Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

40.02.00 Kernenergiewet

4 Taakverdeling

4.1 Taak Douane

Vergunningplicht

De Douane heeft, voor wat betreft het Unie-buitengrensoverschrijdend goederenverkeer, een toezichthoudende taak ten aanzien van de vergunningplicht. Die vergunningplicht is gebaseerd op artikel 15, onder a, en artikel 29, eerste lid van de Kernenergiewet. Artikel 15, onder a, ziet toe op het binnen of buiten het Nederlands grondgebied (doen) brengen van splijtstoffen en ertsen. Artikel 29, eerste lid, ziet toe op het binnen of buiten het Nederlands grondgebied (doen) brengen van radioactieve stoffen.

De taak van de Douane in het kader van de Kernenergiewet betreft de controle op aanwezigheid van de wettelijk vereiste invoer- en/of uitvoervergunning(en) bij binnenbrengen, invoer, uitvoer, wederuitvoer en uitgaan van splijtstoffen, ertsen en radioactieve (afval)stoffen.

De meldplicht van het onbevoegd bezit hebben van radioactief materiaal, volgend uit artikel 22 en 33 van de Kernenergiewet, bestaat en geldt ook voor Douane, maar valt buiten de Douanetaak zoals die vastgelegd is in bijlage 1 van het convenant met het Ministerie van IenW en de ANVS.

Let op!

De Douane heeft geen toezichtstaak in het kader van de Kernenergiewet ten aanzien van binnenlands vervoer en goederenverkeer tussen de lidstaten van de Unie, waaronder goederenverkeer dat de nationale grens met een buurland dat een Unie-lidstaat is, overschrijdt.

Wel kan de Douane, in het kader van samenwerking en de efficiënte inzet van (specialistische) overheidsmiddelen, op verzoek van een handhavingspartner (die hier een taak in heeft), personeel en/of materiaal beschikbaar stellen ten behoeve van dergelijke controle in het ‘binnenland’.

Detectie door Douane

De Douane gebruikt detectiemiddelen, waaronder detectiepoorten, mobiele en handmatige detectieapparatuur. De Douane zet mobiele en vaste detectiemiddelen in voor detectie van straling bij goederen waarvoor in de aangifte niet is aangegeven dat er sprake is van stralingsgoederen. Wanneer goederen worden gedetecteerd die ioniserende straling afgeven, acteert de Douane afhankelijk van het stralingsprofiel, en volgens een vaste handelswijze, op het detectiealarm en meldt waar nodig de situatie met melding aan de ANVS. Ook kan de uitworp van een risicogericht profiel (op aangifte) aanleiding zijn voor inzet van detectiemiddelen. Specifieke instructies voor de controle zijn dan opgenomen in de controleopdracht.

Let bij de uitvoering van de douanetaak op borging van veilige arbeidsomstandigheden.
Zie hiervoor het handboek Douane Onderdeel 12.20.00, Veiligheid.

Onderzoek van goederen door ANVS

De ANVS reageert altijd op meldingen en zal indien nodig ter plaatse onderzoeken of de wettelijke verplichtingen ten aanzien van de zending worden nagekomen. Zo lang het onderzoek van de ANVS duurt worden de goederen opgehouden door de Douane. Als de ANVS inspecteur beslist de goederen mee te nemen, ontvangt de aangever daarvan een bewijs van de ANVS. De douane maakt een proces-verbaal van bevinding of overdracht op

Gegevensverstrekking

De Douane levert — op verzoek van de ANVS — aan de ANVS gegevens uit databestanden over het binnenbrengen in de Unie, het brengen van niet-Unie goederen in het vrije verkeer van de Unie, het uitvoeren en het uitgaan van goederen uit de Unie van onder de Kew vallende goederen.

Naar boven

4.2 Taak ANVS

De ANVS is verantwoordelijk voor de bestuursrechtelijke en strafrechtelijke handhaving van de wetgeving op het gebied van Kernenergiewet. De ANVS is de enige autoriteit die ladingdragers, verpakkingen en goederen met gedetecteerde straling mag openen ten behoeve van onderzoek.

De ANVS neemt meldingen van zogenaamde fase 3 alarmen aangaande mogelijke aangetroffen stralingsgoederen direct in behandeling en neemt de afhandeling daarvan over van de Douane. Als de ANVS geen maatregelen nodig acht wordt dit aan de Douane medegedeeld. Worden de goederen door de ANVS meegenomen voor verder onderzoek dan deelt de ANVS aan de Douane mee wat de afhandeling zal zijn. De Douane maakt op verzoek van de ANVS een proces-verbaal van bevinding, of overdracht op.

Wanneer voor onderzoek door de ANVS meegenomen goederen rechtstreeks worden teruggegeven aan belanghebbenden, dan zorgt de ANVS er voor dat de betaling van rechten en belastingen geborgd is en stelt de Douane hiervan op de hoogte.

Worden stralingsgoederen overgebracht naar de Covra, of naar een plaats van eindberging, dan borgt de ANVS dat aan de bepalingen en verplichtingen van de DWU en de Adw worden voldaan en stelt Douane hiervan op de hoogte.

Naar boven