Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

1.00.00 Algemeen wettelijk kader en inleiding

1 Europese EMCS gerelateerde wetgeving

De wetgeving van de Europese Unie over EMCS is opgenomen in verordeningen en richtlijnen.

Naar boven

1.1 Verordeningen en richtlijnen

Een verordening heeft een algemene strekking, is verbindend in al zijn onderdelen en rechtstreeks toepasbaar in elke lidstaat. Rechtstreekse toepasbaarheid houdt in dat bepalingen van een verordening rechten en plichten scheppen voor de communautaire instellingen, nationale overheidsorganen en particulieren, met voorbijgaan aan de nationale wetgeving. Bijvoorbeeld de Gedelegeerde Verordening (EU) 2022/1636 van de Commissie van 5 juli 2022 tot aanvulling van Richtlijn (EU) 2020/262 van de Raad door vaststelling van de structuur en de inhoud van de in het kader van de overbrenging van accijnsgoederen uitgewisselde documenten.

Een richtlijn bindt lidstaten alleen aan het resultaat dat ermee wil worden bereikt. Een richtlijn moet in nationale wetgeving worden omgezet en is niet rechtstreeks toepasbaar.

Naar boven

1.2 Richtlijn (EU) 2020/262

De Richtlijn 2020/262 bevat de algemene regels over de heffing van accijns en behandelt onderwerpen die van toepassing zijn op alle accijnsgoederen, waaronder de procedures van het EMCS. Deze verplichting is uit de richtlijn overgenomen in onze nationale accijnswetgeving. Deze richtlijn introduceert onder andere: de gecertificeerde afzender (GCA) en de gecertificeerde geadresseerde (GCG). Deze vergunningen worden verstrekt aan de bedrijven die handelen in accijnsgoederen die in de lidstaat van verzending reeds zijn uitgeslagen tot verbruik (het zgn. veraccijnsd vervoer). Voor deze veraccijnsde goederen geldt dat in de lidstaat van bestemming accijns verschuldigd is door de gecertificeerde geadresseerde (de ontvanger).

Bij het overbrengen met veraccijnsd vervoer wordt gebruik gemaakt van een e-VAD (e-SAD) ofwel een elektronisch vereenvoudigd administratief document.

(e-SAD: electronic simplified administrative document).

Naar boven

1.3 EMCS gerelateerde Verordeningen

In de Uitvoeringsverordeningen worden de te volgen procedures beschreven als het gaat om vervoer onder schorsing van accijns en wederzijdse bestand.

Vervoer onder schorsing van accijns met een e-AD is geregeld via de:

  • Gedelegeerde Verordening 2022/1636 is ter aanvulling van Richtlijn 2020/262 door vaststelling van de structuur en de inhoud van de in het kader van de overbrenging van accijnsgoederen uitgewisselde documenten en vaststelling van een drempelwaarde voor verliezen vanwege de aard van de goederen;

  • Uitvoeringsverordening 2022/1637 stelt de regels vast voor de toepassing van Richtlijn (EU) 2020/262 van de Raad wat betreft het gebruik van documenten voor de overbrenging van accijnsgoederen onder een accijnsschorsingsregeling en de overbrenging van accijnsgoederen na uitslag tot verbruik, en tot vaststelling van het voor het certificaat van vrijstelling te gebruiken formulier;

  • Verordening 3649/92 blijft van toepassing tot en met 31 december 2023 op veraccijnsde overbrengingen van goederen die vóór 13 februari 2023 van start zijn gegaan.

De procedures voor wederzijdse bijstand zijn geregeld via de:

  • Vo 389/2012, deze vormt de juridische basis voor wederzijdse bijstand en samenwerking op het gebied van de accijnzen in het intra EU-verkeer. Deze verordening heeft o.a. betrekking op vervoer onder schorsing van accijns met een e-AD.

  • Uitv.Vo 2016/323. Via deze verordening is de structuur en de inhoud vastgesteld van de documenten voor wederzijdse administratieve bijstand waarbij deze inlichtingen worden doorgeven. Deze berichtgeving wordt verzorgd door de lidstaten;

  • Uitv. Vo 612/2013: over het beheer van het register van marktdeelnemers en belastingentrepots (SEED).

Naar boven