Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

14.10.00 Douanestatus

4 Toegelaten Afgever T2L(F)

4.1 Algemeen

Dit hoofdstuk beschrijft de bepalingen die betrekking hebben op het zelf mogen afgeven van bewijzen van douanestatus van Uniegoederen. Het gaat hier om het T2L of T2LF, douanemanifest, de factuur (vanaf 15.000 EUR) en het vervoersdocument. Bij deze vereenvoudiging viseert en registreert de Douane de bewijzen van douanestatus van Uniegoederen niet. Dit is op grond van de vergunning voorbehouden aan de vergunninghouder.

(artikel 153, lid 2 DWU; artikel 128 GVo.DWU)

De vergunning om een T2L(F), hetzij een factuur of vervoersdocument te mogen gebruiken als bewijs van douanestatus van Uniegoederen door de vergunninghouder heeft grote raakvlakken met de reguliere invulling en behandeling van deze bewijzen door de Douane. Deze behandeling door de Douane is opgenomen in hoofdstuk 2 en 3 van dit onderdeel van het handboek Douane. Dit hoofdstuk beschrijft de afwijkingen ten opzichte van die behandeling.

De vergunning om een douanemanifest te mogen gebruiken als bewijs van douanestatus van Uniegoederen door de vergunninghouder heeft grote raakvlakken met de vergunning voor het onderhouden van een lijndienst. Deze bepalingen zijn opgenomen in paragraaf 2.3 van dit onderdeel van het Handboek Douane. Vergunningsvoorwaarden vanuit die regeling zijn van overeenkomstige toepassing op de vergunning om zelf een douanemanifest te mogen afgeven als bewijs van Uniestatus.

Let op!

Bij de vervoersmodaliteiten per spoor, door de lucht en over zee hebben de bepalingen over douanestatus een groot raakvlak met de bepalingen over douanevervoer. Voor douanevervoer wordt verwezen naar de volgende onderdelen van dit Handboek:

[14.46.00 Vereenvoudigde procedures douanevervoer per spoor];

[14.47.00 Vereenvoudigde procedures douanevervoer door de lucht];

[14.48.00 Vereenvoudigde procedures douanevervoer over zee].

Let op!

Het is niet mogelijk om de bewijzen van douanestatus van Uniegoederen achteraf af te geven op grond van de vergunning toegelaten afgever T2L(F).

Naar boven

4.2 Voorwaarden voor afgifte vergunning Toegelaten Afgever T2L(F)

4.2.1 Algemeen

Om in het bezit te komen van een vergunning toegelaten afgever T2L(F) moet een persoon aan de volgende voorwaarden voldoen. Hij moet:

  • in de Unie zijn gevestigd.

  • geen ernstige of herhaalde overtreding van de douanewetgeving en belastingvoorschriften en geen strafblad met zware misdrijven in verband met diens economische activiteit (d.w.z. in verband met de werking van deze regeling) hebben begaan.

  • zijn handelingen en goederenbeweging onder controle hebben.

  • een handels- en/of vervoersadministratie hebben die een doelmatige douanecontrole goed mogelijk maakt.

  • regelmatig het bewijs van douanestatus van Uniegoederen afgeven

(artikel 39, letters a en b en artikel 153, lid 2 DWU; artikel 128 GVo.DWU)

De facilitering voor de afgifte van een bewijsmiddel door een toegelaten afgever T2L(F) is alleen van toepassing op bewijsmiddelen betreffende de douanestatus van Uniegoederen die zijn afgegeven in de lidstaat die de afgifte van dat bewijsmiddel heeft toegestaan. De toegelaten afgever van het T2L of T2LF registreert het bewijs van de douanestatus van Uniegoederen uiterlijk bij verzending van de goederen.

(artikel 200 bis UVo.DWU)

Naar boven

4.2.2 Bevoegde douaneautoriteit

Als de hoofdadministratie voor douanedoeleinden van de aanvrager van de vergunning toegelaten afgever T2L(F) zich in Nederland bevindt of toegankelijk is, en waar de economische activiteit plaatsvindt die betrekking heeft op deze regeling is gelegen in Nederland, kan de persoon de aanvraag in Nederland indienen. Dit doet hij bij de inspecteur die bevoegd is over deze plaats. Het gaat bij deze vergunning alleen om een nationale werking: het vervullen van formaliteiten bij het afgeven van het bewijs van de douanestatus van Uniegoederen.

De vergunning dient te worden aangevraagd via het EU Trader Portal en zal worden afgegeven via het systeem CDMS.

(artikel 22, lid 1 DWU; artikel 128, lid 3 GVo.DWU)

Naar boven

4.2.3 In de vergunning op te nemen bepalingen

In een vergunning tot het zelf afgeven van een bewijs van douanestatus van Uniegoederen neemt de inspecteur bepalingen op die betrekking hebben op:

  • de voorwaarden waaronder de vergunninghouder het bewijs mag gebruiken;

  • de manier waarop de vergunninghouder de bewijzen op een douanemanifest, factuur of vervoersbewijs geldig maakt of laat maken. Dit kan op de volgende manieren:

    • het kantoor van vertrek viseert vooraf een aantal bewijzen op overeenkomstige wijze als beschreven in hoofdstuk 3 van dit onderdeel van het Handboek Douane;

    • de vergunninghouder kan toestemming krijgen om zelf een stempelafdruk van een door de douaneautoriteiten aanvaarde metalen stempel te plaatsen. Het model van deze stempel is opgenomen in [ bijlage 72-04, Deel II, Hoofdstuk II] UVo.DWU;

    • ook is het mogelijk dat deze stempel wordt voorgedrukt op het formulier. De drukkerij die het formulier vervaardigt, moet wel gemachtigd zijn tot het voordrukken van deze stempel;

    • de douane kan ook toestemming verlenen voor het afdrukken van de speciale stempel via het geautomatiseerd systeem van de vergunninghouder;

    • of de vergunninghouder vrijgesteld is van ondertekening;

    • de wijze van archiveren en dossiervormen door de vergunninghouder;

    • de wijze waarop en de termijn waarbinnen de vergunninghouder het kantoor van vertrek inlicht van de voorgenomen verzending van de Uniegoederen;

    • goederen of vervoerswijzen die eventueel worden uitgesloten van de vereenvoudigingen ten aanzien van de afgifte van het bewijs van douanestatus van Uniegoederen.

  • de manier waarop de vergunninghouder de bewijzen T2L of T2LF controleert en administreert met gebruikmaking van het systeem PoUS.

(artikel 128 bis en artikel 128 ter GVo.DWU)

Naar boven

4.3 Procedure gebruik vergunning toegelaten afgever T2L(F)

4.3.1 Geldig maken bewijzen van douanestatus van Uniegoederen

De procedure voor het geldig maken van bewijzen van douanestatus van Uniegoederen op een douanemanifest, factuur of vervoersbewijs is als volgt:

  • Tenzij de Douane de bewijzen vooraf heeft geviseerd, schrijft de vergunninghouder het betreffende bewijs in zijn vergunning administratie in en voorziet dit van een volgnummer uit het hiervoor opgestelde register.

  • De vergunninghouder moet uiterlijk op het tijdstip van verzending van de Uniegoederen op het bewijs of in geval van gebruik van het formulier T2L of T2LF in het vak ‘Controle door het kantoor van vertrek’ de volgende informatie vermelden:

    • de naam van het bevoegde douanekantoor

    • de datum waarop het document is opgemaakt

    • een van de volgende vermeldingen:

      • Toegelaten Afgever

      • Zugelassener Versender

      • Authorised consignor

      • Expéditeur agréé

  • Indien de toegelaten afgever T2L(F) het bewijs niet hoeft te ondertekenen plaats hij één van de volgende vermeldingen op het bewijs van douanestatus:

    • van ondertekening vrijgesteld

    • Freistellung von der Unterschriftsleistung

    • signature waived

    • dispense de signature


In de douanewetgeving is geen definitie opgenomen van ‘uiterlijk op het tijdstip van verzending’. ‘Uiterlijk op het tijdstip van verzending’, is voor deze toepassing het tijdstip waarop de goederen de locatie verlaten die is opgenomen in de vergunning toegelaten afgever T2L(F).

Het geldig maken van bewijzen van douanestatus van Uniegoederen in de vorm van een T2L of T2LF gebeurt door middel van het verkrijgen van het MRN vanuit het systeem PoUS.

Naar boven

4.3.2 Procedure vertrek van de goederen

De procedure voor het vertrek van de goederen verloopt in principe als volgt:

  1. De vergunninghouder meldt het voorgenomen vertrek van de goederen. Hij doet dat op de wijze zoals dit is voorgeschreven in de vergunning bij het kantoor dat daarvoor in de vergunning is aangewezen.

  2. Wanneer een kennisgeving bij u als ambtenaar op het kantoor van vertrek wordt gedaan, doet u het volgende:

    Beoordeel of controle nodig is.

    Controleer de goederen. Dit kan een vooraf aangekondigde controle zijn, maar het is ook mogelijk om de goederen steekproefsgewijs, zonder aankondiging te controleren. Er wordt vaak met de vergunninghouder afgesproken dat de goederen verder mogen worden vervoerd, als binnen een bepaalde tijd geen controle plaatsvindt. Dit is vastgelegd in de vergunning.

Naar boven