Bereken uw motorrijtuigenbelasting

Als een motorrijtuig (personenauto, bestelauto, vrachtauto, motorrijwiel of autobus) op uw naam staat, moet u motorrijtuigenbelasting betalen. 

Motorrijtuigenbelasting berekenen

Hoeveel motorrijtuigenbelasting u moet betalen, hangt af van een aantal factoren. Wilt u berekenen hoeveel motorrijtuigenbelasting u moet betalen, dan kunt u gebruikmaken van de rekenhulp voor motorrijtuigenbelasting. Beantwoord de vragen in deze rekenhulp en klik op 'Bereken'. Is een vraag niet duidelijk? Klik dan op het vraagteken voor meer informatie.

Hoe hoog de motorrijtuigenbelasting is voor uw vrachtauto, kunt u opzoeken in de tabel voor motorrijtuigenbelasting voor vrachtauto's.

Provinciale opcenten

Voor personenauto's, motorrijwielen en handelaarskentekens moeten zogenoemde 'provinciale opcenten' worden betaald (Provinciewet). De rijksoverheid stelt jaarlijks het maximumniveau van de opcentenheffing vast. De provincies bepalen zelf de hoogte van het percentage. Dit percentage vermenigvuldigd met de hoofdsom van de motorrijtuigenbelasting zoals die gold op 1 april 1995 is het tarief. Jaarlijks op 1 januari kan de hoogte van de provinciale opcenten wijzigen.

CO2

Hebt u een personenauto met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer, dan betaalt u geen motorrijtuigenbelasting.

Hebt u een personenauto met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 50 gram per kilometer? Dan geldt een halftarief. Dit betekent dat u de helft van het tarief voor een gewone personenauto betaalt.

Aandrijving door een elektromotor of waterstofverbrandingsmotor

Wordt uw motorrijtuig uitsluitend aangedreven door een elektromotor én wordt de elektrische energie uitsluitend geleverd door een batterij of door een brandstofcel?
Of wordt uw motorrijtuig uitsluitend aangedreven door een verbrandingsmotor die wordt gevoed met waterstof?
Dan hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen.

Kentekencard: verandering aanduiding gewichtsklasse

U krijgt bij aankoop van een nieuw of gebruikt motorrijtuig een kentekencard (de kentekencard vervangt het papieren kentekenbewijs). Is op uw kentekencard het gewicht in de rubriek ‘Massa rijklaar’ ingevuld? Trek dan daarvan 100 kg af om de gewichtsklasse te bepalen. Meer informatie over de kentekencard vindt u op de site van de RDW.

Motorrijtuigenbelasting betalen

U kunt uw motorrijtuigenbelasting op 2 manieren betalen:

  • via een automatische incasso
    Als u een machtigingsformulier invult, schrijven wij elke maand de motorrijtuigenbelasting automatisch van uw rekening af.
  • met een acceptgiro

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.