ICS2: Nieuw proces Binnenbrengen van luchtvracht vanaf 1 maart 2023

Importeert u via de lucht goederen van buiten de EU naar de Europese Douane Unie? Het proces binnenbrengen verandert. Vanaf 1 maart 2023 doet u uw aangifte van binnenbrengen volgens het Import Control System 2 (ICS2).

Wat is het Import Control System 2 (ICS2)?

ICS2 is het geautomatiseerde proces van binnenbrengen dat geldt voor de hele EU. Dit proces bewaakt de veiligheid van de buitengrens. De Europese Commissie wil de kwaliteit van de data verhogen, zodat vooraf een betere risicoanalyse kan worden gedaan. Automatisering van het proces moet er ook voor zorgen dat gegevens beter kunnen worden uitgewisseld tussen de EU-lidstaten.

Wat verandert er voor u?

De melding Aankomst Notificatie (NA) en de Summiere Aangifte Binnenbrengen (ENS) doet u vanaf 1 maart 2023 in de Shared Trader Interface (STI). Voor beide aangiften zijn nieuwe systeemspecificaties beschikbaar.

Vraag uw softwareleveranciers hoe u zich hierop voorbereidt. De Nationale Helpdesk Douane blijft het aanspreekpunt bij vragen en voor ondersteuning bij de geautomatiseerde processen.

Waarom deze verandering?

Deze wijzigingen zijn het gevolg van de nieuwe Europese douane wetgeving (DWU). Op deze manier wordt stap voor stap het proces van binnenbrengen in de hele EU gelijkgetrokken. Om te beginnen voor binnenbrengen van goederen in de 1e EU-luchthaven van binnenkomst.

  • Meer informatie leest u op 'UCC - Work Programme' (alleen in het Engels), de pagina van de Europese Commissie.

Planning ingaan nieuwe systeemspecificaties ICS2

Testvoorziening beschikbaar: 1 juli 2022 t/m 14 februari 2023
Ingangsdatum nieuw proces: 1 maart 2023

Om de berichtuitwisseling voor de ENS en de NA via de STI te testen is vanaf 1 juli 2022 een testvoorziening beschikbaar voor softwareleveranciers.

Technische informatie

De nieuwe systeemspecificaties voor de ENS en de NA in de 1e luchthaven van binnenkomst in de STI, zijn onderdeel van de nieuwe ICS2 Harmonized Trader Interface (ICS2-HTI).

Deze systeemspecificaties (ICS2-HTI) zijn gepubliceerd in de openbare, online community 'ICS 2 Release 2: air cargo general, postal and express pre-arrival'. U vindt ze in de mappen:

  • ICS2 Common Functional System Specifications
  • ICS2 Common Technical System Specifications

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.