Hoe bereken ik de belasting bij invoer? (van particulier naar particulier)

Dit onderdeel is alleen bedoeld voor particulieren die goederen ontvangen uit het buitenland van andere particulieren

Lees op deze pagina hoeveel belastingen bij invoer u ongeveer moet betalen. Óf u belastingen bij invoer moet betalen, kunt u beoordelen op de pagina Moet ik betalen voor de invoer van mijn pakket?

Totale waarde
van de
goederen
Belastingen bij invoer
Tot en met € 45
  • Geen invoerrechten
  • Geen btw (omzetbelasting)
  • Wel accijns
Meer dan € 45,
maar
niet meer dan € 700
  • 2,5% van de waarde van de goederen (forfaitair douanerecht)
  • Btw (omzetbelasting)
  • Accijns

Dit tarief geldt niet voor goederen die bedoeld zijn voor het uitvoeren van een beroep of ambacht. Goederen voor beroep of ambacht invoeren? Kijk dan in het Gebruikstarief (DTV)*.

Meer dan € 700

De normale tarieven (invoerrechten, btw (omzetbelasting), accijns enzovoort). De tarieven verschillen per goederensoort. De belastingen die u moet betalen zijn meestal:

  • btw (omzetbelasting) (21%, 9% of niets over de waarde van de goederen)
  • invoerrechten en accijns. Dit varieert per goederensoort. Kijk in het Gebruikstarief (DTV)*.

* Dit Gebruikstarief is bedoeld voor zakelijke klanten van de Douane. Voor particulieren is het erg lastig om het juiste tarief uit dit Gebruikstarief te halen en de juiste belastingen bij invoer vast te stellen. Hulp nodig? Stel uw vraag op 

Tabaksproducten: hoeveelheid groter dan vrijstelling nemen we in beslag

Krijgt u tabaksproducten toegezonden? En is dat een grotere hoeveelheid dan waarvoor u vrijstelling kunt krijgen (zie: Tabel: Wanneer geen belastingen bij invoer)? Dan moet op die tabaksproducten een geldige Nederlands accijnszegels zitten. Dat is bijna nooit zo. Stuurt een particulier uit het buitenland u meer tabaksproducten dan waarvoor u vrijstelling krijgt? En zit op die tabaksproducten geen geldig Nederlands accijnszegel? Dan neemt de Douane die tabaksproducten in beslag. En u kunt ook nog een naheffing krijgen voor de belastingen bij invoer voor de tabaksproducten die we in beslag nemen.

Rekenvoorbeeld

In het Rekenvoorbeeld ziet u hoe u de belasting berekent die u moet betalen bij invoer.

Wat mag ik niet zomaar invoeren?

Sommige goederen mogen Nederland helemaal niet in. Andere goederen mag u Nederland alleen binnenbrengen of invoeren als u daarvoor een vergunning hebt. Lees meer over de regels op de pagina's Bagage en Kopen bij een buitenlandse webshop (denk aan € 10.000 of meer, nagemaakte artikelen, bedreigde dier- en plantensoorten, dierlijke producten en levensmiddelen, planten, bloemen, groenten, fruit, wapens en munitie, nepwapens, geneesmiddelen, verdovende middelen, kunst en antiek).

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.