Overgangsrecht (belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland)

De afspraken in het nieuwe verdrag tussen Nederland en Duitsland gelden vanaf 2016. Deze nieuwe afspraken kunnen voor u leiden tot een financieel nadeel. Is dit bij u het geval? Dan kon u alléén in 2016 nog kiezen voor toepassing van de afspraken in het oude verdrag. Dit noemen wij het overgangsrecht. Vanaf 2017 gelden altijd de afspraken in het nieuwe verdrag.

Voorbeeld 1

U woont in Duitsland en ontvangt AOW uit Nederland. Over uw AOW bent u volgens de afspraken in het oude verdrag in Nederland belasting verschuldigd. De afspraken in het nieuwe verdrag leiden ertoe dat u vanaf 2016 in Duitsland belasting betaalt over uw AOW. Het kan zijn dat u in 2016 over uw AOW in Duitsland méér belasting betaalt dan u in Nederland zou betalen. Als u kiest voor de toepassing van het overgangsrecht, betaalt u in 2016 nog in Nederland belasting over uw AOW.

Voorbeeld 2

U woont in Nederland en werkt als schipper bij een in Duitsland gevestigde rederij. Over uw loon bent u volgens de afspraken in het oude verdrag in Duitsland belasting verschuldigd. De afspraken in het nieuwe verdrag leiden ertoe dat u vanaf 2016 in Nederland belasting betaalt over uw loon. Het kan zijn dat u in 2016 over uw loon in Nederland méér belasting betaalt dan u in Duitsland zou betalen. Als u kiest voor de toepassing van het overgangsrecht, betaalt u in 2016 nog in Duitsland belasting over uw loon. 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.