekomen of niet.

  1. b. Informatieuitwisseling

De Douane

  • stelt aan VWA desgevraagd voor analyse relevante gegevens beschikbaar uit databestanden en dossiers in relatie tot het binnenbrengen en het in het vrije verkeer brengen van consumentenproducten

  • informeert VWS en/of VWA (afhankelijk van het onderwerp) over wijzigingen van wetgeving, handhavingbeleid, nieuwe trends of nieuw ontstane risico's.

VWS en VWA

  • stellen aan de Douane ten behoeve van risicovinding, risicoanalyse en evaluatie relevante gegevens beschikbaar;

  • informeren de Douane over wijzigingen van wetgeving, handhavingbeleid, nieuwe trends of nieuw ontstane risico's;

  • informeren de Douane over de wijze van afhandeling van overgedragen zaken en het uiteindelijke resultaat daarvan.

  1. 6. Scholing en helpdesk

  1. a. Opleiding en scholing

De Douane is verantwoordelijk voor de inzet van gekwalificeerd personeel voor de uitvoering van de taken die voortvloeien uit deze bijlage. De VWA levert de vakinhoudelijke bijdrage aan de opleiding en scholing van de douanemedewerkers.

  1. b. Helpdeskfunctie

De helpdeskfunctie met betrekking tot het toezicht op de Warenwet wordt vervuld door de VWA.

  1. 7. Overleg en beheer

  1. a. Overleg

Tenminste één keer per jaar vindt overleg plaats tussen betrokken partijen over de handhaving en het toezicht op Warenwet en het functioneren van de samenwerking volgens deze bijlage.

  1. b. Beheer van deze bijlage

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:

De Voedsel en Waren Autoriteit,

Douane:

Landelijk kantoor; team Handhavingsregie, convenantbeheer

   

… …. ………………………[plaats, datum]

… …. ………………………[plaats, datum]

Namens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Namens de Directeur-Generaal Belastingdienst,

Directeur Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie,

Mevr. drs. M. Sonnema

Directeur Vaktechniek en Internationaal Douane,

H.A.M. Maas RA

… …. ………………………[plaats, datum]

Namens de Minister van Economische zaken, Landbouw en Innovatie,

Inspecteur-generaal Voedsel en Waren Autoriteit,

C.W.J. Schreuders