Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

10.00.00 Proces Fysiek Toezicht en Meldkamer Douane

3 Meldkamer Douane

De meldkamer Douane kan met EMCS te maken krijgen wanneer het proces FT een (V)ARC-nummer (e-(V)AD) wil laten controleren op juistheid tijdens het uitvoeren van een vervoerscontrole. Ook kan de meldkamer Douane benaderd worden door het proces FT om bepaalde gegevens te controleren in SEED, indien het vervoer plaats vindt met een nooddocument EMCS. Verder is het mogelijk dat de meldkamer Douane wordt benaderd door een vervoerder, verzender of ontvanger van accijnsgoederen voor het melden van een bijzonder voorval. In dit onderdeel wordt dit verder uitgewerkt.

Naar boven

3.1 Raadplegen EMCS op verzoek Fysiek Toezicht (FT)

Proces Fysiek Toezicht (FT) kan de meldkamer Douane benaderen tijdens het uitvoeren van een vervoerscontrole, waarbij een e-(V)AD (of handelsbescheid met (V)ARC-nummer) is betrokken. Aan de meldkamer Douane kan gevraagd worden om met behulp van EMCS bepaalde gegevens vermeld in een e-(V)AD te controleren op juistheid.

Naar boven

3.2 Raadplegen SEED op verzoek Fysiek Toezicht(FT)

Het proces FT kan de meldkamer Douane ook benaderen om met behulp van SEED bepaalde gegevens te laten controleren indien het vervoer onder schorsing van accijns plaats vindt met één van de nooddocumenten, zoals vermeld in hoofdstuk 2 van onderdeel 6.00.00.

Indien er navraag wordt gedaan naar één van de andere vier papieren nooddocumenten, vermeld in onderdeel 6.00.00, dan kan de meldkamer Douane bepaalde gegevens vermeld in het desbetreffende nooddocument controleren op juistheid m.b.v. SEED.

Naar boven

3.3 Melden “Bijzonder voorval” door een vervoerder of verzender van accijnsgoederen

De meldkamer van de Douane kan ook door een vervoerder, verzender of ontvanger van accijnsgoederen worden benaderd indien er bijvoorbeeld een onregelmatigheid of een ongeluk heeft plaats gevonden waarbij accijnsgoederen zijn gestolen of teloor gegaan. Bepaald zal moeten worden welke vervolgacties er dienen plaats te vinden en door wie.

Let op!

In dit handboek wordt alleen behandeld hoe er dient te worden gehandeld indien het gaat om vervoer zijn onder schorsing van accijns met een e-AD.

Melden ”Bijzonder voorval” buiten kantooruren

Indien zich tijdens het vervoer van accijnsgoederen onder schorsing van accijns met een e-AD of veraccijnsd vervoer met een e-VAD een situatie voordoet waardoor de op het e-AD vermelde gegevens niet meer overeenstemmen met de feitelijke situatie dient de vervoerder, verzender of ontvanger van accijnsgoederen dit als “Bijzonder voorval” te melden bij de Douane.

Tijdens kantooruren dient dit te worden gemeld bij de CUA en buiten kantooruren bij de meldkamer Douane. Zie onderdeel 4.00.00 bij “Melden bijzonder voorval tijdens vervoer” in dit handboek.

De medewerker van de meldkamer Douane dient, als de melding plaats vindt buiten kantooruren, minimaal de volgende gegevens vast te leggen:

  • Wat er precies is gebeurd;

  • Het op het e-(V)AD of handelsbescheid vermelde (V)ARC-nummer;

  • Welke accijnsgoederen er zijn gestolen of teloor gegaan. (welk artikel nummer vermeld in het e-(V)AD en welke hoeveelheid);

  • Op welke datum het bijzonder voorval heeft plaats gevonden;

  • Waar het bijzonder voorval heeft plaats gevonden (plaatsnaam en adres);

  • Welk bewijs het bedrijf/vergunninghouder kan aanleveren (Bijvoorbeeld: Een politierapport, aangifte bij de Politie). Vraag om deze bewijzen te mailen/te overleggen.

Indien de melding bij de meldkamer Douane plaats vindt tijdens kantooruren dient de medewerker van de meldkamer de vervoerder, verzender of ontvanger van accijnsgoederen door te verwijzen naar de CUA.

Invullen, verwerken en insturen formulier “Voorvalverslag”

De medewerker van de meldkamer Douane dient in het formulier “Voorvalverslag”de hierboven ontvangen gegevens te vermelden en dit vervolgens direct te verwerken in EMCS als zijnde een “Bijzonder voorval”.

Het ingevulde formulier “Voorvalverslag” dient ter informatie naar de CUA te worden gemaild. E-mailadres: cua@douane.nl.

Zie ook de onderdelen 4.00.00 en 7.00.00 in dit handboek.

Naar boven