Voorbeelden (€ 10.000 of meer meenemen over de grens)

Komt u de Europese Unie (EU) binnen of verlaat u de EU met € 10.000 of meer aan geld of waardepapieren (liquide middelen)? Dan moet u hiervan aangifte doen bij de Douane. Hieronder staan een aantal voorbeelden.

Voorbeeld: Amsterdam - New York

U reist met een vliegtuig van Amsterdam (Nederland) naar New York (Verenigde Staten). U verlaat de EU in Nederland. U doet op Schiphol (Amsterdam Airport) aangifte voor de liquide middelen.

Voorbeeld: New York - Amsterdam

U reist met een vliegtuig van New York (Verenigde Staten) naar Amsterdam (Nederland). U komt de EU binnen op Schiphol (Amsterdam Airport, Nederland). U doet op Schiphol aangifte voor de liquide middelen.

Voorbeeld: Amsterdam - Delhi via Londen, per vliegtuig

U reist met een vliegtuig van Amsterdam (Nederland) naar Delhi (India) via Londen (Groot-Brittannië). U verlaat de EU in Londen (Groot-Brittannië).

  • Als u in Londen (Groot-Brittannië) het vliegtuig niet verlaat (niet overstapt), moet u in Amsterdam (Nederland) aangifte doen.
  • Als u in Londen (Groot-Brittannië) het vliegtuig verlaat (wel overstapt), moet u in Londen (Groot-Brittannië) aangifte doen.

Voorbeeld: Tokio - Parijs via Amsterdam, per vliegtuig

U reist met een vliegtuig van Tokio (Japan) naar Parijs (Frankrijk) via Amsterdam (Nederland). U komt de EU binnen in Nederland.

  • Als u in Amsterdam (Nederland) het vliegtuig verlaat (wel overstapt), moet u in Amsterdam (Nederland) aangifte doen. Met een kopie van uw aangifte kunt u in Parijs (Frankrijk) bewijzen dat u in Amsterdam (Nederland) aangifte hebt gedaan voor de liquide middelen.
  • Als u in Amsterdam (Nederland) het vliegtuig niet verlaat (niet overstapt) , moet u in Parijs (Frankrijk) aangifte doen.

Voorbeeld: Washington - Moskou via Amsterdam, per vliegtuig

U reist met een vliegtuig van Washington (Verenigde Staten) naar Moskou (Russische Federatie). U maakt een tussenlanding in Amsterdam (Nederland).

Als u met de liquide middelen in Amsterdam (Nederland) het vliegtuig verlaat én de transitzone van de luchthaven verlaat, moet u in Amsterdam (Nederland) aangifte doen.

Voorbeeld: Istanbul - Rotterdam, over de weg

U reist met een auto over de weg van Istanbul (Turkije) naar Rotterdam (Nederland). U moet aangifte doen op de plaats waar u de EU binnenkomt, bijvoorbeeld Griekenland of Bulgarije.

Reist u daarna de EU uit, bijvoorbeeld naar Servië of Montenegro, om bijvoorbeeld in Slovenië de EU weer in te reizen? Dan moet u ook aangifte doen op de volgende plaatsen:

  • de plaats waar u de EU verlaat, in dit voorbeeld Griekenland of Bulgarije
  • de plaats waar u de EU weer binnenkomt, in dit voorbeeld Slovenië

Voorbeeld: Rotterdam - Tanger, over de weg

U reist met een auto over de weg van Rotterdam (Nederland) naar Zuid-Spanje, waar u vaart naar Tanger (Marokko). U moet dan aangifte doen op de plaats waar u de EU verlaat, in dit voorbeeld Spanje.

Voorbeeld: Casablanca - New York via Rotterdam, per schip

U reist met een schip van Casablanca (Marokko) naar New York (Verenigde Staten van Amerika). U maakt een tussenstop in Rotterdam (Nederland).

Als u in Rotterdam (Nederland) het geld of de waardepapieren meeneemt van boord, dan moet u - voordat u het zeeschip verlaat - in Rotterdam (Nederland) aangifte doen.

Voorbeeld: Casablanca naar New York via Le Havre en Rotterdam, per schip

U reist met een schip van Casablanca (Marokko) naar New York (Verenigde Staten van Amerika). U maakt tussenstops in Le Havre (Frankrijk) en Rotterdam (Nederland).

Als u in Rotterdam (Nederland) het geld of de waardepapieren meeneemt van boord, dan moet u - voordat u het zeeschip verlaat - in Rotterdam (Nederland) aangifte doen. Maar hebt u al aangifte gedaan in Le Havre? En kunt u dat aantonen? Dan hoeft u in Rotterdam geen aangifte meer te doen voor die liquide middelen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.