Douane-entrepot

Onder de regeling Douane-entrepot kunt u niet-Uniegoederen opslaan in ruimten of op andere locaties die de Douane heeft goedgekeurd en die onder douanetoezicht staan.

U mag de goederen voor onbepaalde tijd opslaan, totdat de goederen:

  • worden geplaatst onder een volgende douaneregeling
  • worden vernietigd
  • het douanegebied van de Unie verlaten

U hoeft voor de goederen geen invoerrechten en andere heffingen te betalen. Ook hoeft u zich niet te houden aan handelspolitieke maatregelen, voor zover deze niet verbieden dat de goederen het douanegebied binnenbrengen of uitgaan. Dit kan voor u economisch voordeel hebben. U kunt het douane-entrepot bijvoorbeeld ook gebruiken als distributiecentrum.

Aanvragen vergunning

Als u een opslagruimte wilt beheren, dan hebt u een vergunning nodig. Die vraagt u aan via het EU Trader Portal. Meer informatie hierover staat in de 'Invulinstructie EU Trader Portal – Vergunning douane-entrepot (CWP)'.

Let op!

Douanevergunningen bieden faciliteiten waaraan de Douane voorwaarden verbindt. Zo stellen we eisen aan uw administratieve organisatie en interne beheersing. Wij verlenen alleen een vergunning als u aan de vergunningsvoorwaarden kan voldoen. Ook moet u zekerheid stellen. Soms is dit een borgsom.

Bereid u daarom goed voor, voordat u een vergunning aanvraagt. Lees meer hierover bij 'Voordat u een vergunning bij de Douane aanvraagt'.

Meer informatie

Lees meer over deze vergunning in de 'Toelichting en algemene voorwaarden' en in het Handboek Douane.

Grensoverschrijdende vergunning

U kunt ook een grensoverschrijdende vergunning aanvragen voor de regeling Douane-entrepot. Meer informatie hierover vindt u bij het Expertisecentrum Grensoverschrijdende Vergunningen (ECGOV).

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.