Kampeerauto

Een kampeerauto is voor de bpm een personenauto.

Inrichtingseisen kampeerauto

Een kampeerauto moet aan de volgende inrichtingseisen voldoen:

 • De binnenruimte moet een rechthoekig blok kunnen bevatten met een hoogte van ten minste 170 cm over een lengte van ten minste 200 cm en over een breedte van ten minste 90 cm.
 • De binnenruimte is de ruimte achter de bestuurders- en bijrijderszitplaats, waarin de faciliteiten vast moeten zijn aangebracht.
 • De binnenruimte is voorzien van:
  • minimaal 2 vaste zitplaatsen
  • een tafel.
   De (bevestiging van de) tafel mag zo zijn ontworpen, dat u de tafel eenvoudig kunt verwijderen.
  • slaapplaatsen voor ten minste 2 personen.
   Deze slaapplaatsen mogen eventueel met behulp van de zitplaatsen worden gemaakt, echter niet met de zitplaatsen voor de bestuurder en de bijrijder.
  • vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten
  • een vast keukenblok met een werkblad van ten minste 60 cm hoog, voorzien van een ingebouwde (uitneembare) watervoorziening met een spoelbak, een kraan en een afvoer. Het geheel is bestemd voor gebruik in de binnenruimte
  • een vast ingebouwd kooktoestel bestemd voor gebruik in de binnenruimte

Let op!

U moet alle faciliteiten in de binnenruimte op een normale wijze kunnen bereiken.

Afwijkende hoogte

Is de binnenruimte vanaf de fabriek ten minste 130 cm hoog, maar niet hoger dan 170 cm? Dan mag u de binnenruimte verhogen tot ten minste 170 cm. De verhoging moet ten minste 100 cm lang en 90 cm breed zijn. Dit kan bijvoorbeeld met een vast verhoogd dak of een hefdak. Dit geldt alleen als de kampeerauto ook aan de overige inrichtingseisen voldoet.

Volkswagen type Transporter

Voor auto's van het merk Volkswagen type Transporter waarbij de motor achterin is geplaatst, geldt het volgende: ligt de 'datum van eerste toelating tot de weg' die de RDW heeft toegekend, vóór 1 januari 1994? Dan gelden de criteria voor de binnenruimte alsof de motor niet achterin is bevestigd. De 'datum van eerste toelating tot de weg' kan vroeger zijn dan de datum van het kentekenbewijs. Bijvoorbeeld bij ingevoerde auto's.

Overgangsregeling

Hebt u een beschikking voor toepassing van het kwarttarief voor uw kampeerauto? En is die beschikking vóór 1 mei 2002 door ons afgegeven? Dan geldt de eis van het rechthoekige blok van 170 x 200 x 90 cm niet. De kampeerauto moet wel voldoen aan de overige inrichtingseisen, die gelden op het moment van de afgegeven beschikking.

Wisselt de kampeerauto van eigenaar? Dan geldt het kampeerautotarief van de motorrijtuigenbelasting ook voor de nieuwe eigenaar, op basis van de beschikking die vóór 1 mei 2002 is afgegeven. Blijkt na het verstrekken van de beschikking dat deze op basis van de criteria die op het moment van de aanvraag golden ten onrechte is afgegeven? Dan trekken wij de beschikking alsnog in. In dat geval geldt de overgangsregeling niet.

Let op!

Was een kampeerauto op 1 mei 2002 15 jaar of ouder? En is de kampeerauto vanaf de fabriek ingericht als kampeerauto? Dan gelden niet alle hiervoor vermelde inrichtingseisen. De datum van het kentekenbewijs of (als dit een vroegere datum is) de 'datum eerste toelating op de weg' van de RDW bepaalt de leeftijd van de kampeerauto.

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.