Belasting betalen over een Duits pensioen

Of u in Nederland of Duitsland belasting betaalt over een Duits pensioen is afhankelijk van het jaar waarvoor u aangifte doet. Wel moet u al uw pensioenen altijd aangeven in uw Nederlandse aangifte. 

Betaalt u in Duitsland belasting over een Duits pensioen? Deze belasting  verschilt per soort pensioen.

Hoeveel belasting betaalt u?

Betaalt u in Duitsland belasting over uw pensioen? U betaalt in Duitsland belasting over een deel van het pensioen. Welk deel, is afhankelijk van het soort pensioen dat u krijgt. De belasting op een wettelijk pensioen is afhankelijk van het jaar waarin u voor het eerst dat pensioen kreeg. De belasting op een bedrijfspensioen is afhankelijk van verschillende zaken.

Moet u uw pensioen opgeven in uw Nederlandse aangifte, maar moet u in Duitsland belasting betalen over dat pensioen? U kunt aangeven dat u in Duitsland belasting betaalt over uw Duitse pensioen. U betaalt in dat geval minder belasting in Nederland, en zo voorkomt u dat u te veel belasting betaalt.

U bent het niet eens met de aanslag

Bent u het niet eens met de aanslag van uw aangifte inkomstenbelasting in Nederland? Kijk dan op de bezwaarcheck wat u kunt doen.

Bent u het niet eens met de aanslag van uw aangifte in Duitsland? Maak dan bezwaar in Duitsland.

Kosten bij internationale betalingen

Als u belasting betaalt in Duitsland, kan uw bank u kosten in rekening brengen. In dat geval trekt de bank die kosten af van het bedrag dat u overmaakt. Daarom moet u die kosten optellen bij het bedrag dat u overmaakt aan de Duitse Belastingdienst. Anders betaalt u te weinig belasting.

Uitstel van betaling aanvragen

Kunt u niet meteen betalen? Neem dan voor de uiterste betaaldatum contact op met het Finanzamt. Het Finanzamt kan u vertellen onder welke voorwaarden u uitstel van betaling kunt krijgen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.