Voor welke motorrijtuigen betaal ik bpm?

U betaalt bpm voor een personenauto, motor of een bestelauto. Een vrachtauto is in bepaalde gevallen een personenauto voor de bpm. Dit is het geval als de vrachtauto bevestigingspunten voor extra zitplaatsen heeft, naast de gebruikelijke zitplaatsen voor de bestuurder en bijrijder(s).

Kampeerauto en omgebouwde bestelauto

Hebt u een kampeerauto? Of hebt u uw bestelauto omgebouwd, door bijvoorbeeld een bank in de laadruimte te plaatsen? Dan hebt u voor de bpm een personenauto. U betaalt daarom bpm voor uw kampeerauto of omgebouwde bestelauto. Zie ook: kampeerauto.

Motor

Een motor is een motorrijtuig op 2 wielen (brommers uitgezonderd), eventueel voorzien van een zijspan. Een trike (op 3 wielen) en een quad (op 4 wielen) zijn voor de bpm ook motoren.

Bestelauto

Een bestelauto is hoofdzakelijk ingericht voor het vervoer van goederen. Een bestelauto heeft een toegestane maximummassa van 3.500 kilo of minder. De toegestane maximummassa is het gewicht van de bestelauto plus de maximaal toegestane lading. Zie ook: eisen aan een bestelauto.

Let op!

U betaalt bpm voor een bestelauto die vanaf 1 juli 2005 voor het eerst in gebruik is genomen. Bent u ondernemer? Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u in aanmerking komen voor de ondernemersregeling.

Vrachtauto

Hebt u een vrachtauto die is ingericht voor personenvervoer? Dan is dit voor de bpm een personenauto. Dit is het geval als de ruimte voor personenvervoer groter is dan de laadruimte, en daarnaast extra zitplaatsen voor personen zijn aangebracht. Met extra zitplaatsen bedoelen wij niet de zitplaatsen voor de bestuurder en bijrijder(s).

Let op!

Vanaf 2016 betaalt u ook bpm als bevestigingspunten voor extra zitplaatsen zijn aangebracht. 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.