Fiscale partner

Voldoet u aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap? En woont u of uw partner niet in Nederland? Dan hebt u te maken met aanvullende voorwaarden voor fiscaal partnerschap.

U en uw partner zijn het hele jaar fiscale partner, als u voldoet aan beide volgende voorwaarden:

Hieronder leest u hoe dit werkt.

Voorwaarden voor een kwalificerend buitenlands belastingplichtige bij fiscaal partnerschap

U en uw partner zijn allebei een kwalificerend buitenlands belastingplichtige, als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U en uw partner wonen in een EU-land, in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, op Bonaire, Sint Eustatius of Saba.
  • U en uw partner betalen over minimaal 90% van het gezamenlijke inkomen in Nederland belasting. Dit is alleen het geval in de volgende situaties:
    • U betaalt over minimaal 90% van uw wereldinkomen in Nederland belasting, en uw partner heeft geen of weinig inkomen.
    • U en uw partner betalen allebei over minimaal 90% van het wereldinkomen in Nederland belasting.
  • U en uw partner kunnen een inkomensverklaring overleggen van de belastingdienst van uw woonland.

Lees de gevolgen als u allebei een kwalificerend buitenlands belastingplichtige bent.

Let op!

Woont u in een ander land dan een EU-land, in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, op Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Dan voldoet u niet aan de voorwaarden voor een kwalificerend buitenlands belastingplichtige bij fiscaal partnerschap.

Let op!

Woont u in Suriname, op Aruba, St. Maarten of Curaçao? Dan bent u geen kwalificerend buitenlands belastingplichtige. Maar u hebt wel recht op bepaalde aftrekposten en heffingskortingen.

U woont in Nederland en uw echtgenoot niet

  • U woont in Nederland, en uw echtgenoot woont in een EU-land, in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, of op Bonaire, Sint Eustatius of Saba. Uw echtgenoot is een kwalificerend buitenlands belastingplichtige. Dan bent u fiscale partners.
  • U woont in Nederland, en uw echtgenoot woont in een EU-land, in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, of op Bonaire, Sint Eustatius of Saba. Maar uw echtgenoot is geen kwalificerend buitenlands belastingplichtige. Dan is uw echtgenoot altijd buitenlands belastingplichtig. U bent dan geen fiscale partners. Lees de gevolgen als u niet allebei een kwalificerend buitenlands belastingplichtig bent.
  • U woont in Nederland, maar uw echtgenoot woont in een ander land dan een EU-land, in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, of op Bonaire, Sint Eustatius of Saba. Uw echtgenoot is dan buitenlands belastingplichtig. U en uw echtgenoot zijn geen fiscale partners.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.