Lening aan startende onderneming - Hoeveel mag u aftrekken?

In de beschikking verliesvaststelling die u van ons hebt gekregen, staat het bedrag dat u mag aftrekken voor kwijtgescholden leningen aan startende ondernemers. U kunt een beschikking verliesvaststelling aanvragen bij het belastingkantoor waar de startende ondernemer onder valt.

U mag in totaal niet meer dan € 46.984 per ondernemer aftrekken in de 8 jaar nadat u de lening aan de startende ondernemer hebt verstrekt.

U hebt een fiscale partner

Hebt u het hele jaar een fiscale partner? Of bent u een deel van het jaar fiscale partners en kiest u ervoor om het hele jaar als fiscale partners beschouwd te worden? Dan mag u het totale aftrekbare bedrag in uw aangifte inkomstenbelasting verdelen tussen uzelf en uw fiscale partner.

U berekent de aftrek voor kwijtgescholden leningen aan startende ondernemers per persoon apart. Het maximumbedrag van € 46.984 per ondernemer geldt ook per persoon. Hebt u meer kwijtgescholden? Dan mag u het restant niet overdragen aan uw fiscale partner.

Voorbeeld

U hebt een lening verstrekt aan een startende ondernemer voor € 50.000. Deze scheldt u volledig kwijt. Dan mag u maximaal € 46.984 aftrekken. Het restant € 3.016 (€ 50.000 - € 46.984) mag u niet aftrekken en ook niet overdragen aan uw fiscale partner.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.