Overgangsrecht (belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland)

De afspraken in het nieuwe verdrag tussen Nederland en Duitsland gelden vanaf 2016. Deze nieuwe afspraken kunnen voor u leiden tot een financieel nadeel. Is dit bij u het geval? Dan kunt u alleen in 2016 nog kiezen voor toepassing van de afspraken in het oude verdrag. Dit noemen wij het overgangsrecht. 

Voorbeeld 1

U woont in Duitsland en ontvangt AOW uit Nederland. Over uw AOW bent u volgens de afspraken in het oude verdrag in Nederland belasting verschuldigd. De afspraken in het nieuwe verdrag leiden ertoe dat u vanaf 2016 in Duitsland belasting betaalt over uw AOW. Het kan zijn dat u in 2016 over uw AOW in Duitsland méér belasting betaalt dan u in Nederland zou betalen. Als u kiest voor de toepassing van het overgangsrecht, betaalt u in 2016 nog in Nederland belasting over uw AOW.

Voorbeeld 2

U woont in Nederland en werkt als schipper bij een in Duitsland gevestigde rederij. Over uw loon bent u volgens de afspraken in het oude verdrag in Duitsland belasting verschuldigd. De afspraken in het nieuwe verdrag leiden ertoe dat u vanaf 2016 in Nederland belasting betaalt over uw loon. Het kan zijn dat u in 2016 over uw loon in Nederland méér belasting betaalt dan u in Duitsland zou betalen. Als u kiest voor de toepassing van het overgangsrecht, betaalt u in 2016 nog in Duitsland belasting over uw loon. 

Let op!

Het overgangsrecht geldt alleen voor 2016. Vanaf 2017 gelden altijd de afspraken in het nieuwe verdrag.

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.