U gaat met een (bestel)auto van uw werkgever naar uw werk

Bent u in loondienst? En rijdt u in een (bestel)auto van uw werkgever? Dan geldt de 'regeling privégebruik auto van de werkgever'. Dat betekent dat uw werkgever een bedrag bij uw loon moet tellen, omdat u voordeel hebt van dit privégebruik. Het bedrag dat bij uw loon wordt geteld, is de zogenoemde bijtelling. De bijtelling is meestal 22% van de catalogusprijs van de auto. Betaalt u uw werkgever een vergoeding voor het privégebruik van de (bestel)auto? Dan wordt de bijtelling verminderd met deze vergoeding.

Als u niet meer dan 500 privékilometers rijdt

Rijdt u met de (bestel)auto van uw werkgever omgerekend naar een heel kalenderjaar niet meer dan 500 privékilometers? En kunt u dat overtuigend bewijzen? Dan hoeft uw werkgever niets bij uw loon te tellen.

Let op!

Alle kilometers die u niet voor uw werk rijdt, zijn privékilometers. Kilometers voor woon-werkverkeer zijn zakelijke kilometers.

Gevolgen van de bijtelling voor toeslagen

De bijtelling voor het privégebruik van de (bestel)auto van de werkgever verhoogt uw inkomen. Daarom heeft de bijtelling ook gevolgen voor inkomensafhankelijke regelingen zoals het kindgebonden budget en de zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag.

Wilt u meer weten?

In hoofdstuk 21 van het Handboek Loonheffingen vindt u alles over de bijtelling voor het privégebruik van uw auto.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.