Tariefsverhoging

Bij een tariefsverhoging kunt u door de overgangsregeling in aanmerking komen voor het oude, lagere tarief. Dit kan alleen als de RDW het kenteken heeft afgegeven vóór de tariefsverhoging, en de tenaamstelling plaatsvindt binnen 2 maanden na de datum van de tariefsverhoging.

Hieronder staan voorbeelden van situaties die kunnen voorkomen.

Voorbeeld: U bent particulier of ondernemer die aangifte doet en de bpm betaalt

U bent een particulier of ondernemer en u hebt vóór de datum van de tariefsverhoging aangifte gedaan en de bpm betaald volgens het oude tarief. Vond de tenaamstelling plaats binnen de periode van 2 maanden na de tariefswijziging? Dan hebt u tegen het juiste bpm-tarief aangifte gedaan en betaald.

Vindt de tenaamstelling plaats ná de periode van 2 maanden na de tariefsverhoging? Dan kunt u geen aanspraak meer maken op de overgangsregeling. U hebt in dat geval ten onrechte betaald tegen het oude tarief. U krijgt van ons een naheffing voor de bpm die u te weinig hebt betaald.

Voorbeeld: U bent een parallelimporteur die periodiek achteraf de bpm op aangifte betaalt

U bent een parallelimporteur en u hebt het bruto bpm-bedrag voor de auto of motor laten vaststellen bij een bpm-aangiftepunt.

Heeft de tenaamstelling plaatsgevonden binnen 2 maanden na de tariefsverhoging? Dan is het bruto bpm-bedrag tegen het juiste bpm-tarief vastgesteld.

Heeft de tenaamstelling plaatsgevonden later dan 2 maanden na de tariefswijziging? Pas dan in uw aangifte het nieuwe, hogere tarief toe. Het bruto bpm-bedrag moet worden gecorrigeerd. U meldt dit in een bijlage bij uw aangifte.

Voorbeeld: U bent een (officiële) importeur die periodiek achteraf de bpm op aangifte betaalt

U bent een importeur en u stelt zelf het bruto bpm-bedrag vast voor de auto's en motoren.

Heeft de tenaamstelling plaatsgevonden binnen 2 maanden na de tariefsverhoging? Dan kunt u het bruto bpm-bedrag vaststellen volgens het oude, gunstige tarief.

Heeft de tenaamstelling plaatsgevonden later dan 2 maanden na de tariefsverhoging? Dan moet u in uw aangifte het nieuwe, hogere tarief toepassen. In dat geval moet het bruto bpm-bedrag worden gecorrigeerd. U meldt dit in een bijlage bij uw aangifte.


 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.