Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

20.08.00 Niet-dierlijke levensmiddelen

9 Bijzondere producten

9.1 BED-producten en Novel-foods

BED staat voor Bijzondere Eet- en Drinkwaren.

BED is een beetje een nichemarkt van de levensmiddelensector. Je moet denken aan producten als voedingssupplementen, babyvoeding, kruidenpreparaten en dergelijke. In diverse van deze producten zitten steeds meer chemische substanties die mensen schade toe kunnen brengen.

In Nederland is de NVWA namens het Ministerie van VWS verantwoordelijk voor de handhaving op deze producten. Ze maken vaak gebruik van de Douane die deze producten tijdens reguliere controles tegenkomen. Het douanelaboratorium constateert vaak afwijkingen op het gebied van de bijzondere eet- en drinkwaren.

Voor de definities wordt verwezen naar het Algemeen Interventiebeleid NVWA.

De gehanteerde beschrijving van het begrip ‘bijzondere eet- en drinkwaar’ is: alle

voedingsmiddelen die:

a) hetzij bedoeld zijn om te voldoen aan bijzondere voedingsbehoeften van bepaalde

doelgroepen, òf

b) waarvan geclaimd wordt dat ze een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van

de consument door toevoeging, niet zijnde vervanging, van specifieke componenten.

Ook producten die door hun samenstelling, etikettering en/of wijze van aanprijzing

onder de strekking van de Geneesmiddelenwet vallen, vallen onder dit

interventiebeleid.

Naar boven

9.1.1 Supplementen en kruidenpreparaten

Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjesbedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Ze bevatten bijvoorbeeld vitamines, mineralen of bioactieve stoffen, zowel apart, zoals in een vitamine C pil, of als combinatie, zoals in een multivitaminepil. Deze synthetische of geïsoleerde vitamines, mineralen of bioactieve stoffen hebben dezelfde werking als de vitamines en mineralen die van nature in eten en drinken zitten. Wel neemt het lichaam de voedingsstoffen in pillen vaak gemakkelijker op dan de voedingsstoffen in eten. In een kruidenpreparaat zijn plantendelen aanwezig.

Naar boven

9.1.2 SARM-producten

SARM staat voor Selectieve Androgeen Receptor Modulatoren. Deze middelen zijn verboden, maar desondanks te koop via internet. Ze zijn populair in het fitness- en bodybuildingcircuit. Volgens de verkopers van deze SARM’s hebben de middelen dezelfde gewenste effecten als anabole steroïden, maar niet de bijwerkingen. Gebruikers kunnen echter ernstige gezondheidsschade oplopen.

Het gaat hier om experimentele middelen, waarvan nog niet duidelijk is of ze geschikt zijn voor gebruik door mensen. Een aantal van deze middelen is wel getest op proefdieren. De te koop aangeboden preparaten bevatten bevatten vaak grotere hoeveelheden SARM’s dan de doses die nu in proefdieronderzoek en humane trials worden beproefd.

Er zijn ernstige bijwerkingen gemeld na gebruik van SARM’s, zoals leverfalen, nierfalen, hoge bloeddruk, haarverlies, huiduitslag, impotentie, agressie en verslechterd zicht. De gezondheidseffecten van SARM’s op de lange termijn zijn onbekend.

Naar boven

9.1.3 Novel Foods (VO 2015/2283)

Nieuwe voedingsmiddelen mogen in de EU alleen in de handel worden gebracht en in levensmiddelen voor menselijke consumptie worden gebruikt als ze zijn opgenomen op een Unielijst van nieuwe voedingsmiddelen die in de Unie in de handel mogen worden gebracht (=- de Unielijst). Door middel van een uitvoeringshandeling is een Unielijst vastgesteld door de Commissie in Brussel. In die lijst staan de krachtens Vo 258/97 reeds toegelaten of aangemelde nieuwe voedingsmiddelen, met inbegrip van de eventuele bestaande toelatingsvoorwaarden. Deze lijst is transparant en eenvoudige te raadplegen.
De BED-producten en Novel Foods mogen alleen op verzoek van de NVWA in bewaring worden genomen. Raadpleeg altijd uw technisch coach, ReVaCo VGEM en/of BFC-er.
Na dit contact kan een melding gedaan worden via: douanemeldingen-BED@nvwa.nl

Naar boven

9.1.4 Paddenstoelen

Zendingen wilde paddenstoelen uit bepaalde landen van meer dan 10 kg vers product of het equivalent daarvan moeten aan een stelselmatige bemonstering en analyse worden onderworpen. Deze controles worden verricht door de NVWA.

Naar boven

9.2 Japan/Fukushima

De Europese Commissie heeft nadere bepalingen vastgesteld betreffende de voorwaarden voor het in het vrije verkeer brengen van levensmiddelen en diervoeders van oorsprong uit of verzonden vanuit Japan ingevolge het ongeluk in de kerncentrale van Fukushima. Met deze bepalingen worden de bestaande controlemaatregelen van Vo (Euratom) 3954/87 aangescherpt. De bepalingen houden onder andere in:

  • een beperking van de plaatsen waar de goederen in de Unie in het vrije verkeer mogen worden gebracht

  • de overlegging van een uitvoercertificaat

  • verplichte bemonstering en analyse.

Voor de goederen die vallen onder de Vo 2016/6 is de Douane aangewezen om te controleren of bij het brengen in het vrije verkeer een voorgeschreven geviseerde verklaring voorhanden is. Met deze verklaring toont de aangever aan dat de goederen alle vereiste controles hebben gehad. De verifiërend ambtenaar controleert dit in het VGC systeem van de NVWA .

Goederen uit aangewezen gebieden in Japan worden door middel van een tariccode (die toegevoegd is aan de betreffende goederencode) onderscheiden.

Voor de onder deze verordening vallende goederen zijn 3 bescheidcodes in het tarief opgenomen, namelijk:

C054 Verklaring betreffende de invoer in de Europese Unie van levensmiddelen en diervoeders van oorsprong uit of verzonden vanuit Japan. Y045 Producten die Japan verlieten voor 28 maart 2011. Y928 De aangegeven goederen vallen niet onder Uitvoeringsverordening (EU) nr. 2016/6 van de Commissie.

Naar boven

9.2.1 C054

C054

Als de bescheidcode C054 is vermeld, moet de aangever in het bezit zijn van de verklaring van de Japanse autoriteiten (bijlage bij Vo. (EU) nr.2016/6 en de verklaring van de NVWA dat de voorgeschreven officiële controles zijn uitgevoerd en de resultaten goed waren (GGB-D in VGC). Het niet aanwezig zijn van de verklaring van de Japanse autoriteiten hoeft geen beletsel te zijn om de goederen vrij te geven mits de aangever wel beschikt over de verklaring van de NVWA. Als de verklaring van de NVWA ontbreekt kunnen de goederen niet worden vrijgegeven en moet contact worden opgenomen met de NVWA. De goederen kunnen pas worden vrijgegeven als de NVWA een verklaring afgeeft.

Naar boven

9.2.2 Y045

Y045

Als de bescheidcode Y045 is vermeld moet de aangever aantonen dat de aangegeven goederen voor 28 maart 2011 Japan hebben verlaten.

Als niet (afdoende) kan worden aangetoond dat de goederen voor 28 maart 2011 Japan hebben verlaten, wordt contact opgenomen met de NVWA. De goederen kunnen niet worden vrijgegeven, tenzij de NVWA een verklaring af geeft dat de voorgeschreven officiële controles zijn uitgevoerd en de resultaten goed waren.

Naar boven

9.2.3 Y928

Y928

Als de bescheidcode Y928 is vermeld moet worden vastgesteld of de betrokken goederen op de aangifte buiten de werkingssfeer van Vo. (EU) nr. 2016/6 vallen. De verordening is van toepassing op alle producten die: (Bij twijfel dient contact opgenomen te worden met de NVWA.)

  • onmiddellijk of na verwerking voor menselijke consumptie bestemd zijn.

  • uitsluitend voor dierlijke voeding bestemd zijn.

Als blijkt dat de goederen wel onder de werkingssfeer van de verordening vallen wordt eventueel een bekeuring ingesteld wegens het doen van een onjuiste aangifte. De goederen kunnen pas worden vrijgegeven als de NVWA een verklaring afgeeft dat de voorgeschreven officiële controles zijn uitgevoerd en de resultaten goed waren.

Naar boven

9.3 Keukengerei van polyamide of melamine

Vo. 284/2011 stelt eisen aan keukengerei van polyamide of melamine dat vanuit China of Hongkong in de EU wordt gebracht. Deze goederen zijn op zich niet gevaarlijk als product en vallen daarom niet onder productveiligheid. Bij het langdurig verwarmen van deze producten kunnen stoffen vrijkomen die een gevaar voor de gezondheid zijn doordat deze stoffen zich kunnen mengen met, of hechten aan, voedsel.

Deze goederen worden aangemeld in het VGC systeem van de NVWA. In China of Hongkong is een analyse rapport opgemaakt in een bevoegd laboratorium. De NVWA beslist of voor deze goederen een monstername verplicht is. Aangezien deze monstername erg ingrijpend is, mag dit onder begeleiding van een NCTS verlegd worden naar een zelfgekozen locatie, mits deze onder douanetoezicht staan. De aangifte voor het in het vrije verkeer brengen mag pas gedaan worden, nadat bekend is of de goederen voldoen aan de Europese maatstaven.

Naar boven

9.3.1 C060/Y046

Naar boven

C060

Deze code staat voor de ‘verklaring importeur’ en het analyserapport. In plaats daarvan controleren wij het GDB in VGC. Hierin staan deze bescheiden vermeld. In Nederland heeft de NVWA omwille van de uniformiteit gekozen om een GDB in het VGC systeem op te maken, ook in gevallen waarin de verordening dit niet eist.

Y046

Deze code geeft aan dat de aangever vindt dat het product niet onder Vo 284/2011 valt.