Hoe machtigt u iemand?

U machtigt iemand in 3 stappen:

  1. U vraagt een machtiging aan.
  2. U ontvangt binnen 5 werkdagen een brief met een machtigingscode. Deze code geeft u aan de persoon die u wilt machtigen. Bij het aangifte doen logt de persoon die uw aangifte doet in met zijn eigen DigiD. Daarna activeert hij de machtiging met de machtigingscode
  3. Als de machtiging is geactiveerd, ontvangt u een bevestigingsbrief van DigiD. Controleer de gegevens in deze brief. Kloppen de gegevens niet? Neem dan contact op met DigiD.

Let op!

Een DigiD-machtiging is geldig voor 1 aangiftejaar. Doet iemand anders verschillende jaren achter elkaar voor u aangifte inkomstenbelasting? Dan moet u die persoon ieder jaar opnieuw machtigen.

Hoe vraagt u een machtiging aan?

Dit kan via machtigen.digid.nl. Ook de persoon die u helpt, kan op deze manier een machtiging aanvragen.

Samen iemand machtigen?

Wilt u iemand machtigen om de aangifte van u en uw fiscale partner te doen? Dan vraagt u ieder een machtiging aan.

Wanneer kunt u DigiD Machtigen niet gebruiken?

U kunt DigiD Machtigen niet gebruiken, als u uw aangifte op papier laat doen. Dan ondertekent u zelf uw aangifte. Uw vertegenwoordiger, accountant of belastingconsulent kan dat ook doen namens u nadat u hem schriftelijk hebt gemachtigd. Ook kunt u DigiD Machtigen niet gebruiken als u als buitenlands belastingplichtige online aangifte wilt laten doen (C-aangifte).

U houdt de controle

U kunt op elk moment een overzicht opvragen met uw aangevraagde en geactiveerde machtigingen. Ook kunt u machtigingen intrekken. Log daarvoor in met uw DigiD op machtigen.digid.nl. Hebt u geen DigiD? Bel dan de DigiD helpdesk: 088 - 123 65 55, bereikbaar maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur.

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.