Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

40.15.00 Overbrengen en EMCS

8 Overbrengen van accijnsgoederen die zijn uitgeslagen tot verbruik (veraccijnsd vervoer)

8.1 Inleiding

Bedrijven vervoeren ook accijnsgoederen, die in een lidstaat van de Unie zijn uitgeslagen tot verbruik. Dit wordt ook wel veraccijnsd vervoer genoemd. Deze overbrengingen zijn te onderscheiden in:

  • overbrengen binnen Nederland

  • overbrengen vanuit Nederland naar een andere lidstaat

  • overbrengen vanuit een andere lidstaat naar Nederland

  • overbrengen van een plaats in Nederland naar een andere plaats in Nederland, via het grondgebied van een andere lidstaat

  • overbrengen naar een derde land of derdelandsgebied (uitvoer)

In dit hoofdstuk worden deze overbrengingen nader toegelicht.
In hoofdstuk 8 wordt nader ingegaan op de onregelmatigheden die zich bij dat vervoer kunnen voordoen.

Naar boven

8.2 Overbrengen binnen Nederland

Zodra goederen in Nederland tot verbruik zijn uitgeslagen, zijn er geen formaliteiten meer te vervullen zoals bij accijnsgoederen die onder een accijnsschorsingsregeling vallen. Dit is bijvoorbeeld het geval als bier wordt overgebracht van de AGP van een groothandelaar naar een slijterij.

De enige formaliteit waar degene die de goederen bedrijfsmatig vervoert zich moet houden is de beschikking over een herkomstbescheid (WA, artikel 80, UBA, artikel 34 en URA, artikel 54). Zie hiervoor ook onderdeel 60.20.00, Controlebepalingen, van dit Handboek.

Naar boven

8.3 Overbrengen vanuit Nederland naar een andere lidstaat

Indien accijnsgoederen die in Nederland tot verbruik zijn uitgeslagen voor commerciële doeleinden worden overgebracht naar een andere lidstaat, zullen de bepalingen die in de lidstaat van bestemming van kracht zijn moeten worden nageleefd.
De horizontale richtlijn (Richtlijn 2008/118) heeft voorgeschreven dat de lidstaat van bestemming in kennis moet worden gesteld en dat daar zekerheid moet worden gesteld voor de eventueel verschuldigde accijns. De overbrenging van de accijnsgoederen moet plaatsvinden met een zogenoemd Vereenvoudigd administratief geleidedocument, het VAGD (Richtlijn 2008/118, artikel 34).

Overbrengen door particulieren of verkopen op afstand

De accijnsgoederen die worden overgebracht door een particulier voor eigen behoeften is hiervan uitgezonderd (Richtlijn 2008/118, artikel 32). Voor de overbrenging in het kader van de zogenoemde 'Verkopen op afstand' is een aparte regeling vastgesteld (Richtlijn 2008/118, artikel 36). In onderdeel 70.20.00, Reizigersbagage en onderdeel 30.40.00, Verkopen op afstand, van dit handboek worden deze situaties nader toegelicht.

Teruggaaf bij overbrenging vanuit Nederland

Als veraccijnsde goederen vanuit Nederland worden overgebracht naar een andere lidstaat, gelden, naast de verplichting de goederen over te brengen met een VAGD of commercieel document, nog andere voorwaarden om voor teruggaaf van accijns in aanmerking te komen.
Zie voor meer informatie over deze voorwaarden onderdeel 50.20.00, Teruggaven, van dit Handboek.

Naar boven

8.4 Overbrengen vanuit een andere lidstaat naar Nederland

Het vervoer van tot verbruik uitgeslagen accijnsgoederen tussen de andere de lidstaten van de Unie en Nederland gaat gepaard met een aantal formaliteiten (WA, artikel 2e, lid 3), tenzij:

  • de goederen worden vervoerd door een particulier en zijn bestemd voor zijn eigen behoefte (WA, artikel 2d). In onderdeel 70.20.00, Overbrengen door particulieren, van dit handboek wordt hierop nader ingegaan.

  • er sprake is van Verkopen op afstand aan particulieren (WA, artikel 2f). In onderdeel 30.40.00, Verkoper op afstand, van dit handboek wordt hierop nader ingegaan).

Deze paragraaf behandelt de volgende onderwerpen:

  • melden van het vervoer en zekerheid stellen in Nederland

  • vereenvoudigd administratief geleidedocument (VAGD)

  • commercieel document

  • invulling VAGD en commercieel document

  • behandeling exemplaren 2 en 3 van het VAGD in lidstaat van bestemming

Naar boven

8.4.1 Melden van en zekerheidstellen voor de accijnsgoederen

De persoon in Nederland die belastingplichtige wordt omdat hij de accijnsgoederen voor commerciële doeleinden voorhanden krijgt, moet de inspecteur, voordat de accijnsgoederen worden overgebracht in kennis stellen en zekerheid stellen (WA, artikel 2e, lid 1 en 4 en UBA, artikel 6, lid 2). Dit is meestal de toekomstige ontvanger van de goederen. Dit melden dienst plaats te vinden bij de Centrale Unit Accijns (CUA) in Emmen. De CUA bepaald of er zekerheid moet worden gesteld, en zo ja, hoe hoog die zekerheid is.

Naar boven

8.4.2 Vereenvoudigd administratief geleidedocument (VAGD)

Het accijnsdocument dat moet worden gebruikt bij overbrenging van veraccijnsde goederen van een andere lidstaat van de EU naar Nederland is het Vereenvoudigd administratief geleidedocument of VAGD (Verordening 3649/92, artikel 1 en 2; zie voor het model van het VAGD de bijlage bij deze verordening).

Het VAGD bestaat uit drie exemplaren met de volgende bestemming:

  • exemplaar 1: de administratie van de verzender van de goederen

  • exemplaar 2: vergezelt de goederen tijdens het vervoer en wordt door de ontvanger bewaard

  • exemplaar 3: vergezelt de goederen ook en wordt door de ontvanger daarvan aan de leverancier teruggezonden, als deze in vak 15 van het VAGD heeft aangegeven het exemplaar terug te willen ontvangen. De leverancier kan exemplaar 3 als ontvangstbewijs gebruiken bij een eventueel verzoek om teruggaaf in zijn lidstaat.

Naar boven

8.4.3 Commercieel document

Artikel 2, lid 2 van de Verordening 3649/92 staat het gebruik van commerciële documenten (bijvoorbeeld een factuur) toe in plaats van het VAGD. De voorwaarden hiervoor zijn:

  • dat er bij de gegevens op het commercieel document een verwijzing wordt gemaakt naar het vaknummer van het VAGD dat daarmee correspondeert en

  • dat op het commercieel document de aanduiding staat ‘Vereenvoudigd geleidedocument (accijnsgoederen) voor belastingcontroledoeleinden’ (Verordening 3649/92, artikel 3)

Naar boven

8.4.4 Invulling van het VAGD en van het commercieel document

Het VAGD moet worden ingevuld volgens de aanwijzingen op de achterzijde van exemplaar 1 van het VAGD (Verordening 3649/92, artikel 2, lid 1). Een commercieel document moet dezelfde gegevens bevatten als het VAGD (Verordening 3649/92, artikel 2, lid 2).

Naar boven

8.4.5 Behandeling exemplaren 2 en 3 in lidstaat van bestemming

Als accijnsgoederen met een VAGD of een commercieel document worden overgebracht, is de accijns betaald in de lidstaat van vertrek. De belanghebbende, meestal de verzender, zal deze accijns hebben teruggevraagd of later willen terugvragen.

De lidstaat van vertrek zal de accijns niet eerder teruggeven dan nadat de accijns in de lidstaat van bestemming is geheven. De geadresseerde van de goederen zal dan ook aan de Douane verzoeken om het exemplaar 3 van het VAGD of van het commercieel document te waarmerken. De CUA doet dit in vak B en verklaart daarmee dat in de lidstaat van bestemming de accijns is betaald. Dit mag niet eerder dan nadat de Nederlandse accijns is voldaan op aangifte. Hiervoor moet een dagaangifte worden gedaan.

Na aftekening moet de ontvanger van de goederen exemplaar 3 van het VAGD terugsturen naar de verzender.

Zie voor meer informatie over de heffing van de accijns onderdelen 20.10.00, Belastbare feiten, en 20.20.00, Heffing en voldoening, van dit Handboek.

Naar boven

8.5 Overbrengen van een plaats in Nederland naar een andere plaats in Nederland via het grondgebied van een andere lidstaat

Dit vervoer wordt ook wel hoefijzerverkeer of cabotage genoemd. Het vindt bijvoorbeeld plaats als in Nederland veraccijnsde goederen moeten worden overgebracht naar Zeeuws-Vlaanderen en de vrachtauto via België rijdt.

De verzender van de goederen moet een VAGD of commercieel bescheid opmaken (UBA, artikel 6a, lid 1); zie voor meer informatie hierover § 9.3.3.

Meldingen genoemd in artikel 6a, lid 2 en 3 van het UBA kunnen bij vertrek ook passief plaatsvinden, doordat de verzender exemplaar 1 van het VAGD of commercieel bescheid in zijn administratie opneemt. De melding bij aankomst wordt gedaan doordat de geadresseerde het door hem afgetekende exemplaar 2 in zijn administratie opneemt.

Naar boven

8.6 Overbrengen naar een derde land of derdelandsgebied (uitvoer)

Accijnsgoederen die zijn uitgeslagen tot verbruik kunnen ook naar een derde land of derdelandsgebied worden overgebracht. De accijnswetgeving kent hiervoor geen speciale regels. De regels die gelden bij de uitvoer van goederen zoals die zijn opgenomen in de douanewetgeving zijn wel van toepassing. Zie hiervoor het Handboek Douane, onderdeel 20.00.00, Uitvoer.

De accijns die in Nederland is betaald voor goederen die naar een derde land zijn overgebracht, kan worden teruggevraagd. Zie voor de voorwaarden hiervoor onderdeel 50.20.00, Teruggaven, van dit Handboek.

Naar boven