Pensioen uit Duitsland

Hebt u een pensioen uit Duitsland? En woont u in Nederland? Dan kunnen beide landen belasting heffen over dat inkomen. Om te voorkomen dat u over hetzelfde inkomen belasting betaalt, hebben Nederland en Duitsland onderling afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn vastgelegd in een belastingverdrag. Hiermee kan worden vastgesteld welk land het recht heeft belastingen te heffen.

Vul uw aangifte in Nederland  goed in. Dat voorkomt dat u te veel belasting betaalt of dat u te veel toeslagen krijgt. U kunt vragen om geen aangifte te hoeven doen in Duitsland. U betaalt wel altijd belasting over een Duits pensioen, behalve over een dwangarbeiderspensioen.

Welk pensioen krijgt u?

Er zijn 4 soorten Duitse pensioenen:

  • wettelijk pensioen
  • overheidspensioen
  • bedrijfspensioen
  • lijfrente

Waar doet u aangifte?

U moet altijd aangifte doen in Nederland als u een Duits pensioen hebt en als u in Nederland woont. Vermeld het Duitse pensioen altijd in uw aangifte. U moet ook in Duitsland aangifte doen of u kunt vragen om geen aangifte in Duitsland te doen. 

Belasting betalen over een Duits pensioen

Waar uw pensioen belast wordt, is vanaf 2016 anders geregeld dan ervoor.

Lees meer hierover bij belasting betalen over uw pensioen vanaf 2016.

Premie volksverzekeringen en bijdrage Zvw betalen

Woont u in Nederland en ontvangt u een pensioen uit Duitsland? Dan bent u in Nederland verplicht verzekerd voor de volksverzekeringen en de Zorgverzekeringswet (Zvw). U moet dan ook meestal premie volksverzekeringen en bijdrage Zvw betalen

Meer informatie

Hebt u nog vragen? Uw vraag bepaalt waar u meer informatie kunt krijgen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.