Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

20.11.00 Katten- en hondenbont

1 Doel van het voorschrift

1.1 Doel van het voorschrift

In de ogen van de Unie-burgers zijn honden en katten gezelschapsdieren. Het dragen en handelen in bont en bontproducten ervan worden niet acceptabel geacht op grond van de Europese normen en waarden. De consumenten in de Unielidstaten hebben hun verontrusting duidelijk gemaakt. De Europese Commissie heeft wetgeving gemaakt door het verbieden van het op de Unie-markt afzetten van producten die honden- en kattenbont bevatten en de im- en export ervan.

Honden- en kattenbont kan gebruikt worden als vervanger voor andere bontsoorten omdat het goedkoper is. Het gevolg van een Unie-verbod is ook om oneerlijke en misleidende praktijken te voorkomen.

In de wetgeving wordt het in de handel brengen, de invoer in en de uitvoer uit de Unie van katten- en hondenbont en van producten die dergelijk bont bevatten, verboden.

De wetgeving biedt geen mogelijkheden voor de lidstaten om van de in die verordening gestelde verbodsbepalingen af te wijken. Het Ministerie LNV kan dus geen ontheffing verlenen of een vergunning verstrekken voor de in- of uitvoer van honden- en kattenbont of producten die een dergelijk bont bevatten.

Naar boven