Hoe zit het als ik iets ontvang van een buitenlands bedrijf?

Dit onderdeel is alleen bedoeld voor particulieren die goederen ontvangen uit het buitenland van organisaties en bedrijven

Let op!

Wilt u weten waar uw pakket is? Uw post- of koeriersbedrijf kan u vertellen waar het pakket is en of bijvoorbeeld de douaneafhandeling inmiddels klaar is. De Douane geeft hierover geen informatie.

Ik ontvang goederen van zakelijke afzenders uit het buitenland, bijvoorbeeld:

 • na aankoop via internet (internetaankopen)
 • na aankoop bij een postorderbedrijf

Het maakt niet uit of u de goederen wel of niet hebt besteld. Een voorbeeld van niet bestelde goederen zijn relatiegeschenken. Het maakt ook niet uit of de goederen nieuw zijn of tweedehands.

Komen de goederen van particuliere afzenders? Bijvoorbeeld van familie of vrienden uit het buitenland? Lees dan: Waar let ik op met pakjes van particulieren uit het buitenland?

Ontvangt u goederen uit het buitenland? Dan kan het zijn dat u te maken krijgt met de volgende zaken:

 • belastingen bij invoer betalen
  In vrijwel alle gevallen doet het post- of koeriersbedrijf dat het transport uitvoert, aangifte bij de Douane. In de aangifte moeten gegevens opgenomen zijn die voor de Douane van belang zijn, zoals waarde en een omschrijving van de goederen. Als deze gegevens niet bekend zijn, kan het post- of koeriersbedrijf dit bij u navragen.
  Zijn de kosten die hieronder staan, niet door de afzender betaald aan het post- of koeriersbedrijf? Dan brengt het post- of koeriersbedrijf deze kosten bij u in rekening bij aflevering van het pakket:
  • inklaringskosten
   Dit zijn de kosten die het post- of koeriersbedrijf maakt voor het doen van de aangifte bij de Douane.
  • afhandelingskosten
   Dit zijn de kosten voor ander werk dat het post- of koeriersbedrijf voor u doet.
  • de eventueel te betalen belastingen
   Dit zijn de belastingen bij invoer, zoals invoerrecht, btw (omzetbelasting) en accijns. Hoeveel belastingen u bij invoer moet betalen, verschilt per product.
 • goederen die u niet zomaar mag invoeren
  Sommige goederen mogen Nederland helemaal niet in. Andere goederen mag u Nederland alleen binnenbrengen of invoeren als u daarvoor een vergunning hebt. Lees meer bij: Bagage en Kijk hoe het zit als u online winkelt (denk aan tabaksproducten, € 10.000 of meer, bedreigde dier- en plantensoorten, dierlijke producten en levensmiddelen, planten, bloemen, groenten, fruit, wapens en munitie, nepwapens, geneesmiddelen, verdovende middelen, kunst en antiek, en geld ).

Ontvangt u goederen uit een ander land van de Europese Unie?

Ontvangt u goederen uit een ander land van de Europese Unie? En zijn die goederen al ingevoerd in de Europese Unie? Dan betaalt u alleen de btw (omzetbelasting) aan uw leverancier. De Douane bemoeit zich niet met de zending. Want binnen de Europese Unie bestaat vrij verkeer van goederen.

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.